Εσωκομματική «ανταρσία» στους Ρεπουμπλικάνους λίγο πριν το δεύτερο ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ

Εσωκομματική «ανταρσία» στους Ρεπουμπλικάνους λίγο πριν το δεύτερο ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ

Πολιτική κρίση στο κόμμα μετά τα σεξιστικά σχόλια του υποψηφίου προέδρου - Επιφανή στελέχη δείχνουν την... πόρτα στον Τραμπ ενώ εκείνος ετοιμάζεται για την αποψινή δεύτερη τηλεμαχία με την Κλίντον

Εσωκομματική «ανταρσία» στους Ρεπουμπλικάνους λίγο πριν το δεύτερο ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ
Τα μανίκια σηκώνουν οι δύο μονομάχοι για το προεδρικό χρίσμα λίγες ώρες πριν το δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ (θα μεταδοθεί στις 4 ξημερώματα Ελλάδος) με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματική «ανταρσία» καθώς επιφανή στελέχη των Ρεπουμπλικάνων του δείχνουν την «πόρτα» μετά τις αποκαλύψεις για τα σεξιστικά σχόλια που έχει κάνει σε βάρος των γυναικών και τη Χίλαρι να χαμογελά χαιρέκακα. 

Κι ενώ τα επιτελεία των δύο κομμάτων-Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών- αναμένουν με κομμένη την ανάσα το ντιμπέιτ, το κόμμα του Τραμπ στροβιλίζεται τις τελευταίες ώρες στη δίνη μιας επικής πολιτικής κρίσης, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει o αμερικανικός Τύπος.

Κλείσιμο
Τουλάχιστον 25 επιφανή στελέχη έχουν ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους μετά τα σεξιστικά σχόλιά του σε βάρος των γυναικών αποσύροντας την υποστήριξή τους στον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα. 

Κομφούζιο και σύγχυση επικρατούν στους κόλπους του κόμματος με τους «αντάρτες» να θεωρούν ότι ο Αμερικανός Μίδας θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και το κύρος των Ρεπουμπλικανών και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να τους αδειάσει... τη γωνιά από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Εκτός από την Κοντολίζα Ράις, υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, o γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Πολ Ράιαν, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς Κόνερ αλλά και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ράινς Πρίμποθς  και το τρίτο στη σειρά υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Τζον Θον έσπευσαν να καταδικάσουν δριμύτατα τις νέες αποκαλύψεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο. Ο αμερικανικός Τύπος υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου να του γυρίσουν και επισήμως την πλάτη ζητώντας από τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία, Μάικ Πενς να τον αντικαταστήσει. 

Εξοργισμένος από τις δηλώσεις του Τραμπ δήλωσε όμως και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία , Μάικ Πενς, κάνοντας εμφανή τα πρώτα σημάδια διάλυσης στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ένα μήνα πριν την τελική αναμέτρηση για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η «Washington Post», τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ σε βάρος των γυναικών είναι βούτυρο στο ψωμί των Δημοκρατικών.  "Αρκετοί Δημοκρατικοί πιστεύουν πως ο Τραμπ θα προσέλθει στο ντιμπέιτ ως ένα «λαβωμένο ζώο», γεγονός που θα μπορούσε να τον καταστήσει ιδιαίτερα επικίνδυνο όχι μόνο για τη Χίλαρι αλλά και για τον εαυτό του. Οι περισσότεροι θεωρούν πως θα προβεί σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις «ανάρμοστες σχέσεις» του συζύγου της Χίιλαρι, Μπιλ Κλίντον. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι, πίσω από τις τελευταίες αποκαλύψεις που ακούστηκαν από τα «χείλη» των πρώην ερωμένων του Τραμπ ρίχνοντας κι άλλη λάσπη στην εικόνα της Χίλαρι, βρίσκεται ο Αμερικανός Μίδας. 

Την ίδια ώρα, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών που θέλουν τον Τραμπ εκτός προεδρικής κούρσας δίνοντας το εισιτήριο στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Μάικ Πες.  Ωστόσο, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αδύνατο, σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «σπάνε» το κεφάλι τους για να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να τον ξεφορτωθούν.  

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Αύγουστο, 70 υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος συνέταξαν και υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος ζητώντας του να σταματήσει οποιαδήποτε βοήθεια προς τον Τραμπ.  
 
Το δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ αναμένεται συναρπαστικό 
 
Σε λίγες ώρες, Χίλαρι και Τραμπ θα διαβούν το κατώφλι του  πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις (κεντρικές ΗΠΑ) με στόχο να πείσουν τους Αμερικανούς ότι είναι οι ιδανικοί για την προεδρία των ΗΠΑ. H Χίλαρι θα πρέπει να επαναλάβει την πρώτη πετυχημένη της εμφάνιση της στο ντιμπέιτ της 26ης Σεπτεμβρίου και να σταθεί όρθια επί 90 λεπτά χωρίς να δώσει τροφή για σχόλια αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να είναι «ετοιμοπόλεμη», καθώς ο Τραμπ, όπως την έχει ήδη προειδοποιήσει, θα της επιτεθεί δριμύτατα αυτή τη φορά κι όχι όπως την 26η Σεπτεμβρίου που σεβάστηκε το γεγονός ότι η Τσέλσι καθόταν στις πρώτες θέσεις , όπως είχε πει.

Οι δημοσιογράφοι που θα κληθούν να στριμώξουν στη γωνία τους Χίλαρι και Τραμπ

Άντερσον Κούπερ, δημοσιογράφος του CNN 

Τη δεύτερη τηλεμαχία θα διευθύνει ο Άντερσον Κούπερ, βετεράνος του CNN και ο πιο γνωστός δηλωμένος γκέι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ. Ο Κούπερ είναι απόγονος του Αμερικανού μεγιστάνα των σιδηροδρόμων, Κορνήλιο Βάντερμπιλτ.  O 49χρονος δημοσιογράφος εντάχθηκε στο δυναμικό του CNN  το 2001 αναλαμβάνοντας το 2003 τη δική του εκπομπή «Anderson Cooper 360». Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ , έγινε διάσημος με την κάλυψη των συνεπειών του τυφώνα «Κατρίνα» στην οποία έδωσε έναν ανθρώπινο και συναισθηματικό τόνο. Ο Κούπερ θα παρουσιάσει το ντιμπέιτ μαζί με την 63χρονη δημοσιογράφο του ABC, Μάρθα Ράντατς,  

Μάρθα Ράντατς, δημοσιογράφος του ABC News 

Είναι ένα από τα γερά δημοσιογραφικά «χαρτιά» του δικτύου ABC News. Βρίσκεται κάθε Παρασκευή στο πλατό της εκπομπής «Τhis Week» με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο. Είναι επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου για τα διεθνή θέματα. Η 63χρονη δημοσιογράφος έχει παντρευτεί τρεις φορές κι έχει αποκτήσει δύο παιδιά από διαφορετικούς γάμους. Δεν είναι γνωστό ότι, στο γάμο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, το 1991 ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους γεγονός που για πολλούς δείχνει ότι υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς.     

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης