Άνθρωποι και βιβλία - 860 μέτρα ψηλά!

Άνθρωποι και βιβλία - 860 μέτρα ψηλά!

Με την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη» ανοίγουν φέτος οι πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης στο χωριό Προυσός, 860 μέτρα υψηλά στην Ευρυτανία

this
Ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα, εξιστορείται μέσα από την σχέση μιας βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτή αποτυπώνοντας την ιστορία μιας κοινότητας, των ανθρώπων της και του Βικτωριανού λογίου Αναστασίου Αγαθίδη.

Η ιστορικός Λεωνή Θανασούλα, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», έχει αναλάβει την υλοποίηση των ετήσιων δράσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό Προυσός -δίπλα στην ομώνυμη Μονή- 860 μέτρα υψηλά της Ευρυτανίας.

Με την οπτική της διαχείρισης του πολιτισμού με σύγχρονο πνεύμα σε έναν από τους ορεινότερους και αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας και της επιμέλειας της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», η οποία ανοίγει φέτος τις πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης με διάρκεια από τις 11 έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου σχετικά με την έκθεση: «Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για εκατόν πενήντα χρόνια.

Κλείσιμο
Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη κληροδότημα του Βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν.

Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης