Απορρίφθηκε μήνυση κατά του Γκιουλέν στις ΗΠΑ

Απορρίφθηκε μήνυση κατά του Γκιουλέν στις ΗΠΑ

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει αυτοεξόριστος στο Σέιλορσμπεργκ στην Πενσιλβάνια


   

Απορρίφθηκε μήνυση κατά του Γκιουλέν στις ΗΠΑ
Ένας δικαστής στις ΗΠΑ απέρριψε μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, ορκισμένου εχθρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφαινόμενος ότι το δικαστήριό του δεν έχει δικαιοδοσία.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, τον οποίο όμως σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει «τρομοκράτη», φέρεται σύμφωνα με τη μήνυση να είχε δώσει διαταγή στους οπαδούς του θρησκευτικού τάγματός του στην τουρκική αστυνομία και στο τουρκικό δικαστικό σώμα να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών ενός άλλου ισλαμικού κινήματος εν έτει 2009.

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στο Σέιλορσμπεργκ, στην Πενσιλβάνια και το δικαστήριο της κοντινής πόλης Σκράντον έκρινε ότι η προσφυγή εναντίον του Γκιουλέν για αδικήματα τα οποία φέρεται να έχει διαπράξει στην Τουρκία δεν μπορεί να εκδικαστεί στις ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Άγκυρα και είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
«Προσπαθούσαμε να τον προσαγάγουμε ενώπιον ενός δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις πράξεις του στην Τουρκία», ανέφερε στο Reueters και πρόσθεσε πως το δικαστήριο έκρινε ότι βάσει του νόμου οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία για την υπόθεση.

Πηγή προσκείμενη στο δικαστήριο του Σκράντον επιβεβαίωσε ότι η μήνυση, η οποία είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο, απορρίφθηκε, ωστόσο, εκπρόσωπος του Γκιουλέν δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Παρότι η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε τον Άμστερνταμ, δεν αναφερόταν μεταξύ των προσφευγόντων. Ονομαστικά, η μήνυση υποβλήθηκε από τρία πρόσωπα που κατήγγειλαν τον Γκιουλέν, τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι οικοδόμησε μια «παράλληλη δομή» στον κρατικό μηχανισμό και ότι αποπειράθηκε να τον ανατρέψει. Ο Γκιουλέν διαψεύδει την κατηγορία αυτή. Οι τουρκικές αρχές έχουν κατάσχει εφημερίδες, έχουν θέσει υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και άλλες εταιρείες που συνδέονται με το κίνημα και το δίκτυο του ιμάμη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης