Ρωσία: Η Τουρκία δεν έχει νομικό δικαίωμα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου στα πλοία μας

Ρωσία: Η Τουρκία δεν έχει νομικό δικαίωμα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου στα πλοία μας

Το πέρασμα πλοίων πρέπει, βάσει της Συνθήκης που υπογράφτηκε το 1936, να είναι ελεύθερη για όλα τα πλοία τόσο κατά την διάρκεια της μέρας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, για κάθε είδους φορτίο

Ρωσία: Η Τουρκία δεν έχει νομικό δικαίωμα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου στα πλοία μας
Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας, με φόντο την κατάρριψη από τους Τούρκους ρωσικού βομβαρδιστικού στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, άνοιξε την συζήτηση της ελεύθερης διόδου των πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου.

Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, ο αποκλεισμός των στενών από τους Τούρκους είναι αντίθετος στο διεθνές δίκαιο και την συνθήκη του Μοντρέ, που καθορίζει το καθεστώς που επικρατεί στα Στενά του Βοσπόρου, βασικό πέρασμα των ρωσικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο.

Το πέρασμα πλοίων από τον Βόσπορο πρέπει, βάσει της Συνθήκης που υπογράφτηκε το 1936 να είναι ελεύθερη για όλα τα πλοία, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, για κάθε είδους φορτίο.

Κλείσιμο
Στα πολεμικά πλοία ισχύει το καθεστώς της ελεύθερη διέλευσης, αρκεί να μην συνοδεύονται πάνω από δύο πλοία την φορά.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Άγκυρα προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των στενών το 1982, όπου και μετά την αντίδραση των γειτονικών χωρών υποχώρησε.

Σύμφωνα με τον Andre Gerolymatos του κέντρου ελληνικών σπουδών του Καναδά, η Συνθήκη του Μοντρέ και οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Βρετανία και τις ΗΠΑ έδωσαν στην χώρα την δυνατότητα ελέγχου των Στενών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης