neos

Στάθης Μπαρτζώκας

Με όλο τον σεβασμό για τους εκλεκτούς καθηγητές που στελεχώνουν την επιτροπή ειδικών για την πανδημία Covid-19, αυτό που παρακολουθούμε έκπληκτοι τους τελευταίους 5 μήνες στις οθόνες μας, θα μας επιτρέψει να προτείνουμε στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) να οργανώσει την νέα ειδικότητα, ”τηλεοπτική λοιμωξιολογία”. Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής που συνεδριάζουν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής παρελαύνουν σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα ραδιόφωνα, σε όλα τα site και όπου αλλού υπάρχει προβολή και επικοινωνία.

Ως απόφοιτος της πολύ δύσκολης αλλά ακριβοδίκαιης Ιατρικής Σχολής Πατρών (έτος εισαγωγής 1986) θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση τους εκλεκτούς καθηγητές μας να μας μιλάνε συνέχεια για τις λέξεις ”ιατρικό απόρρητο”, ”ιατρική ηθική” και ”ιατρική δεοντολογία”. Εκείνα τα χρόνια αυτές οι λέξεις είχαν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς τους νέους φοιτητές, οι οποίοι σκεφτόμασταν ότι μπαίνουμε σε έναν κόσμο που θα προσφέρουμε στους ασθενείς μας, θεραπεία και βοήθεια με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στα προσωπικά δεδομένα τους. Είναι όμως εύκολο σήμερα να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα όταν όλα γίνονται γνωστά με ένα χτύπημα στο κουμπί του υπολογιστή; 

1

Υπάρχει ένα ποσοστό που σε όλες τις έρευνες ξεφεύγει από την κοινή λογική και το οποίο υπολογίζεται πως είναι γύρω στο 30%.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι γύρω μας έχει απλωθεί ένα δίχτυ παράνοιας το οποίο σιγά σιγά πάει και αυτό να γίνει κανονικότητα. Ποια είναι τα επερχόμενα; Τι μας κρύβουν;

Αλήθεια τι σημαίνει στις μέρες μας η λέξη κύριος; Είναι ο έντιμος, ευγενής, με καλούς τρόπους άντρας που δεν χρειάζεται να αποδείξει σε κανέναν τίποτα.

H λέξη καραντίνα προέρχεται από την Βενετία όταν στην μεγάλη επιδημία της πανώλης οι Ενετοί υποχρέωναν τα πληρώματα των πλοίων να μένουν απομονωμένοι για 40 ημέρες.