tziovaras_grigoris

Ποιον φθείρουν τέτοιες «γενικές» απεργίες;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Τα παλαιότερα χρόνια έπειτα από κάθε απεργία δημιουργούνταν μια διελκυστίνδα ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους της που αφορούσε τη συμμετοχή στην εκάστοτε κινητοποίηση: οι μεν προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι ήταν πάνδημη οι δε πάσχιζαν να εμφανίσουν ότι ήταν περιορισμένος ο αριθμός των απεργών.

Τις περισσότερες φορές τα στοιχεία, τα οποία η κάθε πλευρά παρουσίαζε απέκλιναν μεταξύ τους σε σημαντικό βαθμό. Διότι και οι δύο, στοχεύοντας στις εντυπώσεις, υπερέβαλαν. Και είτε «φούσκωναν» είτε «ξεφούσκωναν» τα ποσοστά. Η αλήθεια ήταν συνήθως κάπου στη μέση. Όταν οι υποστηρικτές της απεργίας μιλούσαν για συμμετοχή της τάξης του 75% και οι αντίπαλοί τους αντέτειναν ότι δεν ξεπέρασαν το 35% ή το 40%, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είχε απεργήσει γύρω στο 50 με 55% του συγκεκριμένου κλάδου.

Τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν πάψει οι καβγάδες αυτού του είδους. Με εξαίρεση, άλλωστε, κάποιες ελάχιστες εμβληματικού τύπου κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη του Μαίου του 2010 όταν ψηφιζόταν το πρώτο Μνημόνιο, σε όλες τις υποτιθέμενες «γενικές» απεργίες οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι τόσο λίγοι που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να προσπαθήσει να πείσει για το αντίθετο.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι απεργίες έχουν επιτυχία μόνον εκεί που επιβάλλεται η συμμετοχή όλων και δεν υπάρχει η δυνατότητα της προσωπικής επιλογής. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για παράδειγμα, όποιος διαφωνεί με την κινητοποίηση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και ο μόνος τρόπος για να μη χάσει το μεροκάματο είναι να περιληφθεί στους… τυχερούς που έχουν ρεπό ή βρίσκονται σε άδεια.

Σε ορισμένους κλάδους, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς (αλλά και τα μέσα ενημέρωσης!) όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτούς λογίζονται, εκόντες – άκοντες, ως απεργοί. Και ας μην τους έχει ρωτήσει κανείς αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το υπαρκτό –ή και ανύπαρκτο- διεκδικητικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι έχει η απεργία στην οποία συμμετέχουν. Η βούλησή τους δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση είναι υποχρεωτική, ακόμη και όταν οι ίδιοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τα συμφέροντά τους.

Η θέληση της –πλειοψηφούσας, ου μην αλλά και μειοψηφούσας, σε αρκετές περιπτώσεις- συνδικαλιστικής νομενκλατούρας, είναι υπεράνω όλων. Μόνον όμως που αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει εκεί που υπάρχει «διακόπτης». Ένας «διακόπτης», ο οποίος κατεβαίνει αυτομάτως και κανείς δεν μπορεί να εργαστεί. Επί παραδείγματι, ένας μεμονωμένος εργαζόμενος στο Μετρό ή και περισσότεροι, δεν μπορούν να πάρουν έναν συρμό και να μεταφέρουν επιβάτες, ακόμη και αν διαφωνούν με την απεργία.

Στους περισσότερους, ωστόσο, κλάδους, στους οποίους δεν υπάρχουν «διακόπτες» και άρα άνωθεν επιβολή στην κινητοποίηση, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις απεργίες ποικίλλει ανάλογα με το αν η πλειονότητα του κλάδου έχει πειστεί, όχι μόνον για το δίκαιο χαρακτήρα που έχουν τα προβαλλόμενα κάθε φορά αιτήματα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτή καθεαυτή η συμμετοχή τους.
Όποιος κυκλοφόρησε χθες, μέρα (υποτιθέμενης) γενικής απεργίας, στο κέντρο της Αθήνας μπορούσε να πάρει μια πολύ καλή γεύση για το βαθμό συμμετοχής. Η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί το κέντρο της πρωτεύουσας από ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

Σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας η κίνηση στους δρόμους αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης χώρου στάθμευσης ήταν τόσο έντονη που ο καθένας μπορούσε βασίμως να διαπιστώσει ότι ενδεχομένως ούτε οι... ίδιοι οι συνδικαλιστές οι οποίοι προκήρυξαν τη συγκεκριμένη… «γενική απεργία» δεν συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση.

Κακά τα ψέματα, όταν ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί τρεις μήνες από τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει η σημερινή κυβέρνηση, οποιαδήποτε «γενική απεργία» είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση η κοινή γνώμη είναι σαφές ότι δίνει πίστωση χρόνου στη σημερινή κυβέρνηση και προσδοκά, όπως όλες οι μετρήσεις δείχνουν, στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η εφαρμογή της δικής της πολιτικής.

Γι΄ αυτό και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορεί παρά να τα λαμβάνουν υπόψιν τους αυτή την κατάσταση. Αν, όντως, θέλουν να διερμηνεύουν τη θέληση της κοινωνίας και των ανθρώπων που εκπροσωπούν. Και όχι απλώς να δικαιολογούν την ύπαρξή τους, προκηρύσσοντας απεργίες επειδή αυτό θωρείται μέρος της «δουλειάς» τους, αδιαφορώντας για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιληφθούν ότι «τυφλές» απεργίες, όπως, εν πολλοίς, ήταν η χθεσινή, δεν φθείρουν τις κυβερνήσεις εναντίον των οποίων στρέφονται. Στην πραγματικότητα φθείρουν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Και, εν τέλει, αδυνατίζουν την ισχύ του έσχατου όπλου το οποίο διαθέτουν οι εργαζόμενοι και είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ας κάνουν σήμερα έναν ψύχραιμο απολογισμό και ας αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ίσως πειστούν και οι ίδιοι ότι «γενικές απεργίες», στις οποίες σε λίγο καιρό δεν θα απεργεί κανείς, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΝΔΟΣ

Χαίρετε, Κάποιες παρατηρήσεις . Ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι αναχρονιστικός , αντιδραστικός , αντιδημοκρατικός , αυταρχικός και καθαρά φασίζουσας νοοτροπίας. 'Εχοντας ζήσει σε τέσσερεις ευρωπαικές χώρες ( και ταξιδέψει σε πλείστες άλλες ) το διαπιστώνω με καταθλιπτική ψυχραιμία. Πρώτον : Στις υπηρεσίες μεταφορών δεν τηρείται το έλαχιστο ποσοστό δρομολογίων.... Οι απεργίες σ'αυτό το χώρο είναι 100 ο/ο γιατί οι συμμορίες των "συνδικαλιστών" κλείνουν τους σταθμούς !! και στα ταξί και τα τραίνα /πλοία πλακώνουν όποιους έχουν τη διάθεση να δουλέψουν! Πότε δεν ακούμε για ποσοστό συμετοχής/επιτυχίας σε κάποια απεργία (κάτι όμως που αναφέρουν τα εδώ κανάλια -με καμάρι αν τους ταιριάζει το θέμα - για τις απεργίες στην Ισπανία φερ'ειπείν και άλλου). Δημιουργείται λοιπόν ένα κυκλοφοριακό χάος και έτσι γίνεται αισθητή η "γενική απεργία". Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια πόλη σαν την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ομηρία....πολλοί παίρνουν άδεια για να μην τους κοπεί το ημερομίσθιο. Τέλος, δεν βρέθηκε ακόμα ένας πρωθυπουργός , υπουργός , ή κάποια ομάδα διανουμένων/πανεπιστημιακών κλπ για να θέσει το εξής ερώτημα : Αν έστω παραβλέψουμε τον αντιπαραγωγικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα με τον οποίο λειτουργούν οι απεργίες στην Ελλάδα, η χώρα έγινε καλύτερη με την πρακτική αυτή ; Πιό δίκαια ; Αναπτύχθηκε ; Τι σκατά πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια ; ΥΓ Δεν είμαι , εννοείται , κατά αυτού του διακαιώματος, αλλά κατά του καταχρηστικού και μαφιόζικου τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται. 30 χρόνια σε 4 χώρες δεν έζησα ΠΟΤΕ απεργία στον Τύπο και την Τηλεόραση. Γενικές απεργίες ίσως 2 ή τρεις. Δηλαδή όλοι οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν και δεν έχουν δικαιώματα ; Και έχουν εργασιακό ΜΕΣΑΙΩΝΑ , όπως λασπολογούν συνεχώς εδώ οι διάφοροι λαικιστές ;

Σε πειραξε η απεργια σε ΜΜΕ???

Πρωτον σε ποια αλλη χωρα επενέβη η τροικα και ο νομοθέτης για να νομοθετήσει την ΑΘΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ; Δευτερον, κανε το εξής ερωτημα: Με τις ρυθμίσεις τις τροικας για τα εργασιακά, η χωρα εγινε καλυτερη η χειρότερη; Εισερρευσαν επενδυσεις; Αναπτυχθηκε η βιομηχανία; Η μηπως μεταναστευσαν 110 χιλιαδες/χρόνο συμφωνα με τα επισημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αντικατασταθηκαν από ανειδικευτους λαθρομετανάστες; Ετσι εγινε καλυτερη η χωρα; Γινεται καλυτερη η χωρα οταν καταργειται η μονομερης προσφυγή στη διαιτησια αν δεν μπορουν να τα βρουν εργαζομενοι και εργοδοτης για συλλογική γιατι ο εργοδοτης εχει κερδη ρεκορ και ζηταει μειωσεις; Εγινε καλυτερη η χωρα οταν ο εργοδοτης σου λεει "αγαπουλα μου επιστρεφεις το δωρο η απολυεσαι χωρίς βασιμο λόγο";

3,4 % η ανεργία και 4 % η ετήσια ανάπτυξη...

Στην Ουγγαρία του "φασίστα" 'Ορμπαν!!!

Μακάρι να βρεθεί και ο 'Ελληνας...

Όρμπαν!!!

Οι Έλληνες εν έτει 2019 έχουν 40% ...σφυροδρέπανα στη βουλή

Το ΚΚ Ιταλίας το 1991 είχε την εντιμότητα να αυτοδιαλυθεί . Η Κομμουνιστική Επανίδρυση -τύπου ΣΥΡΙΖΑ- είναι εκτός βουλής εδώ και μια δεκαετία . Αλλά στο Ελλαδιστάν επιμένουμε ακόμα στον Κομμουνισμό. Πλέον το θέμα είναι ζήτημα προσαρμογής στο περιβάλλον, πληθυσμός με τέτοια υστέρηση σε σχέση με την πραγματικότητα, απλά δεν θα επιζήσει .

Ανοχή;

Πρωτον, εχεις μια κυβερνηση του 40% (κι αυτό λογω των αντιπαλων, όπως πάντα), συνεπώς το 60% δεν εδωσε ποτε ούτε ψήφο, ούτε ανοχή Δεύτερον εχεις μια κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά. ΑΠό το "απαρεγγλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας" περάσαμε στο ξήλωμα της με ηλίθιες δικιολογίες (βλ βάσιμο λόγο) που απευθύνονται σε τελειως ηλίθιους (καταργούμε το βάσιμο λόγο γιά να προστατέψουμε τους.. τεμπέληδες και παράλληλα κλείνουμε το μάτι στους εργοδότες που σου λένε "επιστροφή δώρου η απολύεσαι"). Μετα πανε να περάσουν κατάργηση διαιτησίας (ενα υγρό όνειρο της τροικας που το ΣΤΕ εβγαλε αντισυνταγματικό-το ΜΟΝΟ από τα μνημονιακά μέτρα) και να αποφασίζει ο ... φιλεργατικός Βρούτσης πότε μιά επιχείρηση έχει πρόβλημα (ακόμα κι αν αυτό προκλήθηκε από ανικανότητα διοίκησης). Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχέθηκε "πολλές και ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ δουλειές" . Το εμπόδιο στίς "πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές " είναι ... οι συλλογικές!

κωστας

Εσυ δεν ησουν που στον πρωτο χρονο της πρωτης φορας αριστερας νιαουριζες να δωσουμε χρονο; Οτι εξελεγησαν για τεσσερα χρονια και τοτε θα κανουμε απολογισμο; Τωρα; Απο τον δευτερο μηνα; Μηπως επειδη απλως εισαστε ολοι ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

Σωστός

Δεν έχετε καθόλου άδικο. Απεργίες χωρίς απεργούς δεν είναι απεργίες!

Στις προσκλήσεις για απεργία εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...

Απαντούμε δείχνοντας τα 2/3 της περιουσίας μας!!!

kostasv

Γρηγόρη, όποτε όλα καλά με την κυβέρνησή σου. Όμως η απεργία οργανώθηκε για τα νέα εργασιακά που αυτή η κυβέρνηση - η κυβέρνησή σου (Βρούτσης) - έφερε το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης.

Και απέτυχε οικτρότατα!!!

Συριζόπουλο, η απεργία σας απέτυχε οικτρότατα, όπως ήταν λογικό, αναμενόμενο και απολύτως δίκαιο. Συνεχίστε έτσι και ο Κυριάκος θα μείνει στην εξουσία μέχρι τα βαθιά γεράματά του...

Μη του δίνετε την παραμικρότερη σημασία...

Πρόκειται για πασίγνωστο συριζοψώνιο, το οποίο δήλωνε : "29/11/2018, 12:26 "kostasv 26/09/2018, 11:30 Τον Οκτώβριο "αλλάζει το ματσάκι", υπομονή". Φυσικά, το ματσάκι δεν άλλαξε και ο Σύριζα άρπαξε τέσσερα, (4), περιποιημένα "φιστίκια" από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές εκλογές, σε διάστημα έξι, (6), εβδομάδων, τον Μάϊο - Ιούλιο 2019!!!

Ο Σύριζα έχει τελειώσει, οριστικά και τελεσίδικα.

'Ηδη ευρίσκεται στον πυθμένα του βόθρου της Ιστορίας, δηλαδή στη φυσική θέση του όπου και θα παραμείνει.

Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πέντε, (5), δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει στο 45 % και έχει ανοδική τάση, ο Σύριζα έχει κατέβει στο 26,5 % και έχει καθοδική τάση. 'Ολα τα υπόλοιπα είναι τρίχες βοστρυχωτές...

Επιβεβαίωση και από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση...

Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (διαδρομή: www.politico.eu --> Poll of Polls --> GR(eece)), παρέχονται τα στοιχεία σταθμισμένων από την εταιρία Kalman, ελληνικών δημοσκοπήσεων. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ανάγονται στην 18-09-2019, δίνουν 45 % στη Νέα Δημοκρατία και 28 % στον Σύριζα, (διαφορά 17 %). Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείo είναι ότι το άθροισμα των τριών κομμάτων, (Νέας Δημοκρατίας.(45 %), Ελληνικής Λύσης, (4 %) και Χρυσής Αυγής, (2 %)), είναι 51 %. Με απλά λόγια, η Δεξιά – Κεντροδεξιά είναι ήδη η απόλυτα πλειοψηφούσα παράταξη στην Ελλάδα, (χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό της «Δημιουργίας Ξανά», η οποία στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβε το 0,76 %).

Η ΝΔ έχει σφαίρα πολιτικής επιρροής γύρω στο 70%.

Η ΝΔ έχει ήδη ενοποιήσει το κέντρο, δηλαδή κεντροδεξιά, κέντρο και ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Είναι το μόνο σημαντικό κόμμα εντός του "λογικού τόξου". Όλοι οι άλλοι είναι ψεκασμένοι. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει σφαίρα πολιτικής επιρροής γύρω στο 70%. Και δεν έχει και ανταγωνιστή. Αντιθέτως προβλέπω ένωση ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και Ελληνικής Λύσης εναντίον Κυριάκου. Κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή.

Από το 8,32 % στο 18,161 %, (κατά μέσο όρο...), η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα!!!

Μέχρι στιγμής, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο 2019, έχουν ανακοινωθεί πέντε, (5), δημοσκοπήσεις. Της Opinion Poll την 05-09-2019, της Marc την 08-09-2019, της MRB την 17-09-2019, της Pulse, την 17-09-2019 και της Metron Analysis, την 22-09-2019. Οι διαφορές Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα είναι: 21,647 %, 17,692 %, 17,69 %, 15,26 % και 18,52 %, αντίστοιχα. Όλες δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει κατά πολύ τη διαφορά της από τον Σύριζα, (σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, όταν η διαφορά ήταν 8,32 %). Για πληρέστερη προσέγγιση της σημερινής διαφοράς μεταξύ των κομμάτων αυτών, παρέχω τον Μέσο Όρο των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων αυτών. Ο Μέσος Όρος της διαφοράς Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα είναι: (21,647 % + 17,692 % + 17,69 % + 15,26 % + 18,52 %)/5 = 90,809 %)/5 = 18,161 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά της 8,32 % από τον Σύριζα, αλλά αύξησε επιπλέον τη διαφορά αυτή κατά 9,841 % ή 118,28 %". Μέχρι στιγμής, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο 2019, έχουν ανακοινωθεί πέντε, (5), δημοσκοπήσεις. Της Opinion Poll την 05-09-2019, της Marc την 08-09-2019, της MRB την 17-09-2019, της Pulse, την 17-09-2019 και της Metron Analysis, την 22-09-2019. Οι διαφορές Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα είναι: 21,647 %, 17,692 %, 17,69 %, 15,26 % και 18,52 %, αντίστοιχα. Όλες δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει κατά πολύ τη διαφορά της από τον Σύριζα, (σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, όταν η διαφορά ήταν 8,32 %). Για πληρέστερη προσέγγιση της σημερινής διαφοράς μεταξύ των κομμάτων αυτών, παρέχω τον Μέσο Όρο των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων αυτών. Ο Μέσος Όρος της διαφοράς Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα είναι: (21,647 % + 17,692 % + 17,69 % + 15,26 % + 18,52 %)/5 = 90,809 %)/5 = 18,161 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά της 8,32 % από τον Σύριζα, αλλά αύξησε επιπλέον τη διαφορά αυτή κατά 9,841 % ή 118,28 %".

Συριζόπουλα, είναι να μην αρπάξεις το πρώτο "φιστίκι"...

Και εσείς αρπάξατε τέσσερα, (4), περιποιημένα "φιστίκια" στις ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές εκλογές σε έξι, (6), εβδομάδες, τον Μάϊο - Ιούλιο 2019. Μετά είσαι ορθάνοιχτος για νέα μεγαλύτερα "φιστίκια"!!!

Συριζαίοι, σας κάνουν χοντρή πλάκα...

Επαναλαμβάνοντας το ίδιο κείμενο στο σχόλιο, διότι προφανώς ισχύει για εσάς ότι: "επανάληψις μήτηρ μαθήσεως".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία