Δεν απέχουμε – Συμμετέχουμε
anastasopoulos_dimitris_blog

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Δεν απέχουμε – Συμμετέχουμε

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου λαμβάνουν χώρα οι αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου μας βαίνει, δυστυχώς, τα τελευταία έτη μειούμενη, ακολουθώντας αντίστοιχες διεθνείς τάσεις σε γενικότερο επίπεδο εθνικών εκλογών. Φέτος μάλιστα, ο κίνδυνος της αποχής είναι ακόμη μεγαλύτερος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πανδημίας.

Ορισμένοι θα είναι δικαιολογημένα διστακτικοί στο να σπεύσουν στις κάλπες γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, ένα σοβαρότερο από κάθε άλλη φορά κίνδυνο: οι πάρα πολύ λίγοι που ενδεχομένως θα ψηφίσουν να καθορίσουν την πορεία όλων μας για τα επόμενα τέσσερα έτη, επιλέγοντας ανθ’ ημών και εν τη απουσία μας διοίκηση.

Ποια ήταν η στάση μας απέναντι σε αυτό τον εξαιρετικά πιθανό κίνδυνο; Η πρότασή μας ήταν η διεξαγωγή των εκλογών να λάβει φέτος οπωσδήποτε χώρα με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν με ασφαλή τρόπο. Παρά ταύτα, η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου μας αρνήθηκε κατηγορηματικά να την υιοθετήσει. Γιατί; Γιατί επιθυμεί ακριβώς αυτό. Να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, να ψηφίσουν οι «κινητοποιημένοι», να ψηφίσουν μόνο όσοι εμφορούνται από λογικές «δικτύωσης» και «αλληλοεξυπηρετήσεων». Και μάλιστα δεν το επιθυμεί μόνο αυτή. Σειρά δορυφόρων της που κατέρχονται στις εκλογές με ποικίλα προσωπεία επιθυμούν ακριβώς το ίδιο, διαπνεόμενοι και αυτοί από καθεστωτικές λογικές.

Οι εκλογές στις 28 και 29 Νοεμβρίου όμως αποτελούν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αποτελούν μια ευκαιρία μοναδική και σπάνια, δεδομένου ότι αυτή θα εμφανιστεί εκ νέου μόνο μετά την πάροδο τεσσάρων ετών.

Συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές μπορούμε να απαλλαγούμε από όλα όσα κρατάνε τον Σύλλογό μας προσκολλημένο στο παρελθόν. Από εκείνους που λειτουργούν σαν βαρίδια και εστιάζουν στον εαυτό τους αντί να τους απασχολεί το σύνολο.

Κλείσιμο
Το δικηγορικό σώμα μπορεί να επιτύχει πολλά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η απαισιοδοξία και ο ωχαδερφισμός όχι μόνο δεν μας αρμόζουν, αλλά διαστρεβλώνουν και την πραγματικότητα. Η μεγάλη αλήθεια είναι πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και με ίδιες δυνάμεις. Για να συμβεί αυτό όμως, ο Σύλλογός μας χρειάζεται σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και κύρος. Χρειάζεται ανθρώπους που προτάσσουν το κοινό καλό, χαρακτηρίζονται από μεθοδικότητα, εργατικότητα και ανιδιοτέλεια. Ανθρώπους που θα μας ενώνουν αντί να μας χωρίζουν, που θα μας κινητοποιούν αντί να μας ωθούν ιδιοτελώς σε χειμερία νάρκη.

Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου ως Πρόεδρος, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί, με μια νέα διοίκηση, να τα αλλάξουμε όλα. Να εκσυγχρονίσουμε τον Σύλλογό μας, ενισχύοντας τη φωνή του στην κοινωνία. Να συμβάλλουμε στην ανάταση της απονομής δικαιοσύνης, με την εμπειρία μας και τις προτάσεις μας. Να ανακτήσουμε το παλαιό μας κύρος στα μάτια των συμπολιτών μας, απομονώνοντας τυχόν παραφωνίες.

Να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Όλα αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε, αρκεί να είμαστε παρόντες. Σας ζητώ, λοιπόν, μαζικά τη στήριξή σας. Στις 28 και 29 Νοεμβρίου δίνουμε όλοι μαζί το παρόν στις κάλπες για να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για όλους μας. Για τον Σύλλογό μας, για τη δικηγορία και για τη δικαιοσύνη.

Δημήτρης Αναστασόπουλος
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ
«Με Το Δικηγόρο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα