Κάτι ανάμεσα σε «urban explorer» και «connoisseur of the street»

Κάτι ανάμεσα σε «urban explorer» και «connoisseur of the street»

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα cd του 2011 του τραγουδοποιού Γιώργη Χριστοδούλου και ένα κατάστημα με σουβενίρ στη Πλάκα;

souvenirs
Τι σχέση θα μπορούσε να υπάρχει ή έστω να αναζητηθεί μεταξύ ενός cd ενός Έλληνα τραγουδοποιού με τραγούδια με στίχους στα γαλλικά και τα ισπανικά και ενός καταστήματος με σουβενίρ σε μια γειτονιά της Πλάκας; Η απάντηση θα μπορούσε να εξαντληθεί σε ένα τίτλο: Flâneur. Με αυτόν το τίτλο κυκλοφόρησε το 2011 το cd του Γιώργη Χριστοδούλου, ενώ τα τελευταία χρόνια στην οδό Φλέσσα 1λειτουργεί ένα ομότιτλο κατάστημα: Το Flâneur Souvenirs & Supplies, ένα κατάστημα με «Souvenirs for the Curious Mind & Supplies for the Urban Explorer».
souvenirs-1


Αλλά, ο τίτλος δεν λειτουργεί περιοριστικά αλλά αναδεικνύει συμπεριφορές και διαθέσεις. Και αυτό γιατί αν και ο τίτλος προέρχεται από τις καλύτερες παραδόσεις της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 19 ου αιώνα, στις μέρες ο όρος Flâneur σημαίνει πολλά περισσότερα για τους ψαγμένους ανθρώπους της Δύσης στον 21ο αιώνα. Στο διαδίκτυο και τα ψαχτήρια του βρήκα δύο ταυτότητες που μου άρεσαν και δίχως άλλο θα τις υιοθετήσω σε κείμενα: The urban explorer & The connoisseur of the street. Στην περιδιάβαση στο διαδίκτυο συνάντησα και τον φιλόσοφο Walter Benjamin (της σχολής της Φρανκφούρτης) ο οποίος αντλώντας από την ποίηση του Charles Baudelaire, έκανε αυτή την ξεχωριστή φιγούρα αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος τον 20ό αιώνα, ως εμβληματικό αρχέτυπο αστικής, σύγχρονης εμπειρίας.

Κλείσιμο
Από παλαιότερη δημοσίευση για το cd Flâneur στο site e-orfeas.gr διαβάζουμε: «Ο τίτλος του δίσκου και το κεντρικό του θέμα που αγκαλιάζει δημιουργικά αυτή τη δουλειά βασίζεται σε μια έννοια που καθόρισε ο γάλλος συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Charles Baudelaire και που δεν έχει ακριβή μετάφραση σε καμμιά άλλη γλώσσα. Για τον τέλειο σουλατσαδόρο, για τον παθιασμένο παρατηρητή, είναι μία απέραντη απόλαυση να διαλέγει την κατοικία του μέσα στη μάζα, στο μεταβλητό, στην κίνηση, στο φευγαλέο και στο άπειρο. Το να είσαι έξω από το σπίτι σου, κι ωστόσο να αισθάνεσαι παντού στο σπίτι σου, το να βλέπεις τον κόσμο, να είσαι στο κέντρο του κόσμου και να μένεις κρυμμένος από τον κόσμο, αυτές είναι μερικές από τις μικρότερες ηδονές αυτών των ανεξάρτητων, παθιασμένων, αμερόληπτων πνευμάτων, που η γλώσσα μόνο αδέξια μπορεί να τα ορίσει. Ο παρατηρητής είναι ένας πρίγκιπας που απολαμβάνει παντού το ινκόγκνιτο του».

Οσο για το κατάστημα αρκεί μια βόλτα στη Πλάκα για να ανακαλύψετε σε μια σειρά από δεδομένα τ.μ την απεραντοσύνη του ταξιδιού στο κόσμο του design.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης