Ινδονησία: «Μάχη» με τους τρομοκράτες στην Τζακάρτα - Επιτέθηκαν σε τρία σημεία

Ινδονησία: «Μάχη» με τους τρομοκράτες στην Τζακάρτα - Επιτέθηκαν σε τρία σημεία

Για τουλάχιστον επτά νεκρούς μιλά η αστυνομία, μεταξύ αυτών πέντε δράστες - Πληροφορίες ότι η επίθεση σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος - Φόβοι ότι άλλοι έξι ένοπλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης - Στόχος τα Starbucks, σε περιοχή με πολλά «δυτικά καταστήματα» και κτήριο του ΟΗΕ

Ινδονησία: «Μάχη» με τους τρομοκράτες στην Τζακάρτα - Επιτέθηκαν σε τρία σημεία
Τον τρόμο σκόρπισαν στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, τρομοκράτες που επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες επιθέσεις, σε τρία συνολικά σημεία, έγιναν με χειροβομβίδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες στους δρόμους της πόλης, όπου αναπτύχθηκε άμεση ισχυρή δύναμη, ακόμα και με τεθωρακισμένα οχήματα, κράτησαν για περίπου δύο ώρες. 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για επτά νεκρούς, μεταξύ αυτών πέντε δράστες, ενώ ένας από τους δύο νεκρούς πολίτες είναι Ολλανδός. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος. 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη στους δρόμους:


 
Κλείσιμο
Στόχος ήταν ένα τουλάχιστον κατάστημα Starbucks ενώ άλλοι δύο ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Associated Press. Πληροφορίες μιλούν για άλλους έξι ενόπλους που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης, ενώ πλέον η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να ανακοινωθεί τι απέγιναν οι δράστες που καταζητούνταν.

«Τα τζάμια του Starbucks ανατινάχθηκαν. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν», δήλωσε ο φωτογράφος του Reuters. Λίγες ώρες αργότερα, η εταιρία ανακοίνωσε πως κλείνει, προσωρινά, όλα της τα καταστήματα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

«Είδα έναν αστυνομικό να πυροβολεί ακριβώς μπροστά μου», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο TV One.

Η στιγμή μιας εκ των εκρήξεων στην Τζακάρτα: 


Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV.

«Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το ΙΚ ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις αυτές. Την ίδια ώρα ο διοικητής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται πίσω από την επίθεση με όπλα και βόμβες που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα. «Αυτή είναι σίγουρα τρομοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ΙΚ έχει σχέση με την επίθεση», δήλωσε ο διοικητής Σουτιγιόσο.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί τέσσερις άνδρες, ένοπλοι ισλαμιστές οι οποίοι μετείχαν στην επίθεση στην πρωτεύουσα, και απέκλεισε την περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπός της διευκρινίζοντας ότι δύο από τους τέσσερις δράστες ήταν καμικάζι: «Εκκαθαριστική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στο κτίριο, από το υπόγειο έως τη στέγη του», δήλωσε ο Ικμπαλ Καμπίντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι συμπλοκή μεταξύ δραστών της επίθεσης και αστυνομικών σημειώθηκε σε κινηματογράφο που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την καφετέρια της αλυσίδας Starbucks όπου σημειώθηκε νωρίτερα επίθεση.

Μετά την πρώτη έκρηξη ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών για τουλάχιστον δύο ώρες στους δρόμους της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

Οπλισμός που βρέθηκε σε έναν από τους δράστες



Στόχος τα Starbucks σε συνοικία της πόλης με «δυτικά» καταστήματα
Διεθνή ΜΜΕ μιλούν για έως και δέκα εκρήξεις που σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, έξω από εμπορικό κέντρο και κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη. 

Όπως σημειώνει το Asoociated Press, στόχος φαίνεται πως ήταν τα Starbuks, που βρίσκονται στην οδό Ταμρίν, σε μια περιοχή με πολλά «δυτικά» καταστήματα. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται ένα κατάστημα Pizza Hut και στο ίδιο τετράγωνο ένα ξενοδοχείο. Απέναντι στο δρόμο, βρίσκεται κτήριο του ΟΗΕ, το οποίο κατά τη διάρκεια της επίθεσης και ώρες μετά παρέμεινε σφραγισμένο και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν μπεί ή να βγει από αυτό. Μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, ενώ στην συνοικία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά γραφεία, πολυώροφα κτήρια και καταστήματα, τα οποία επίσης εκκενώθηκαν.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αστυνομία δεν το επιβεβαιώνει ακόμη.


Ήταν τρομοκρατικό χτύπημα, δεν πρέπει να φοβηθούμε, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε σήμερα ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων σήμερα, στο κέντρο της Τζακάρτας, ήταν «τρομοκρατικές ενέργειες». 

«Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, προσθέτοντας ότι οι αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες. Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

Τον Δεκέμβριο είχαν συλληφθεί εννέα ύποπτοι για επιθέσεις στη Σουμάτρα, την Ιάβα και το Καλιμαντάν. Οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους έγγραφα στα οποία γινόταν αναφορά σε σχέδια για «κονσέρτα» στην Ινδονησία.

Οι πρώτες φωτόγραφίες από την Τζακάρτα: 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης