Η «Μαργαρίτα», «της μικρής μας πόλης»

Η «Μαργαρίτα», «της μικρής μας πόλης»

Από την πρώτη παρουσίασή του το 1967, το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», -από τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη»- παρουσιάζεται στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή

margarita
Με ημερομηνία πρώτης παρουσίασης το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη, το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» παρουσιάζεται στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός, σε μια νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης».

Όπως διαβάζουμε σχετικά στην βάση της Βιβλιονέτ: «Με τον τίτλο αυτό -"Το τέλος της μικρής μας πόλης"- πρωτοεκδόθηκε συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή στη Ρουμανία το 1953, από τον εκδοτικό οίκο "Νέα Ελλάδα". Περιείχε πέντε από τα επτά διηγήματα, δηλαδή τα εξής: "Ο Σιούλας ο ταμπάκος", "Σαμπεθάι Καμπιλής", "Η θεία μας η Αγγελική", "Η διαθήκη του καθηγητή", "Μαργαρίτα Περδικάρη". Τον Οκτώβριο του 1959 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην "Επιθεώρηση Τέχνης" το διήγημα "Ο τάφος" και τον Φεβρουάριο του 1962, στο ίδιο περιοδικό, το διήγημα "Ο ντέτεκτιβ". Το 1963 και ενώ ο Χατζής βρίσκεται στην Ουγγαρία κυκλοφορεί η πρώτη πλήρης έκδοση της συλλογής, τυπωμένη στο τυπογραφείο Α. Κουλουφάκου, για λογαριασμό της "Επιθεώρησης Τέχνης". Το 1971 γίνεται η τρίτη έκδοση με επίμετρο το κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου "Το νεοελληνικό μάθημα του Δημήτρη Χατζή" (εκδ. "Διογένης"). Από τότε ως σήμερα έχουν γίνει άλλες τρεις εκδόσεις: "Πλειάς" το 1974, "Κείμενα" το 1979 (οριστική έκδοση, διορθωμένη από τον συγγραφέα) και "Ζώδιο" το1989».

Η πρεμιέρα του έργου έχει οριστεί στις 13 Οκτώβρη με τους δύο βασικούς ρόλους, -του Περικλή Περδικάρη και της Μαργαρίτας- να έχουν αναλάβει οι ηθοποιοί Γιώργος Νινιός και Κατερίνα Παπαδάκη αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο θεατρικό σχήμα αποτελείται από τους ηθοποιούς: Νεφέλη Ανθοπούλου, Τέλη Ζαχαράκη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννη Καραμφίλη, Λευτέρη Λιθαρή, Ιωάννα Παγιατάκη, Κατερίνα Παπαδάκη,Θοδωρή Σκούρτα, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Γιώργο Σφυρίδη και Γιάννη Τσάτσαρη.

Κλείσιμο
Την ευθύνη της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Φώτης Μακρής του οποίου τα λόγια -από ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά για το έργο στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ- παραθέτουμε εδώ:  
margarita-1


«Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."

Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι;...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης