«Πέρασα...»

«Πέρασα...»

Μία μουσική παράσταση, ένα μικτό θέαμα-ακρόαμα της Σοφίας Καμαγιάννη, πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά

Την είδηση για αυτή την ενδιαφέρουσα πρόταση σκηνικής παρουσίας μετά μουσικής βασισμένη στο έργο της ποιήτριας Κικής Δημουλά την βρήκα στο site των εκδόσεων Ικαρος που είναι ο εκδοτικός οίκος της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας. 

Το κείμενο έχει ως εξής: «Με κύριο “σώμα” τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα την μουσική η Σοφία Καμαγιάννη χτίζει μια παράσταση η οποία επιχειρεί να αγγίξει πολύπλευρα το θεατή. 

Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας (εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά, θα ακουστεί σε απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της που αποτελούν έναν μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης) η παράσταση σε συνδυασμό με ένα μουσικό – ηχητικό κόσμο, προσκαλεί σε ένα κολλάζ αισθήσεων.

Τρία πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο έργο, πρόσωπα που εμπεριέχουν το ένα το άλλο, είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση και σύνδεση και συναποτελούν το πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας. Πρόσωπα που επικοινωνούν πέρα από τον χρόνο, “απ΄τον μέσα ουρανό μιας μνήμης” αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.Η "ανάγκη για χειροπιαστά πράγματα…" αποτυπώνεται, μέσω της πρόζας, σε ένα πρόσωπο, την α' ηθοποιό, (Γιώτα Φέστα) που βιώνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα, με ανοιχτούς πάντα αισθητήρες. Η β' ηθοποιός (Θεοδοσία Σαββάκη) και ερμηνεύτρια των τραγουδιών κινείται σε ένα πιο φαντασιακό κόσμο όπου το τραγούδι και οι μουσικές μετασχηματίζουν το νόημα του ποιητικού λόγου.

Τέλος, η ηχογραφημένη και ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωνή της ποιήτριας ως ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ηρωίδας, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πιο εξωλογικό, ονειρικό, ασυνείδητο».

Το όλο concept ανήκει στη Σοφία Καμαγιάννη που δούλεψε πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά. Σε εκείνη ανήκει πέρα από τη «σύλληψη» και την εφαρμογή της ιδέας, η μουσική αλλά και η σκηνοθεσία. Επιπλέον έχει και την ευθύνη για την ηλεκτρονική επεξεργασία προηχογραφημένου υλικού, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ακούγεται και ηχογραφημένη η φωνή της Κικής Δημουλά. 

Η σκηνογραφία είναι της Όλγας Ντέντα και τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ ο Eρμής Μαλκότσης έχει την ευθύνη για τη κίνηση. 

Η Γιώτα Φέστα είναι μαζί με την Θεοδοσία Σαββάκη που παίρνει πάνω της και το τραγούδι. Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί: Τάσος Γουσέτης (βιολί), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο), Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Θεοδοσία Σαββάκη (σαξόφωνο), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο)

Ηχογραφημένη φωνή: Κική Δημουλά

Οι παραστάσεις έχουν καθορισθεί για κάθε Δευτέρα & Τρίτη από τις 16 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017 στις 9 το βράδυ στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, Αθήνα (τηλ. 210 364 4921).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

marketplace-music

Ένα μουσικό Μarketplace θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να συστήσει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο σε παραγωγούς της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας οι οποίοι έρχονται για να γνωρίσουν και να ακούσουν μουσικούς από όλη την Ελλάδα –στο Music Showcase Greece

enantiosi

Η έκθεση “Εναντίωση - Η τέχνη σε σκοτεινά χρόνια, 1967-1974” που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) βρήκε ανταπόκριση από το αθηναϊκό κοινό και πήρε παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

poutetsi-new

Η δημοσιογράφος Χριστίνα Πουτέτση είχε μια ιδέα που ξεπήδησε μέσα από τα ίδια τα έργα της ζωγράφου μητέρας της και η ιδέα κατέληξε στο The Art & Fashion Project που βρήκε την Ιθάκη του σε μια βιοτεχνία μεταξιού στο Σουφλί που συνδυάζει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία

1
tsalaxouris

Ο 49χρονος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, αναβιώνει με το έργο του «Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα» την ιστορία της Ρωσίδας ποιήτριας, –με την συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών, ερμηνευτών και καλλιτεχνών– στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"

singthe-positions

Ο 37χρονος Γιάννης Μανταφούνης, χορευτής και χορογράφος, παρουσιάζει ένα έργο, το οποίο κινείται μεταξύ χορευτικής παράστασης και μουσικής συναυλίας –με την συμμετοχή της Manon Parent- στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

rem-kipos

H νέα παράσταση της Άννας Κοκκίνου, παίρνει παράταση και θα συνεχίσει να παρουσιάζεται στο θέατρο Σφενδόνη μέχρι τις 24 Ιουνίου