National Geographic: Οι μαγικές φωτογραφίες που κέρδισαν στο διαγωνισμό

National Geographic: Οι μαγικές φωτογραφίες που κέρδισαν στο διαγωνισμό

Η λήψη ενός ηφαιστείου που εκρήγνυται, ενώ ταυτόχρονα το χτυπά κεραυνός κέρδισε το μεγάλο βραβείο - Δείτε όλες τις φωτογραφίες

National Geographic: Οι μαγικές φωτογραφίες που κέρδισαν στο διαγωνισμό
Εικόνες μαγικές, που αποτυπώνουν το μεγαλείο της φύσης αλλά και του ανθρώπου, βραβεύτηκαν κατά τον φετινό φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού National Geographic. Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που κέρδισαν τις προτιμήσεις κριτών και κοινού, ανακοινώθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Σέρτζιο Ταπίρο Βελάσκο (Sergio Tapiro Velasco) από το Μεξικό που κέρδισε τους πάντες με την μοναδική λήψη που αποτύπωσε: ένα ηφαίστειο, την στιγμή που εκρήγνυται και το χτυπά ένας κεραυνός! 

Οι φωτογραφίες που διαγωνίστηκαν διακρίνονταν σε τρεις κατηγορίες: Φύση, Πόλεις και Άνθρωποι. 

Κλείσιμο
Ο Βελάσκο κέρδισε την πρώτη θέση και στην κατηγορία «Φύση», ενώ στην κατηγορία «Πόλεις» νικητής ήταν ο Ούγγρος Νόμπερτ Φριτς (Norbert Fritz) που φωτογράφησε μια βιβλιοθήκη και στην κατηγορία «Άνθρωποι» κέρδισε ο Ντιλέκ Ουγιάρ από την Τουρκία, που φωτογράφισε έναν δερβίση.

Το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού ήταν ένα δεκαήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάνγκος με την συνοδεία μελών του National Geographic, ενώ οι τρεις πρώτες θέσεις κάθε κατηγορίες συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα 1000, 750 και 500 δολαρίων.

Δείτε τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν: 

Η Δύναμη της Φύσης, μεγάλο βραβείο και πρώτο βραβείο «Φύση»
Μεξικό - Φωτογράφος: Sergio Tapiro Velasco
«Μια ισχυρή έκρηξη φωτίζει τις πλαγιές του ηφαιστείου Κολίμα στο Μεξικό, στις 13 Δεκεμβρίου 2015. Ήμουν στην Κομάλα όταν ξαφνικά είδα φλόγες πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου και άρχισα να φωτογραφίζω. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε ένα σύννεφο από τέφρα και ένας τεράστιος κεραυνός φώτισε τη σκοτεινή σκηνή. Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου» λέει ο φωτογράφος Sergio Tapiro Velasco.



Να ζεις, Δεύτερη θέση «Φύση»
Ιαπωνία - Φωτογράφος: Hiromi Kano
Κύκνοι πετούν πάνω από το νερό στον προστατευόμενο υγρότοπο Καμπουκουρινούμα στην Ιαπωνία. Θεωρείται ένας από τους σπάνιους στη χώρα υγρότοπος για τα πουλιά, και πολλοί τον θεωρούν «τελευταίο παράδεισο». Εντυπωσιάστηκα από τους κύκνους και προσέχοντας να μην τους ενοχλήσω, τράβηξα τις φωτογραφίες. Υπολόγισα την κατεύθυνση του ανέμου και έκλεισα ταχύτητα για να συλλάβω την δύναμη και την κομψότητα των φτερών τους που ανοιγόκλειναν, λέει ο φωτογράφος  από την Ιαπωνία. 



Κροκόδειλοι στον Ρίο Tarcoles, Τρίτη θέση «Φύση»
Κόστα Ρίκα - Φωτογράφος: Tarun Sinha
«Ήθελα να αιχμαλωτίσω την αντίθεση ανάμεσα στους γιγάντιους κροκόδειλους στη στεριά κι εκείνους μέσα στο νερό. Μέσα στον λασπωμένο ποταμό τα σώμα από αυτά τα κτήνη παραμένουν κρυμμένα και μπορείς να τα δεις μόνο όταν βγαίνουν στη στεριά», είπε ο φωτογράφος.



Μαρμάρινες Σπηλιές, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Παταγονία 2017 - Φωτογράφος: Clane Gessel
Ο φωτογράφος χρειάστηκε να ταξιδέψει με αυτοκίνητο δέκα ώρες, να περπατήσει το μονοπάτι, να μπει σε βάρκα και να περιμένει ώρες για να αποτυπώσει αυτή την μοναδική στιγμή, υπό το συγκεκριμένο φως.

 

Το Δάσος της Νεράιδας, Τιμητική αναφορά «Φύση» 
Ιαπωνία - Φωτογράφος: Y. Takafuji
Το Δάσος των Θεών στην Τάμπα της Ιαπωνίας φωτίζεται από πυγολαμπίδες.



Βουνό Μπρόμο, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Ινδονησία - Φωτογράφος: Reynold Dewantara
Το Μπρόμο είναι ενεργό ηφαίστειο στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις αρχές του 2016 κατά τη διάρκεια μιας έντονης τότε σεισμικής δραστηριότητας που είχε ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο. 



Στα μούτρα σου, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Καραϊβική - Φωτογράφος: Shane Gross
Οι Κήποι της Βασίλισσας νότια της Κούβας είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1960. Επειδή οι καρχαρίες εκεί είναι γενικά «ντροπαλοί», ο φωτογράφος επέλεξε να τοποθετήσει την κάμερα σε έναν βράχο, όπου ξέρει πως πλησιάζουν συχνά. 



Βuff-tailed coronet, Βραβείο Κοινού «Φύση» 
Εκουαδόρ - Φωτογράφος: Hymakar Valluri
Ένα πουλί «buff-tailed coronet» πίνει το νέκταρ ενός λουλουδιού σε δάσος του Εκουαδόρ.



Δουλειά, Πρώτη θέση «Άνθρωποι»
Τουρκία - Φωτογράφος: F. Dilek Uyar
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας. Οι Μεβλεβήδες ή Μεβλεβίτες δερβίσηδες είναι ένα σουφικό τάγμα και πιστεύουν πως οι άνθρωποι γεννιούνται δύο φορές, μία από τις μητέρες τους και τη δεύτερη από το ίδιο τους το σώμα. 



Ενδιαφέρουσα στιγμή, Δεύτερη θέση «Άνθρωποι»
Άμστερνταμ - Φωτογράφος: Julius Y.
Επισκέπτες παρατηρούν με περιέργεια και θαυμασμό των πίνακα του Ρέμπραντ «Syndics of the Drapers’ Guild» (Οι σύνδικοι της συντεχνίας των υφασματεμπόρων), σε μια φωτογραφική «οφθαλμαπάτη» που μοιάζει σαν οι πρωταγωνιστές του έργου να είναι εκείνοι που παρακολουθούν το πλήθος. 



Κάτω από το κύμα, Τρίτη θέση «Άνθρωποι» 
Φίτζι - Φωτογράφος: Rodney Bursiel
«Πάντα ψάχνω διαφορετικές γωνίες και προοπτικές. Οι συνηθισμένες λήψεις στο σερφ έχουν ήδη γίνει οπότε αποφάσισα να γίνω λίγο πιο δημιουργικός. Πρέπει να την κοιτάξεις δύο φορές για να καταλάβεις», λέει ο φωτογράφος.



Γεφυρώνοντας τις γενιές, Τιμητική αναφορά «Άνθρωποι»
Ινδία - Φωτογράφος: Jobit George
Ένας πατέρας με τον γιο του κάθονται έξω από ένα τζαμί στο Νέο Δελχί της Ινδίας. 



Το επίμονο βλέμμα του άντρα, Τιμητική αναφορά «Άνθρωποι»
Μπανγκλαντές - Φωτογράφος:  Moin Ahmed
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Tongi του Μπαγκλαντές, στις 23 Ιουλίου 2016 σε μια μέρα δυνατής βροχής.



Προσευχές στο Besakih, Τιμητική αναφορά «Άνθρωποι»
Μπαλί - Φωτογράφος: Dean Morgan
Ο ναός Besakih στο Μπαλί στέκει εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Οι κάτοικοι έρχονται εδώ συχνά για να προσευχηθούν και να πάρουν την ευλογία των ιερέων του ναού.



Αμμοκουβαλητής, Βραβείο κοινού «Άνθρωποι»
Μπαγκλαντές - Φωτογράφος: MD Tanveer Hassan Rohan
Στις όχθες του ποταμού Dhaleswari άντρες κουβαλούν άμμο.



Επίπεδα Ανάγνωσης, Πρώτη θέση «Πόλεις»
Γερμανία - Φωτογράφος: Norbet Fritz
Το εσωτερικό της δημοτικής βιβλιοθήκης στη Στουτγάρδη, φωτισμένο από το φυσικό φως που μπαίνει στο χώρο. 



Περιτοιχισμένη Πόλη, Δεύτερη θέση «Πόλεις»
Χονγκ Κονγκ - Φωτογράφος: Andy Yeung
Η Kowloon Walled City στο Χονγκ Κονγκ ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη, με εκατοντάδες σπίτια στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Η «πόλη της αναρχίας και του σκότους», όπως την αποκαλούσαν πολλοί, κατεδαφίστηκε τελικά στη δεκαετία του '90. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, φαίνεται πως είναι ακόμη ζωντανή και άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν εκεί. 



Ποδοσφαιρικό γήπεδο Henningsvaer, Τρίτη θέση «Πόλεις»
Νορβηγία - Φωτογράφος: Misha De-Stroyev 
Στα νησιά Λοφοτέν της Νορβηγίας, το γήπεδο Henningsvær θεωρείται ένα από τα πιο θαυμαστά της Ευρώπης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την διάρκεια ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό, από drone σε ύψος 120 μέτρων. 



Πολύχρωμο Διαμέρισμα, Τιμητική αναφορά «Πόλεις»
Ιαπωνία - Φωτογράφος: Tetsuya Hashimoto
Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα κατοικιών στην Ιαπωνία μπορεί να είναι εξωτερικά τόσο ιδιαίτερο, όντας πολύχρωμο, αλλά εκεί μένουν απλοί άνθρωποι. Η γυναίκα με τα κόκκινα ταιριάζει απόλυτα στην αίσθηση της φωτογραφίας και την κάνει ξεχωριστή.



Αλ Άιν, Τιμητική αναφορά «Πόλεις»
Ομάν - Φωτογράφος: Andrzej Bochenski
Νέα κτήρια αναδύονται από την έρημο στο Αλ Άιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



Πολύχρωμη Αγορά, Βραβείο Κοινού «Πόλεις»
Ταϊλάνδη - Φωτογράφος: Kajan Madrasmail
Καθώς πέφτει η νύχτα στην Μπανγκόγκ, παίρνει ζωή η πολύχρωμη αγορά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης