Σοκ και αναμονή…
takis-trakouselis01

Τάκης Τρακουσέλλης

Σοκ και αναμονή…

Με προβληματισμό αλλά και εκνευρισμό υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς απο αυτό έλειπαν οι φοροελαφρύνσεις στη χρήση και αγορά αυτοκινήτου.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών είχαν διαβεβαιώσει στελέχη της πολύπαθης εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, ότι μέσα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπήρχαν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη μείωση -έως και 30%- των τεκμηρίων για τη χρήση των αυτοκινήτων. Kάτι που αυτομάτως θα σήμαινε και την αντίστοιχη μείωση του απαράδεχτου «Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης», που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα από 1.929 cc και πάνω, τα οποία  σε πολλές των περιπτώσεων επιβάλλεται σε οχήματα που η αξία τους, σήμερα δεν ξεπερνάει τις 3.000€.

Παράλληλα αναμενόταν να καταργηθεί ως αναποτελεσματικός ο «Φόρος Πολυτελείας», που επιβάλλεται σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή από 20.000€ και πάνω. Ο συγκεκριμένος «Φόρος Παπακωνσταντίνου» οδήγησε πολλούς από τους Ελληνες-«έχοντες» να αγοράζουν τα αυτοκίνητά τους από το εξωτερικό (δηλαδή χωρίς φόρους πολυτελείας κλπ), με το Ελληνικό κράτος να μην εισπράττει ούτε ευρώ, τόσο από την πώληση, όσο και από τη χρήση των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τα οποία βέβαια κυκλοφορούσαν άνετα στην Ελλάδα με Βουλγάρικες, Ιταλικές, Γερμανικές κλπ πινακίδες.

Όμως παρά το αρχικό σοκ, κύκλοι της Κυβέρνησης έσπευσαν να καθησυχάσουν την αγορά, διαβεβαιώνοντάς τους ανθρώπους της, πως οι υποσχεθείσες φοροελαφρύνσεις θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, σε δεύτερη φάση.
Κλείσιμο

Οι λόγοι τώρα που δεν συμπεριελήφθησαν αυτές στο φορολογικό νομοσχέδιο, παρότι είναι έτοιμες και αποφασισμένες, δεν είναι γνωστοί. Όμως το ρεπορτάζ που κάναμε αναφέρει πως το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζει ένα μίνι πακέτο φοροελαφρύνσεων -μεταξύ των οποίων και για το αυτοκίνητο- το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.

Παράλληλα μ' αυτό τον τρόπο θα θέσουν και την αντιπολίτευση προ του διλήμματος «ψηφίζετε τις φοροελαφρύνσεις ή συνεχίζεται την πολιτική του Όχι σε όλα;». Εφόσον βέβαια υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση (και ιδιαίτερα την Αξιωματική), τότε θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της υπάρχουσας Κυβέρνησης που θα υπερψηφιστεί, κάτι που θα εκμεταλλευτεί δεόντως η Κυβέρνηση προεκλογικά...





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK