Τον …Flaro σου

Τον …Flaro σου

Ο οικοζυθοποιός με καταγωγή από την Σίφνο που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα φέτος το καλοκαίρι

O Οθων Θεοφάνους κατάγεται από το νησί της Σίφνου, ένα νησί όπου ο φλάρος είναι σήμα κατατεθέν. Για τους αμύητους στη παράδοση του κυκλαδίτικου νησιού ο φλάρος είναι εκείνο το ιδιόμορφο και πρωτότυπο κεραμικό με τα τέσσερα στόμια – το καπάκι της άλλοτε απαραίτητης σε κάθε σπίτι καμινάδας. Τώρα πια, το κεραμικό έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα στις σκεπές. Το γιατί το κεραμικό αυτό ονομάστηκε φλάρος είναι μια παλιά, πολύ παλιά ιστορία…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Οθωνας – λίγο πάνω από τα 35 χρόνια- με την σιφνέϊκή καταγωγή είναι ένας έμπειρος οικοζυθοποιός δηλαδή ένας ερασιτέχνης για πολλά χρόνια εραστής της χειροποίητης οικιακής ζυθοποίησης. Με άλλα λόγια, «έβραζε» μπύρα σπίτι του για εκείνον και για τους φίλους του, μια δραστηριότητα που έχει πίσω της γύρω στα 10 χρόνια. Μάλιστα, ο Οθωνας είναι και ένας βραβευμένος οικοζυθοποιός ( με διάκριση σε ένα διαγωνισμό με οργανωτή την Septem). Ο ίδιος επιμένει να δηλώνει: «Hμουν, είμαι και θα είμαι ένας οικοζυθοποιός που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα». 



Το 2017 ο Οθωνας που σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία αλλά τον κέρδισε η ενασχόληση με το στοίχημα ( υπάλληλος εδώ και πολλά χρόνια σε μια εταιρεία στοιχημάτων) επέλεξε να κάνει το επόμενο βήμα. Να φτιάξει μια μπύρα και να την διαθέσει στην αγορά. Στην ουσία, μια ετικέτα με δική του συνταγή. Η ετικέτα πάνω στο γυάλινο μπουκάλι γράφει Flaros. 

Ο Οθωνας πρέπει από εραστής της καλής μπύρας είναι και ένας τίμιος επαγγελματίας. H Flaros δεν είναι μια σιφνέϊκη μπύρα με την έννοια ότι ο τόπος παρασκευής της βρίσκεται στο νησί. Για την Flaros όπως και για τον δημιουργό της η Σίφνος είναι το σταθερό σημείο αναφοράς. Ο ίδιος, πάντως, δεν κρύβει πως θα ήθελε κάποια στιγμή στο μέλλον να έχει το δικό του μικρό ζυθοποιείο στο νησί. Σήμερα, η Flaros, όπως επισημαίνει ο Οθωνας, είναι «αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης» και εξηγεί: «nomad brewing είναι η δυνατότητα να βράσεις την συνταγή σου σε ένα ζυθοποιείο χωρίς να σου ανήκει αυτό. στην ουσία "ενοικιάζεις" την ημέρα εκείνη τον χώρο για να φτιάξεις σε επαγγελματικές προδιαγραφές τη μπίρα σου».

Η μπύρα του – η Flaros- είναι μια «Session Ale με τροπικά αρώματα και εξωτικές γεύσεις. ευκολόπιοτη και ξεδιψαστική». Η μπύρα βρήκε ανταπόκριση από το κοινό και ο Οθωνας εκτιμά ότι αυτή η ανταπόκριση έχει να κάνει με δύο λέξεις που συνθέτουν το εγχείρημα της Flaros: «Αγάπη και μεράκι». 

Τέλος, ο Οθωνας μας είπε και το νέο: «σε ένα μήνα βγαίνει στην αγορά και δεύτερη ετικέτα». Το αδελφάκι της πρώτης Flaros – με την οικογένεια της να μεγαλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ioannis Keklikoglou

Μου θύμισε την γεύση μιας μπύρας, αποτέλεσμα δουλειάς φοιτητών μεταπτυχιακού με θέμα την μπυρα στο Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας. Θεωρώ ότι το μεράκι και η ψυχή που έβαλε ο παραγωγός της ΦΛΑΡΟΣ φαίνεται στο αποτέλεσμα. Εξαιρετικό προϊόν μια άλλης εξαιρετικής γεύσης και εμπειρίας. Συγχαρητήρια στον δημιουργό και καλή επιτυχία σε μια δύσκολη εποχή. Η άριστη ποιότητά της είναι ίσως το καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει να επικρατήσει.

beer drinker

pame gera kai dunata!!!!!!!!!!Slinte!!!!

@

χικ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dymani-prosfigias

Την ιστορία της Κλειώς Χατζηαλέξη -εργάτριας στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη εξιστορεί η θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς εστιάζοντας στην εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής

leonardo-da-vinci

75 μοντέλα εφευρέσεων, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδικών του και περισσότερα από 200 εκθέματα του Μουσείου «Leonardo da Vinci» της Ρώμης, θα βρίσκονται στην ομώνυμη έκθεση στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι

1
beer-chios

Μια νέα γυναίκα, η Στέλλα Δημητριάδου, που βρέθηκε να πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο μικροζυθοποιείο στο Κάμπο της Χίου είναι πίσω από την συνταγή της νέας ξεχωριστής μπύρας με το κυρίαρχο το τοπικό ιδίωμα