Ενώνοντας σημεία και μιλώντας για ιστορία στο χάρτη της Θεσσαλονίκης!

Ενώνοντας σημεία και μιλώντας για ιστορία στο χάρτη της Θεσσαλονίκης!

Η Βασιλική Καρτσιακλή και η Χριστίνα Βρακά έχουν καταφέρει με πολύ δουλειά, έξυπνες ιδέες και …τόνους υπομονής και επιμονής να καθιερώσουν στην αγορά του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης  την dot2dot, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση

Ενώνοντας σημεία και μιλώντας για ιστορία στο χάρτη της Θεσσαλονίκης!
Δύο νέες γυναίκες, η Βασιλική Καρτσιακλή και η Χριστίνα Βρακά – η πρώτη, αρχαιολόγος, συντηρήτρια έργων τέχνης και ξεναγός και η δεύτερη, θεολόγος και ειδική παιδαγωγός έχουν καταφέρει με πολύ δουλειά, έξυπνες ιδέες και …τόνους υπομονής και επιμονής να καθιερώσουν στην αγορά του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης  την εταιρεία  dot2dot.

 

Και οι δύο τους μέλη της ιδρυτικής ομάδας της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί με την μορφή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης  και η οποία στέκεται για τα καλά στα πόδια της χάρις στα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Η Βασιλική και η Χριστίνα επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν εξ αρχής στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, να συνεισφέρουν σε ένα συλλογικό πλαίσιο και να κάνουν το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει στη χώρα τους επιμένοντας στην πρωτοτυπία, την δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της, το δυναμικό της dot2dot (συνολικά 6 άτομα) συνδυάζει ένα ευρύ πλέγμα ειδικοτήτων που στηρίζει επάξια το ανάλογου εύρους πεδίο δραστηριοποίησής της. Αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και φιλόλογοι, σχεδιάζουν και υλοποιούν μια πληθώρα δράσεων: 25 και πλέον θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια. 
Κλείσιμο



Με τη Θεσσαλονίκη ως ιδανικό σκηνικό -χάρη στην πλούσια ιστορία και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα ανά τους αιώνες- τα μέλη της (με τη βοήθεια αξιόλογων συνεργατών όποτε το απαιτούν οι συνθήκες) αφηγούνται με παραστατικότητα, πρωτοτυπία, στοιχεία διάδρασης και φυσικά την απαιτούμενη τεκμηρίωση, κομμάτια της 23 και πλέον αιώνων ιστορίας της πόλης -από το ρωμαϊκό της παρελθόν- παρέα με τον Αστερίξ- μέχρι και  την ιστορία των βιομηχανικών κτηρίων στα δυτικά της πόλης. 

Μια τέτοια συντονισμένη, οργανωμένη και με άρτιο επαγγελματισμό πορεία ήταν επόμενο να δημιουργήσει το υπόβαθρο για πολλές και ουσιαστικές συνεργασίες με εταιρίες, οργανώσεις και φορείς. 



Η πιο πρόσφατη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) και αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση ειδικών θεματικών διαδρομών στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι διαδρομές αυτές θα πραγματοποιούνται ως και τα τέλη Μαρτίου του ‘18, είναι ανοιχτές προς το κοινό, ενώ κάποιες από αυτές θα υλοποιηθούν πιλοτικά για άτομα με προβλήματα ακοής σε συνεργασία με την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.

H Θεσσαλονίκη όμως δεν είναι μόνο εμπόριο, βιομηχανία και οθωμανικό ή βυζαντινό παρελθόν. Η ιστορία της μπορεί να ξεδιπλωθεί «Αναζητώντας Θεραπεία» μιας και μέσα από μια πρωτότυπη και ευρηματική θεματική διαδρομή με θέμα την υγεία, την ιατρική και την περίθαλψη μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία της πόλης χωρίς να το περιμένει. 



Πέρα από όλα τα άλλα όμως η πόλη είναι και... μυστήρια! Μια από τις πρώτες -και πιο πετυχημένες- διαδρομές της dot2dot είναι οι Αυτός, Αυτή & Τα Μυστήρια 1 & 2 (και ναι, έχει τόσα μυστήρια η πόλη που «χωράνε» σε 2 διαφορετικές διαδρομές). Και δεν έχει μόνο το όνομα, έχει και τη χάρη. Διανύοντας την τέταρτη σεζόν υλοποίησης, έχει ήδη δείξει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης σε αρκετές εκατοντάδες φίλους του μεταφυσικού -από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μιας και η διαδρομή είναι μία από αυτές που υλοποιούνται και στα Αγγλικά- των αστικών θρύλων αλλά και των θεωριών συνωμοσίας. 
Όταν αποτελείς μια ομάδα που βλέπει το αντικείμενό της διαφορετικά, λογικό και επόμενο και η οπτική σου για το μέλλον να είναι διαφορετική. 



Με αισιόδοξο λοιπόν βλέμμα, η dot2dot κάνει ποδαρικό στη χρονιά που ήρθε με ακόμα περισσότερες δράσεις -ήδη στα σκαριά έχει ανάμεσα σε άλλα και μια διαδρομή με θέμα την ιστορία του Τεκτονισμού στην πόλη- περισσότερη ενέργεια, και φυσικά... ακόμα περισσότερα βήματα μέσα στην πόλη!

Info
Για περισσότερα Website | Facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης