Η γαλλική επανάσταση στην εποχή της Μπριζίτ

Η γαλλική επανάσταση στην εποχή της Μπριζίτ

Πώς οι σύζυγοι Μακρόν και Τραμπ έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

Η γαλλική επανάσταση στην εποχή της Μπριζίτ
Μετά το λουκούλλειο δείπνο που απόλαυσαν χτες στο εστιατόριο "Ιούλιος Βερν" του Πύργου του Άιφελ - με μπλε αστακό και χαβιάρι - το ζεύγος Τραμπ
θα παραστεί στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Πτώσης της Βαστίλης, αλλά και την συμπλήρωση 100 ετών από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία επέτειος στην οποία φέτος τα βλέμματα πέφτουν όχι μόνο στον Τραμπ αλλά και στις δύο Πρώτες Κυρίες, τη Μελάνια και τη Μπριζίτ.

Κλείσιμο


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,η "Πόλη του Φωτός" φιλοξενεί από χθες τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ και την τρίτη σύζυγό του, Μελάνια,με τον "οικοδεσπότη",
Εμανουέλ Μακρόν, να προσπαθεί να βγάλει από τον "προστατευτισμό" τον Τραμπ, όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Parisien", μόνο στο Παρίσι θα βρίσκονται επί ποδός περισσότεροι από 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Σήμερα το πρωί, οι δύο ηγέτες -Μακρόν και Τραμπ- θα παρακολουθήσουν από την Πλατεία Κονκόρντ την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στην οποία θα συμμετέχουν και 145 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η γαλλική προεδρία υπογράμμισε τα διπλωματικά διακυβεύματα της επίσκεψης αυτής. Ένα μήνα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο Μακρόν επιθυμεί να μην "διαρρήξει" τις σχέσεις του με τον Τραμπ, να μην "απομονώσει" την Ουάσινγκτον και να επαναβεβαιώσει "τους ιστορικούς δεσμούς" που ενώνουν τις δύο χώρες.


Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε επίσης να υπερασπιστεί την απόφασή του να καλέσει τον Τραμπ στην πατρίδα του με την ευκαιρία των εορτασμών της 14ης Ιουλίου, λέγοντας ότι επιθυμεί "να γιορτάσει μια αδιασάλευτη σχέση στον τομέα της ασφάλειας".

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Ouest-France" και στις 12 γερμανικές εφημερίδες του ομίλου "Funke", ο Μακρόν τόνισε ότι Γαλλία και ΗΠΑ "συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ζωτικής σημασίας συμφερόντων μας:είτε είναι στη Μέση ή την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι υποδειγματική".

Επιπλέον, ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας έτεινε χείρα φιλίας στον Αμερικανό ομόλογό του: "Οι ΗΠΑ είναι οι πρώτοι μας εταίροι στον τομέα της Πληροφορικής,τη στρατιωτική συνεργασία, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας.Για αυτό τον λόγο προσκάλεσα τον Ντόναλντ Τραμπ για την 14η Ιουλίου, για να γιορτάσουμε την παρουσία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό μας των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από 100 χρόνια, να τους αποτίσουμε φόρο τιμής και να γιορτάσουμε μια σχέση που είναι αδιασάλευτη στον τομέα της ασφάλειας".

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες των δύο χωρών, ο Μακρόν έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα προστατευτισμού που κυριαρχεί στην Ουάσινγκτον. "Επιθυμώ να υπερασπιστούμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Ο προστατευτισμός είναι λάθος, είναι ο δίδυμος αδελφός του εθνικισμού και οδηγεί στον πόλεμο", πρόσθεσε.

Την παράσταση κλέβουν οι Πρώτες Κυρίες

Χθες η Μελάνια Τραμπ επισκέφθηκε μαζί με την Μπριζίτ Μακρόν τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και έκαναν μια σύντομη κρουαζιέρα στο Σηκουάνα, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των τουριστών στο Παρίσι.


Η 47χρονη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και η 64χρονη σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας περπάτησαν στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας μετά την τελετή υποδοχής που οργανώθηκε για τους επίσημους προσκεκλημένους στο ιστορικό μνημείο.


Η Μελάνια Τραμπ, άκρως κομψή στο κόκκινο σύνολο του οίκου Ντιορ που είχε επιλέξει και η Μπριζίτ Μακρόν με λευκό φόρεμα άφησαν τους συζύγους τους, αφού επισκέφθηκαν μαζί τους τον τάφο του Ναπολέοντα στο ναό Σεν Λουί στο Μέγαρο των Απομάχων.

Στην Παναγία των Παρισίων, τουρίστες αλλά και απλά περίεργοι, με τα smartphone στα χέρια, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν περαιτέρω τις λαμπερές κυρίες, καθώς οι αρχές είχαν ορίσει μια περίμετρο ασφαλείας και η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών. Οι αρχές είχαν ερευνήσει εξονυχιστικά τον χώρο πριν από την άφιξή τους.

Αφού περιδιάβηκαν για μισή ώρα στο εσωτερικό του ναού, η Μελάνια Τραμπ άναψε ένα κερί, άφησε μια δωρεά στο κουτί των προσφορών και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών. Η Μπριζίτ Μακρόν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην τουριστική κρουαζιέρα που ακολούθησε, σύμφωνα με πηγές του Ελιζέ. Η βόλτα στον Σηκουάνα «που έσφυζε από συμβολισμούς», στόχευε στο να «προταχθεί η ελκυστικότητα του Παρισιού. Κατά τη διάρκειά της, οι δύο γυναίκες είχαν ένα σύντομο τετ α τετ, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης