Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τους μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β' Λυκείου

sistima
Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τους μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β' Λυκείου.

Οι σπουδαιότερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου είναι οι εξής: Καταργούνται τα Λατινικά από τις Πανελλήνιες και στη θέση τους μπαίνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο. Όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.

Ο τελικός βαθμός στις Πανελλήνιες θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών των μαθητών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις από τρεις, όσες και τα επιστημονικά πεδία. Η ομάδα προσανατολισμού Θετικών Επιστημών «σπάει» σε δύο ομάδες (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας).

Η κάθε ομάδα προσανατολισμού θα έχει τρία μαθήματα. Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί έξι ώρες. Οι Πανελλαδικές παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Κλείσιμο
Κάθε ομάδα προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται, τα Θρησκευτικά μειώνονται σε 1 ώρα την εβδομάδα.

Θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακά τμήματα, σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου. Τα νέα τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων θα υπολείπεται των διαθεσίμων θέσεων, θα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Τα υπόλοιπα τμήματα ονομάζονται Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ).

Η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται πριν από την έναρξη της Γ' Λυκείου.

Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, από φέτος κιόλας, στην Α' και στη Β' Λυκείου.

Στο ημερήσιο γενικό λύκειο τα τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και η Φυσική Αγωγή (2 ώρες).

Στο εσπερινό γενικό λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).

Για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες: ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προτείνονται από διδάσκοντες καθηγητές όλων των σχολείων που θα έχουν συγκροτηθεί σε ομάδα. Τα τελικά θέματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές θα προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης ομάδας θεμάτων μέσα από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» θεμάτων.

Θα ισχύσουν νέα προγράμματα σπουδών σε λύκειο, γυμνάσιο και πανεπιστήμιο.

Οι ώρες διδασκαλίας στη Γ' Λυκείου θα μειωθούν σε 29.

Θα υπάρχει μία ώρα την εβδομάδα για κάθε μάθημα των ομάδων προσανατολισμού (δηλαδή 3 ώρες) κατά την οποία ο κάθε καθηγητής θα δέχεται μαθητές για απορίες και βοήθεια, εντός σχολείου, όσον αφορά τα μαθήματα.

Για το απολυτήριο, στους βαθμούς των δύο τετραμήνων δεν θα μετράει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές στα υπόλοιπα μαθήματα θα βαθμολογούνται όπως σήμερα, με διαγωνίσματα και εργασίες.

Τα γραπτά των ενδοσχολικών εξετάσεων θα διορθώνονται από καθηγητές άλλων σχολείων, με καλυμμένο το όνομα του μαθητή, για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης. Στα ιδιωτικά σχολεία, θα υπάρξει επιτήρηση από καθηγητές άλλων σχολείων.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ