Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Η δημιουργία θαλασσίων πάρκων δεν αφορά την Τουρκία - Όχι σε κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών «μέχρι να πειστούμε ότι θα εφαρμοστεί» - Φτηνός εθνικισμός από την αντιπολίτευση - Θα πετύχουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών

mitsotakis_skai_xr
Στην αποκάλυψη ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση όσον αφορά τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές για τα ίδια προϊόντα σε χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1auonpwk729)


Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια αφενός λέγοντας ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο θα προχωρήσουν κανονικά καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάει την έγκριση κανενός» και αφετέρου ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε κύρωση των Μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο δεν έχει πειστεί ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και εφαρμογή από τη Βόρεια Μακεδονία για τις προβλέψεις της.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές είπε για άλλη μια φορά ότι «σηκώνει το γάντι» στην αντιπολίτευση που θέλει να μετατρέψει την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα θέτοντας ως στόχο για τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. «Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέλος ως προτεραιότητα όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προσθέτοντας «μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Δείτε σε δύο μέρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1awk8bfxg9d)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1awp9n8skmp)

Τουρκία

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε από τις σχέσεις με την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη σύναντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γείτονες με διαφωνίες που πρέπει να τις επιλύουν ειρηνικά. Τους τελευταίους 14 μηνές υπάρχει μια ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις. Ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, έχοντας οριοθετήσει αυστηρά τις κόκκινες γραμμές μας, έχοντας ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τις συμμαχίες μας για να έχουμε στήριξη στις θέσεις μας. Εγώ χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης και ότι παρά τις διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία. O σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά, είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1atuy9mtp09)


«Δεν έχω αυταπάτες, παρότι υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια να συζητάμε, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης καθώς, όπως είπε, «βλέπω τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να υψώνουν σημαία φτηνού εθνικισμού. Θα ήταν και για μένα εύκολο να κάνω μια "υπερήφανη" πολιτική που θα χαϊδεύει τα αυτιά ορισμένων, αλλά μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις όπως για τη Χαμάς ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση, αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα. Με τέτοιες πρόχειρες και ορισμένες φορές υπερφίαλες τοποθετήσεις δεν γίνεται εξωτερική πολιτική».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1audjs0t8cx)


Σκόπια

Όσον αφορά την ξαφνική κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία μετά τη στάση της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο πρωθυπουργός αρχικά παρατήρησε «λυπάμαι που ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του« με αφορμή τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είχα επισημάνει τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος μακεδονικός και μακεδονική γλώσσα. Προειδοποίησα με μια σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει σοβαρές συνέπειες και στη σχέση με εμάς αλλά και όσον αφορά τον δρόμο προς την Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1aul60bijwp)


Στην ερώτηση, δε, για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο που έχουμε για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος των Σκοπίων τη θέση της είναι η μη κύρωση των μνημονίων; Εμείς δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο. Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Νομίζει ότι η αντιπολίτευση θα μας στριμώξει καταθέτοντας τα μνημόνια, ενώ έχει δικαιωθεί η θέση μας; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά. Οι πολίτες στη Μακεδονία έχουν καταλάβει ποιοι είναι πατριώτες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα» κατέληξε για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός.

Ευρωεκλογές

Στη συνέχεια της συνέντευξης και με αφορμή τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική. Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1auuh3ottp5)


Στο πλαίσιο αυτό έκανε και την αποκάλυψη ότι «ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».

Παράλληλα τόνισε για την αντιπολίτευση ότι «αυτή είναι που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψήφισουν από το σπίτι τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1aw7gckjnkx)


«Η αντιπολίτευση δεν μιλάει για Ευρώπη αλλά θέλει να κάνει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Δεν είναι η ώρα για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους όσοι τυχόν έχουν, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ισχυρή το μεταρρυθμιστικό της έργο» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις οικονομικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «οι προτάσεις αυτές σημαίνουν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ είναι το 1% του ΑΕΠ που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση επιτήρηση. Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1av45cg6zhl)


«Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχιας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν. Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε την ανεργία και αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας και θα το πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι "πληρώστε περισσότερα"» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, δε, απάντησε ότι «από τη στιγμή που θα υπαρχει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας είπε «γνωρίζουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έχουμε εργαλεία. Υπάρχει ακρίβεια ακόμα στα τρόφιμα και όχι στο ρεύμα. Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στο ρεύμα δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί φορολογήσαμε τις εταιρείες παραγωγής. Όμως η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών».

Ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και απαντήσε με ένα χαμόγελο σχολιάζοντας ότι «το χαμόγελό μου είναι η καλύτερη απάντηση» και ότι «μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Σε επόμενη ερώτηση, δε, για το να θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι πρόεδρος της, είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο δημιουργικός και έμπειρος από όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως πρωθυπουργός. Πάμε για εξάντληση της 4ετιας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1awdvxle96x)


Έκλεισε για άλλη μια φορά, επίσης, το ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος λέγοντας «εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρώπη στην Ελλάδα και το κλείνω το θέμα. Είναι τιμητικό να συζητείται - όχι από μένα - ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού».

Δεν θέλουμε τον επαναστατικό τουρισμό

Ο κ. Μτησοτάκης ρωτήθηκε και για τις καταλήψεις σε σχολές όπως αυτή στη Νομική και είπε πως «όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας» για να προσθέσει «ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προτάξουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί». Παράλληλα σημείωσε ότι «θα θέλαμε να υπάρξουν σε κάποιο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1avgucx8p75)


Γυναικοκτονίες

Με αφορμή τη δολοφονία της 40χρονης στο Μενίδι το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με την εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά, κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το προβλημα αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκές να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε πολλές γειτονιές είναι ήδη αισθητή η μεγαλύτερη αστυνόμευση ενώ πρέπει να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε σε καλύτερη κατανομή των αστυνομικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά με θάρρος σε αυτή την αλλαγή».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1avs9s4f6yh)


Οπαδική βία

Ειδικά, δε, για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός είπε «δείτε συνολικά την εικόνα των γηπέδων, έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια; Εμπεδώνεται το θα σας βρούμε αν κάνετε κάτι παράνομο και οι πολιτικές και τα αποτελέσματά τους με κάνουν αισιόδοξο ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως την γνωρίζαμε»

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1avv82a3j5d)


Μη κρατικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστημία προανήγγειλε ότι «προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις» καθως, όπως είπε, «υπάρχει ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού αφορούσαν την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1awar7hmpq1)


Ελληνικές ομάδες στους τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε τέλος για το αν πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα και απάντησε «έχω εξαντλήσει τις προβλεπτικές μου δυνατότητες και επειδή θέλω να διαφυλάξω τις προβλέψεις μου... Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία ότι έχουμε ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από άλλες εποχές. Δεν θα πάω στο γήπεδο, η μόνη περίπτωση να παω σε κάποιο ματς είναι αν έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της Euroleague. Τότε θα βγάλω το καπέλο της προτιμήσης που είναι γνωστό και θα το δω με την ικανοποίηση να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1awgr2s1p6p)


Ειδήσεις σήμερα:

ΠΟΜΙΔΑ και ΑΑΔΕ απαντούν: Υπάρχει σήμερα «νόμιμη αύξηση» στα ενοίκια και πόση είναι;

Απίστευτη ιστορία στην Αλγερία: Τον απήγαγαν το 1998 και τον κρατούσαν για 26 χρόνια σε υπόγειο 100 μέτρα από το σπίτι του

Θρίλερ στο Μενίδι με νεκρή γυναίκα στη μέση του δρόμου - Την μαχαίρωσαν στην κοιλιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης