Το ράβε-ξήλωνε των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Το ράβε-ξήλωνε των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Τελικά  αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να προωθήσει τις αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα λύκεια. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη το θέμα είναι ώριμο, δε φαίνεται να υπάρχει χρόνος καθώς η παρούσα κυβέρνηση «τρέχει» για άλλα, όπως διαφάνηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ καταγράφονται και διαφωνίες από τους εκπαιδευτικούς.

Τελικά  αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να προωθήσει τις αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα λύκεια. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη το θέμα είναι ώριμο, δε φαίνεται να υπάρχει χρόνος καθώς η παρούσα κυβέρνηση «τρέχει» για άλλα, όπως διαφάνηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ καταγράφονται και διαφωνίες από τους εκπαιδευτικούς. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι χαμένοι είναι για ακόμα μία φορά οι μαθητές καθότι αυτοί καλούνται να προσαρμοστούν κάθε φορά που οι πολιτικοί «γυρίζουν σελίδα».
Αλλαγές επί αλλαγών έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με μαθητές και γονείς να προσπαθούν κάθε φορά να εξασφαλίσουν το εισιτήριο, για την πολυπόθητη φοιτητική ταυτότητα.

Ο βασικός κορμός των αλλαγών, καθώς οι επιμέρους είναι εκατοντάδες διαμορφώνεται ως εξής:  Από το 1980 ονομάζονται  Πανελλήνιες Εξετάσεις, από 1984 Γενικές Εξετάσεις , με το σύστημα των δεσμών,  από το 1999 Πανελλαδικές Εξετάσεις Ενιαίου Λυκείου και  από το 2005 μετονομάζονται Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου.
 Από τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, έως και το Γεράσιμο Αρσένη  και τη Μαριέττα Γιαννάκου, όλοι οι υπουργοί Παιδείας ήθελαν να βάλουν την υπογραφή τους σε  μία μεταρρύθμιση που αφορούσε στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
 
Κλείσιμο
Οι αλλαγές μόνο μπέρδεμα έφεραν σε χιλιάδες υποψηφίους και οι γονείς κάθε φορά αναγκάζονταν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κατά κοινή ομολογία το συγκεκριμένο σύστημα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και πρέπει να υπάρξει η βούληση και η συναίνεση από τα κόμματα. Ο κ. Μπαμπινιώτης υπογραμμίζει ότι  το νέο Λύκειο  αλλά  και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι ώριμα αφού η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει πριν από δύο χρόνια με τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων.  Το  πρόσφατο κλίμα συναίνεσης στην παιδεία πρέπει πάση θυσία να παραμείνει και ο κ. Μπαμπινιώτης που είναι ο κύριος εισηγητής του νομοσχεδίου, αφού λάβει υπόψιν του όλες τις απόψεις, να προχωρήσει πριν την τελική απαξίωση της παιδείας, και ας υποστηρίζουν κάποιοι «ότι δεν προλαβαίνουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ