Ο εαυτός μέσα στον εαυτό

Ο εαυτός μέσα στον εαυτό

Ο Βασίλης Βρεττός φωτογραφίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού όπως εκείνοι επιθυμούν

Ο εαυτός μέσα στον εαυτό
Με ποιον τρόπο θα σκηνοθετούσες τον εαυτό σου για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης; Σε αυτό το περίεργο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν κάποια σχέση με τον πολιτισμό, για τις ανάγκες της έκθεσης «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό».



Κλείσιμο
Η ιδέα γι’ αυτή την ιδιαίτερη έκθεση του Βασίλη Βρεττού, που παρουσιάζεται έως τις 31 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, ξεκίνησε από τη σκέψη του να αφήσει τα πρόσωπα να διαλέξουν μόνα τους τον τρόπο και τον τόπο της φωτογράφισης. «Χρόνια τώρα ασχολούμαι με τις backstage φωτογραφίσεις», λέει ο ίδιος ο φωτογράφος και συνεχίζει: «Αυτή η έκθεση προέκυψε τυχαία, μέσα από μια παρέα, μέσα από γέλια. Σκέφτηκα να φωτογραφήσω όπως οι άλλοι θέλουν τον εαυτό τους και να μου δώσουν ένα χειρόγραφο με τη σκέψη τους».


Ο Βασίλης Βρεττός

Κάπως έτσι οι πρώτες φωτογραφίες έφτασαν στην Ίριδα Κρητικού, που επιμελείται την έκθεση, και όλα πήραν τον δρόμο τους. «Ο Βασίλης αγαπά να φωτογραφίζει αυτό που συμβαίνει πίσω από τη μεγάλη σκηνή, αυτό που συμβαίνει στο μυαλό του ανθρώπου, αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια μιας προετοιμασίας», αναφέρει η Ίρις Κρητικού. «Οταν μου έφερε τις πρώτες φωτογραφίες είδα ότι ήταν άνθρωποι πολύ ενδιαφέροντες οπτικά αλλά όχι κατά ανάγκη άνθρωποι που συνδέονται με τον χώρο στον οποίο σήμερα παρουσιάζουμε. Ανάμεσά τους όμως ήταν ο Αγγελος Παπαδημητρίου και έτσι φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μικρές διαφορετικές ιστορίες που υποδέχονται τους θεατές στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260».



Στα έργα της ενότητας που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται σε ρόλους – έκπληξη που ξαφνιάζουν, διασκεδάζουν και συγκινούν τον θεατή. Ο Βασίλης Βρεττός δημιουργεί μικρούς περίκλειστους κόσμους που αποδομούν τη συμβατή εικόνα των προσώπων, προτείνοντας το καθρέπτισμα μιας άγνωστης πτυχής ή εν τέλει «έναν εαυτό μέσα στον εαυτό». Οι ήρωες της ενότητας που επιλέχθηκαν για πολλούς, διαφορετικούς λόγους από τον καλλιτέχνη και την επιμελήτρια της έκθεσης, επαναδομούν τη συμβατή ταυτότητά τους, σκηνοθετώντας μια επιθυμία, ένα όνειρο ή μια φαντασίωση, που ενδεχομένως αποκαλύπτει ένα άγνωστο και σκιώδες κομμάτι της προσωπικότητάς τους στον θεατή.


Ο Αγγελος Δεληβοριάς

Για τους θεατές το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό. Ο Γιάννης Σκουρλέτης βρέχει τη Λένα Δροσάκη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα χειρουργεί, ο Γιώργος Κουρουπός αγναντεύει το μέλλον καθισμένος στο γκαζόν του Μεγάρου Μουσικής, ο Νίκος Διαμαντής παίζει μπάλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Αγγελος Δεληβοριάς ποζάρει μπροστά από τις Συλλογές της Νεοελληνικής Κοσμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη. «Ο γαλλικός όρος “mise en abyme” που τιτλοδοτεί την ενότητα σημαίνει, στην τέχνη και στη λογοτεχνία, “την εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα” ή “την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή”. Συνδέεται στην πρωτογενή εκδοχή του με μεσαιωνικά σύμβολα που απεικονίζουν τη θέση ενός υποκειμένου στην άβυσσο. Στην τέχνη και στη λογοτεχνία ο όρος καθιερώθηκε από τον André Gide», καταλήγει η Ίρις Κρητικού. Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης