Ένα εστιατόριο ίσων ευκαιριών

Ένα εστιατόριο ίσων ευκαιριών

Συναντήσαμε τον γιατρό Σωτήρη Κουπίδη για να μας πει την ιστορία πίσω από το ασιατικό εστιατόριο Mentaleaty και τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Αθηνά Ελπίς»

Ένα εστιατόριο ίσων ευκαιριών
O Σωτήρης Κουπίδης είναι ιατρός εργασίας, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με την Πολιτική Υγείας και την Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσίων Υγείας. Για περισσότερο από μία δεκαετία δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας ενεργά στην ίδρυση και ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων που εντάσσουν στην εργασία και την απασχόληση άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα είναι μέλος του ΔΣ του κοινωνικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης (
ΚοιΣΠΕ) «Αθηνά Ελπίς» και εκλεγμένος πρόεδρος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των
ΚοιΣΠΕ, στην οποία συμμετέχουν 24 κοινωνικές επιχειρήσεις-μονάδες ψυχικής υγείας.

Κλείσιμο


Μια από αυτές είναι το Μentaleaty. Όπως μου εξηγεί, ο όρος σημαίνει «νοοτροπία, ψυχοσύνθεση, διανοητικότητα, διανόηση και διάνοια. Στις παραπάνω έννοιες εμείς προσθέσαμε μία ακόμα, αυτήν του φαγητού (eat) και σας παρουσιάζουμε το Asian Food Therapy–Mentaleaty. Η νοοτροπία μας αγκαλιάζει τα άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δίνοντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας. Η ψυχοσύνθεση της κοινωνικής μας επιχείρησης προτάσσει τη βιωσιμότητα και την επένδυση των κερδών στην ίδια την επιχείρηση με στόχο τη μεγέθυνσή της και την ευημερία των εργαζομένων της. Στη διανοητικότητά μας προσθέσαμε τη βεβαιότητα μας, ότι μέσω της διατροφής μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το Mentaleaty. Η φιλοσοφία Mentaleaty έχει στο επίκεντρο της την υγεία. Μαγειρεύουμε εξαιρετικό, θρεπτικό και γευστικό φαγητό από φρέσκα και διαλεκτά υλικά, φροντίζοντας για την υγιεινή μας διατροφή».



Η διαδρομή του ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς» στον χώρο της εστίασης ξεκίνησε με πρώτη «στάση» το ΑΚΤ Café που λειτουργεί εντός της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Ο Άκτιος» στην Αγία Παρασκευή. Η συνέχεια δόθηκε με το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης. Ο νέος φιλόδοξος σταθμός είναι τώρα το εστιατόριο ασιατικής κουζίνας Mentaleaty στον Κεραμεικό. «Αποφασίσαμε να μην πάμε στα σίγουρα δοκιμάζοντας την ελληνική κουζίνα που ούτως ή άλλως είναι μία πολύ δυνατή κουζίνα, αλλά να ρισκάρουμε με την ασιατική κουζίνα», δηλώνει η Κωνσταντίνα Βασιλείου, υπεύθυνη στο Mentaleaty. «Σε μία εναλλακτική -και ανεκτική στο διαφορετικό- γειτονιά στον Κεραμεικό, παρουσιάσαμε την εναλλακτική μας πρόταση για νόστιμο και θρεπτικό ασιατικό φαγητό, εμπνευσμένο από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία, σε μία δυναμική προσαρμογή στη δική μας πραγματικότητα όσον αφορά τουλάχιστον στη σχέση τιμής-ποιότητας».



Παράλληλα, μέσα στο Mentaleaty έχουν ενσωματώσει κανόνες υγιεινής διατροφής. Έτσι, μαγειρεύουν με αγνά φρέσκα υλικά επιλεγμένα την ίδια ημέρα, με μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια. «Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ενισχυτικά γεύσης (όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο, το γνωστό MSG), τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ασιατικά εστιατόρια και για τα οποία υπάρχει μεγάλη κουβέντα. Και αυτό γιατί εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι οι μάγειρες μας έχουν τη “δύναμη της ψυχής” να μαγειρέψουν νόστιμο φαγητό χωρίς έξτρα συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης, έχοντας κατακτήσει τη φιλοσοφία και τη σοφία της ασιατικής κουζίνας».



Περαιτέρω, στο Mentaleaty ενσωματώνουν δύο ακόμα οικολογικούς κανόνες. Πρώτον αυτόν της ανακύκλωσης, ιδίως των λαδιών που χρησιμοποιούν, ώστε να αξιοποιούνται για την παραγωγή βιακαυσίμων. Δεύτερον της διανομής του φαγητού (delivery) με ποδήλατα και όχι με μηχανάκια για να μην αυξάνουν τους ρύπους, τα εκπεμπόμενα μικροσωματίδια και τον θόρυβο. Η οικολογική διανομή θα γίνεται από τους ποδηλάτες της Bondex και θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Σας προσκαλούμε λοιπόν να μοιραστείτε μαζί μας μία γευστική εμπειρία με γεύματα ασιατικής κουζίνας, είτε εντός του χώρου μας στον Κεραμεικό στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 114–118 είτε καλώντας μας στο 2130405430».



Στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ένταξης συγκαταλέγονται οι ΚοιΣΠΕ, οι οποίοι είναι παράλληλα και μονάδες ψυχικής υγείας. Ο κ. Κουπίδης συμμετείχε με μεγάλο αριθμό ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην ίδρυση των ΚοιΣΠΕ στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ημαθία. «Η επιτυχία των συνεταιρισμών αυτών κρύβεται στη δύναμη της ομάδας, του ανήκειν και της αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Όπως στην ψυχική πάθηση θα “πέσεις” και με την βοήθεια των φίλων, της οικογένειας, των ειδικών ψυχικής υγείας οφείλεις να σηκωθείς και πάλι, να σταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις, έτσι και στην εργασία συμπορευόμαστε ως ομάδα. Ενσωματώνουμε στην ομάδα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς άτομα από τον γενικό πληθυσμό και ισότιμα άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, τους πιο αδύναμους, αλλά και όποιον το έχει ανάγκη για να σταθεί στα πόδια του μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Και όταν κάποιος “πέσει” είμαστε όλοι εκεί για να δώσουμε το χέρι στήριξης και βοήθειας για να “σηκωθεί” ξανά και γρήγορα».



Τι είναι ο ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς»

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης «Αθηνά Ελπίς» είναι κοινωνική επιχείρηση και ιδρύθηκε το 2011. Σκοπός του «Αθηνά Ελπίς», όπως και όλων των ΚοιΣΠΕ, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΕΚΟ). Αναλυτικότερα, επιδιώκεται η εργασιακή ένταξη και επανένταξη και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Σήμερα στον συνεταιρισμό εργάζονται 22 άτομα, εκ των οποίων τα 14 είναι άτομα από ΕΚΟ.

Η λειτουργία του «Αθηνά Ελπίς» στηρίζεται στη φιλοσοφία «Επιχειρούμε με Κοινωνικό Προσανατολισμό», με το όποιο κέρδος να επανατοποθετείται στην κοινωνική επιχείρηση. Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ισότιμα τόσο σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όσο και από τον γενικό πληθυσμό.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού περιλαμβάνουν:
Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης – υπηρεσίες επαγγελματικής ένταξης και υποστήριξης στους χώρους εργασίας.
Συνεργείο καθαρισμού & διαχείρισης πρασίνου το οποίο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, με αξιοπιστία, συνέπεια σε χαμηλό κόστος.
Φωτοτυπικό κέντρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196, εντός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Το ΑΚΤ Café εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή.
Το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης.
Το εστιατόριο Mentaleaty με ασιατικό φαγητό στον Κεραμεικό.

Η λειτουργία του ΚοιΣΠΕ υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαική Ένωση διότι αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας που στηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μεριμνώντας δραστικά για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και της θεραπευτικής τους υποστήριξης. Περισσότερα για τον ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς» στο www.athena-elpis.gr και περισσότερα για τους ΚοιΣΠΕ στο www.pokoispe.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης