Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης

Θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με συνέπειες που είναι πιθανόν θα θυμίσουν ακόμη την περίοδο των μνημονίων που δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες δεν θα προέλθει από την Αντιπολίτευση άλλα από τις τιμές της ενέργειας.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Βank, σε ανάλυση για την απότομη άνοδο του πληθωρισμού, ξεχωρίζουν τις τιμές της ενέργειας ως τον πρώτο παράγοντα που πυροδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα Lockdowns πάγωσαν πολλές δραστηριότητες με αποτέλεσμα και τη μεγάλη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατά συνέπεια των τιμών τους. “Η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας” αναφέρεται στη μελέτη της Alpha Βank, “κατά το τρέχον έτος, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, η οποία τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την αρχή του έτους, οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 45% και 101% αντίστοιχα (στοιχεία έως 17.09.2021), κινούμενες σε υψηλότερα από τα προ της πανδημικής κρίσης επίπεδα του Ιανουαρίου του 2020”.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι προφανείς, καθώς η χώρα μας είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης (74,1%, το 2019) σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (60,7%, το 2019).

Η ομαλοποίηση της αγοράς θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι να μην προσδοκούν ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Ταυτόχρονα, η κατάσταση με τις τιμές ενέργειας θα μπορούσε και να επιδεινωθεί περαιτέρω από τυχόν απρόσμενα καιρικά φαινόμενα.

Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα επιδοτώντας τους λογαριασμούς αλλά δεν θα αποδειχθούν επαρκή αφού η άνοδος στις τιμές των καυσίμων είναι ιλιγγιώδης. Και το χειρότερο είναι ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών δίνουν πολύ υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες για τους επόμενους μήνες.

Οι καταναλωτές για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν με τόση ένταση και σφοδρότητα το ενεργειακό κόστος καθώς οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει το σύνολο των πηγών τροφοδοσίας της αγοράς.

Θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με συνέπειες που είναι πιθανόν θα θυμίσουν ακόμη την περίοδο των μνημονίων που δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, επειδή η έκρηξη στις τιμές ενέργειας δεν είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζει μόνον η Ελλάδα, διατρέχουμε τον κίνδυνο η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρώπη να πλήξει τους καταναλωτές και να κλονίσει την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK