Τι να προσέξετε στη διατροφή σας τα Χριστούγεννα

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας τα Χριστούγεννα

Είναι αναμενόμενη η υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων αυτές τις μέρες, όμως θα πρέπει να βάλουμε ένα φρένο

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας τα Χριστούγεννα
 Ενάμιση έως δύο κιλά αυξάνεται το βάρος μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, γεγονός που συχνά δημιουργεί τύψεις για την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και ενοχές για την αύξηση των τιμών της χοληστερίνης ή του σακχάρου.

Με άλλα λόγια, στις γιορτές απολαμβάνουμε 4-5 εορταστικά γεύματα με την οικογένεια ή τους φίλους μας, γευόμαστε κάθε είδους γλυκίσματος που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλαντικών και τυριών είναι αυξημένη. Τι θα πρέπει να προσέξουμε όμως προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο αύξησης του βάρους μας;

Κλείσιμο
Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις των εορταστικών γευστικών απολαύσεων.

Γεύματα

Είναι αναμενόμενη η υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων αυτές τις μέρες, όμως θα πρέπει να βάλουμε ένα φρένο αν δεν θέλουμε η υπερκατανάλωση να χαλάσει τη διάθεση μας. Η γαλοπούλα που καταναλώνεται συνήθως τα Χριστούγεννα περιέχει 9,2 κορεσμένου λίπους, 1,3 γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101 γρ. χοληστερόλης/ 100 γραμμάρια όπως περίπου και το κοτόπουλο.

Υπολογίστε ότι 150 γρ. γαλοπούλας με γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο μας “φορτώνει” με 700-800 θερμίδες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπερβάλουμε στην ποσότητα που θα φάμε δικαιολογώντας την πράξη μας λέγοντας ότι τρώμε αυτό το πιάτο μια φορά το χρόνο. Αλλαντικά –Τυριά Δώστε προσοχή στα τυριά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος, καθώς είναι αυτά που σερβίρονται τις γιορτινές μέρες. Αρκεστείτε σε μικρές μόνο ποσότητες.

Αλκοόλ
 Παν μέτρον άριστον. Προτιμήστε μπύρα (~5% αλκοόλ) ή κρασί (~10% αλκοόλ) έναντι επιλογών όπως το ουίσκι, η βότκα κ.α. (~40% αλκοόλ), καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και περιέχουν λιγότερες θερμίδες. Γλυκά Προσοχή στο λίπος και όχι στη ζάχαρη (εκτός φυσικά αν είστε διαβητικός…), καθώς η τελευταία έχει μόλις 4 θερμίδες/γραμμάριο, ενώ το λίπος 9 θερμίδες/γραμμάριο.

Προτιμήστε μελομακάρονο αντί για κουραμπιέ, διότι, αντίθετα από τον κουραμπιέ, και λιγότερα λιπαρά έχει και φτιάχνεται από λάδι. Οι δίπλες περιέχουν στη ζύμη τους λίπος (αν και σε μικρές ποσότητες ομολογουμένως) και είναι τηγανιτές. Αποφύγετε πάστες, γλυκά με κρέμες ή σοκολάτα, διότι ανεβάζουν τη θερμιδική πρόσληψη στα ύψη.

DO

 • Συνοδεύετε τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων λαχανικών
• Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο, σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο κατά το μαγείρεμα, αντί βούτυρο
• Σερβίρετε σε πιάτο την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε.
• Πίνετε 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως.

DON’T
• Μην τρώτε την πέτσα της γαλοπούλας και γενικά κάθε κρέατος
• Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
• Μην βάζετε ποικιλία εδεσμάτων στο τραπέζι • Μην τσιμπολογάτε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης