Μάθε παιδί μου γράμματα, μην γίνεις «πατριώτης»
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Μάθε παιδί μου γράμματα, μην γίνεις «πατριώτης»

Η χθεσινή (Παρασκευή) είδηση από το Σκούταρι Σερρών πέρασε ίσως στα «ψιλά». 105 μαθητές του τοπικού Δημοτικού σχολείου, λέει, επί συνόλου 130, δεν πήγαν για μάθημα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στο ίδιο σχολείο, στις ίδιες αίθουσες, στα ίδια θρανία, φοιτούν και δέκα προσφυγόπουλα. Για να λέμε την αλήθεια, βέβαια, ήταν οι γονείς και οι κηδεμόνες των 105 παιδιών, που δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο σχολείο. Τα ίδια τα παιδάκια, μπορεί και να μην ρωτήθηκαν ποτέ.

«Οι γονείς στο Σκούταρι θα έπρεπε να ντρέπονται» έγραψε ένας αναγνώστης στα σχόλια κάτω από το σχετικό άρθρο, που δημοσιεύσαμε στο protothema.gr. «Οι μνήμες της προσφυγιάς φαίνεται πώς έχουν ξεθωριάσει» συμπλήρωσε. Πράγματι, ανατρέχοντας στο ιστορικό παρελθόν, διαβάζουμε ότι πρώτοι στο σηµερινό χωριό κατέφθασαν Μικρασιάτες πρόσφυγες από τη Χωρούδα της Προύσας, τον Οκτώβριο του 1922. Τον Αύγουστο του 1924, ανήµερα του Δεκαπενταύγουστου, στη γιορτή της Κοίµησης της Θεοτόκου, ξεκίνησαν οι Σκουταριανοί πρόσφυγες από το Σκούταρι της Βόρειας Θράκης (Ανατολικής Ρωμυλίας) και τελικά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού οικισμού, τον Οκτώβριο του 1924. Έτσι, η κωμόπολη πήρε το όνομά της από το Σκούταρι της Βόρειας Θράκης (Ανατολικής Ρωμυλίας).

Ποιος ξέρει; Μπορεί οι γονείς των 105 μαθητών, που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, να μην διδάχθηκαν ποτέ την ίδια τους την ιστορία. Να μην κάθισαν στα θρανία, να μην έμαθαν γράμματα. Και τώρα, «βυθισμένοι» στην αμάθεια και στην άγνοιά τους, να επιθυμούν το ίδιο και για τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών. Να μην μάθουν γράμματα, να μείνουν «ξύλα απελέκητα», να μην προκόψουν.

Έστω ότι ουδέν μεμπτόν ως προς αυτό. Αν θεωρούν αυτοί οι... ηρωικοί γονείς ότι έτσι προστατεύουν τα παιδιά τους, ότι ενεργούν προς όφελός τους, τότε καλά κάνουν. Μόνο που ελλοχεύει ο κίνδυνος τα παιδιά τους να γίνουν ακριβώς σαν αυτούς: να μείνουν αγράμματα και αμόρφωτα, να εγκλωβιστούν στο φόβο της άγνοιάς τους, να ζήσουν με το μίσος για το υπόλοιπο της ζωής τους και να καταλήξουν να δουλεύουν στα χωράφια ή πορτιέρηδες σε μπαρ, για να βγάλουν τα προς το ζην, την ώρα που τα προσφυγόπουλα θα προκόβουν.

Και τότε είναι που θα συμβεί, σχεδόν νομοτελειακά, αυτό που οι 105 γονείς και οι ομοϊδεάτες τους ανά την ελληνική επικράτεια «βαυκαλίζονται» ότι προσπαθούν να αποτρέψουν: ο ισλαμικός-μουσουλμανικός εποικισμός της Ελλάδας.

Ο Σάμιουελ Τζόνσον, γνωστός Βρετανός συγγραφέας, ποιητής και διανοητής, ο οποίος αναπαύεται σήμερα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, είχε πει κάποτε ότι «ο πατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» -στην πραγματικότητα, «των καθαρμάτων» είχε πει, αλλά η λέξη αυτή ακούγεται εξαιρετικά «βαριά». Αν ζούσε στις μέρες μας, θα εμπνεόταν από τους δήθεν «πατριώτες» που... ευδοκιμούν στον τόπο μας. Από εκείνους που, μην έχοντας άλλα επιχειρήματα, επικαλούνται με τον πιο χυδαίο τρόπο τον πατριωτισμό και το εθνικό φρόνημα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν και να φανατίσουν τους αμόρφωτους συμπατριώτες μας.

Είναι χρέος ημών, όσων εν τέλει καταφέραμε να καθίσουμε στα θρανία, να μάθουμε πέντε γράμματα και να αποκτήσουμε ένα δημόσιο βήμα, να μην τους αφήσουμε να το πετύχουν.

ΥΓ: Σαν να τα βλέπω, από τώρα, τα σχόλια: «Αναστασόπουλε, αφού τα συμπαθείς τόσο πολύ τα προσφυγόπουλα, γιατί δεν τα παίρνεις στο σπίτι σου;». Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω το ερώτημα: εάν κάποιοι συμφωνούν τόσο πολύ με τους φασίστες, γιατί δεν τους παίρνουν στο δικό τους σπίτι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ