spilios-livanos01

Σπήλιος Λιβανός

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 7 και πλέον εβδομάδες περιήλθαμε σε μια περίοδο διεθνούς ανασφάλειας και αναταραχών. Χωρίς να μπορούμε, ακόμα, να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ούτε το πέρας του πολέμου αυτού ούτε τις συνέπειές του, το σίγουρο είναι ότι έχει αλλάξει ριζικά o κόσμος όπως τον γνωρίζαμε και κατ΄ επέκταση ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ασφάλειας και ειρήνης, καθώς η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών αρχών απειλεί σοβαρά τη διεθνή έννομη τάξη

3

Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί εγρήγορση, καλή ανάγνωση των διεθνών δεδομένων και γρήγορα αντανακλαστικά, αφού μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί

16

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και η κλιματική κρίση που εκδηλώθηκε με τόσο έντονα και καταστροφικά φαινόμενα εφέτος το καλοκαίρι, και η οικονομική κρίση που επηρέασε την πατρίδα μας για σχεδόν μία δεκαετία, είναι βέβαιο ότι άλλαξαν τα δεδομένα και ανατάραξαν τις ισορροπίες.

1

Το έτος 2021 εκτός από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εορτάζουμε και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Η συγκυρία αυτή φωτίζει ταυτόχρονα την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση αποτελούν διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η συμμετοχή της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ σήμερα είναι της τάξεως του 6,6%, επιδεικνύοντας αντοχή στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι χάρη στην αγροτική οικονομία η κοινωνία στάθηκε όρθια στην περίοδο της καραντίνας, καθώς δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε είδη διατροφής. Γιατί η πανδημία και η καραντίνα έδειξαν ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να στερηθεί πολλά. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να στερηθεί, είναι τα βασικά αγαθά διατροφής.

Η φετινή επέτειος της 17η Νοεμβρίου ήταν διαφορετική από κάθε άλλη στα 47 χρόνια όπου τιμούμε την εξέγερση του δημοκρατικού άνθους του τόπου μας απέναντι στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Ομοίως πριν από το Πολυτεχνείο, ήταν διαφορετικό το Πάσχα, η 28η Οκτωβρίου, αλλά και η 25η Μαρτίου. Η πανδημία του Covid-19 αλλάζει τα δεδομένα, ακόμα και για τις σημαντικότερες των ημερών για την ιστορία του έθνους μας και του λαού μας.

«Σταθερότητα δεν σημαίνει ακινησία» σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της Ιεράς Συμμαχίας Φον Μέτερνιχ. Η ρήση αυτή αποτελεί την πλέον εύγλωττη απάντηση σε όσους υστερόβουλα και με πλειοδοσία λαϊκισμού επικρίνουν την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ολοι μας βιώνουμε την αναπάντεχη, βίαιη και κατακλυσμιαία αλλαγή της ζωής μας που επέφερε ο αόρατος εισβολέας. Η οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες κυριαρχεί, η παγκόσμια και η εθνική οικονομία κλυδωνίζονται, το φάντασμα της ύφεσης πλανάται παντού και το κοινό μέλλον προδιαγράφεται άδηλο.

Εναν μήνα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε με τα πεπραγμένα της ότι κινείται γρήγορα, αποτελεσματικά και πρωτίστως επιδεικνύει συνέπεια λόγων και πράξεων

Είναι γνωστό πως η σημερινή κυβέρνηση προχωρά μεθοδευμένα στην πλήρη απαξίωση και εξαθλίωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας επεξεργαζόμενη  «συγχωνεύσεις» και «ανασχεδιασμούς ακαδημαϊκών τμημάτων» με μοναδικό κριτήριο το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2019 να αποτελείται αποκλειστικά από πανεπιστημιακά τμήματα.