anastasopoulos_dimitris_blog

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου λαμβάνουν χώρα οι αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου μας βαίνει, δυστυχώς, τα τελευταία έτη μειούμενη, ακολουθώντας αντίστοιχες διεθνείς τάσεις σε γενικότερο επίπεδο εθνικών εκλογών. Φέτος μάλιστα, ο κίνδυνος της αποχής είναι ακόμη μεγαλύτερος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πανδημίας.

2

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου οι δικηγόροι καλούμαστε στις κάλπες για να εκλέξουμε τη νέα διοίκησή του Συλλόγου μας, του δεύτερου «σπιτιού» μας. Ενός «σπιτιού» που, δυστυχώς, σήμερα μοιάζει πιο εγκαταλελειμμένο και αφιλόξενο από ποτέ. Σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών και καθημερινών προκλήσεων για το σώμα, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Πρόσφατα, και με δεδομένο ότι η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου δίνει πληροφορίες με ιδιαίτερη φειδώ, μάθαμε  ότι το κόστος των εκλογών του Συλλόγου το 2017 ανήλθε σε περίπου διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ, για 26 κάλπες, σε ένα κτίριο.

1

Σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα -τέλη Νοεμβρίου- θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

1

Παρά τα νέα προβλήματα που προκύπτουν με τις μεταλλάξεις, φαίνεται ότι σιγά σιγά εξερχόμαστε από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας και αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια κανονικότητας. Ελπίζοντας ότι σύντομα θα αφήσουμε πίσω όλες τις δυσάρεστες συνέπειες του covid-19 ανεπιστρεπτί, χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις.

2

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και βαδίζοντας στο δεύτερο χρόνο της πανδημίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό που αφορούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνσή, αλλά απαιτούνται πολλά ακόμα. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη εξαγγέλθηκαν, συνιστούν εν μέρει διόρθωση άδικων προσεγγίσεων κατά τα προηγούμενα έτη από την πλευρά της πολιτείας εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και προφανώς και των δικηγόρων.

«Δικαιοσύνη σε ελεύθερη πτώση» είναι το «έργο» που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια όσοι υπηρετούμε το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Και, δυστυχώς, η πτώση (κατάπτωση) αυτή συνεχίζεται, ακολουθώντας τους νόμους της βαρύτητας: όσο πιο κοντά φτάνεις στο τελικό σημείο προστριβής, τόσο πιο ταχεία είναι. Και όσο πιο μεγάλη είναι η πτώση, τόσο πιο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα της τελικής προστριβής. Την οποία φοβάμαι ακόμα δεν έχουμε δει. Ο Ζ.Φρόϋντ υποστήριζε ότι το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη. Στη χώρα μας φαίνεται αυτό να μην απασχολεί σοβαρά τους θεσμικούς παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτή, ή τη συνδιαμορφώνουν, με αποτέλεσμα την κατάπτωση που ζούμε. Με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Σε έρευνα του 2017 η Ελλάδα στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) καταλαμβάνει την 26η θέση συνολικά στις ευρωπαϊκές χώρες και την 24η θέση αναφορικά με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

«60+1 προτάσεις για το αύριο του δικηγόρου, 60+1 προτάσεις για το αύριο όλων μας». Αυτός είναι ο τίτλος των προγραμματικών θέσεών μας που παρουσιάσαμε πρόσφατα ως υποψήφιος συνδυασμός, ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.