Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς 961 εκατ. ευρώ αμαυρώνει τη δυναστεία Swarovski

Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς 961 εκατ. ευρώ αμαυρώνει τη δυναστεία Swarovski

Ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών Καρλ Χάιντς Γκράσερ και σύζυγος της Φιόνα Σβαρόφσκι καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση ως μέλος της συμμορίας που καταχράστηκε δημόσιο χρήμα

swarovski-arthro
Η μεγαλύτερη δίκη διαφθοράς στην Αυστρία από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ

O γάμος τους, το 2005, ήταν παραμυθένιος με την high society να εύχεται «βίον ανθόσπαρτον» στην βαθύπλουτη κληρονόμο του οίκου Swarovski, Φιόνα, και τον αγαπημένο της, τότε υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Κάρλ Χάιντς Γκράσερ.

Μόνο που η Φιόνα Σβαρόφσκι δεν περίμενε ποτέ ότι ο σύζυγός της, πρώην υπουργός Οικονομικών στη χώρα του Σεμπάστιαν Κουρτς, θα είναι μπλεγμένος σε μέγα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η Φιόνα Σβαρόφσκι δηλώνει «συντετριμμένη» από την απόφαση δικαστηρίου της Βιέννης ,σύμφωνα με την οποία, ο σύζυγός της καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση με τα αυστριακά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην Αυστρία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δικαστήριο της Βιέννης αποφάνθηκε ότι ο 51χρονος Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών, ήταν μέλος μιας συμμορίας που λάμβανε δωροδοκίες για να βοηθήσει πλειοδότες ακινήτων του δημοσίου.

Η Φιόνα τα είχε όλα τώρα όμως έχασε την λάμψη της μετά την φυλάκιση του επιπόλαιου συζύγου της , Καρλ Χάιντς Γκράσερ, σχολιάζουν τα αυστριακά ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Ο σύζυγός της ήταν μέλος μιας συμμορίας που έλαβε δωροδοκίες για να βοηθήσει πλειοδότες για την απόκτηση ακινήτων του δημοσίου ύψους 961 εκατομμυρίων ευρώ, το 2004.

Ο «KHG » (από τα αρχικά του ονόματός του) ήταν υπουργός στην αυστριακή κυβέρνηση από το 2000 έως το 2007 . Αλλά μεταξύ άλλων, συμβούλευε φίλους του για την απόκτηση 60.000 ακινήτων του δημοσίου με την καλύτερη προσφορά.

Η δίκη του Γκράσερ διήρκεσε τρία χρόνια και είναι το τελευταίο πλήγμα που δέχεται ο οίκος Swarovski, όπως γράφει η εφημερίδα Bild.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 125 χρόνια, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι απολύει 6.000 υπαλλήλους βάζοντας «λουκέτο» σε 3.000 καταστήματα ανά τον κόσμο.

Η Φιόνα Σβαρόσφκι, που έχει τέσσερα παιδιά από τέσσερις διαφορετικούς γάμους, και ο σύζυγός της ήταν ένα ζευγάρι που ανέκαθεν είχε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 2006 , είχαν αστυνομική προστασία κομάντο όλο το 24ωρο ύστερα από φήμες ότι θα απαγάγουν τη Φιόνα με αντάλλαγμα λύτρα.

Ποιο είναι μπουμπούκι που παντρεύτηκε η βαθύπλουτος κληρονόμος Swarovski

Ο Καρλ Χάιντς Γκράσερ, σε ηλικία 31 ετών, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας κατακτώντας τον τίτλου του νεότερου υπουργού στο εν λόγω αξίωμα.

Θεωρείτο «γερό χαρτί» του Λαικού Κόμματος και μάλιστα υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Αυστρίας.
Το 2006, διεκδίκησε την ηγεσία του «Λαϊκού Κόμματος» κι όταν έχασε τις εκλογές ξεκίνησε τις παράνομες δραστηριότητές του.

Βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για πρώτη φορά το 2009 στο πλαίσιο μιας κακουργηματικής ενέργειας με αφορμή την κατάρρευση της εταιρείας «Immofinanz AG», πλειοδότριας στη δημοπρασία ακινήτων του δημοσίου .

Ο Γκράσερ είχε ενημερώσει τον επιχειρηματικό του συνεργάτη για το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για μια πώληση, επιτρέποντας στον φίλο του να πλειοδοτήσει και να γίνει κάτοχος των εκχωρουμένων ακινήτων με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η αξία των αποκτηθέντων ακινήτων, μετα την παρέλευση τριετίας, διπλασιάστηκε .

Η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ στον συνεργάτη του Γκράσερ που έλαβε μέρος του ποσού και μοιράστηκε τα υπόλοιπα σε τρεις μυστικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν.

Ο δικαστής Μάριον Χόκενεκερ δέχτηκε τον ισχυρισμό των εισαγγελέων ότι ο Γκράσερ ήταν ο δικαιούχος ενός εκ των τριών λογαριασμών.

«Το δικαστήριο είναι πεπεισμένο ότι ο Καρλ Χάιντς Γκράσερ αποκάλυψε το ανώτατο όριο της αντίπαλης προσφοράς. Η επιτυχία του πλειοδότη επιτεύχθηκε μέσω της δωροδοκίας και έγινε εφικτή μέσω της σκόπιμης κατάχρησης εξουσίας », ανέφερε ο Χόνεκερ.

Στη δίκη κατέθεσαν 150 μάρτυρες. Ο δικηγόρος του Γκράσερ δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση .

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση για του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο RTL ότι είναι σοκαρισμένος και στεναχωρημένος κι ότι αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η 13χρονη κόρη του.

Ειδήσεις σήμερα

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛΑΣ

DW: Σε τεντωμένο σχοινί ο Ερντογάν προ της Συνόδου Κορυφής


Κύκλωμα ναρκωτικών στη Γκράβα: Προφυλακιστέοι οι αρχηγοί - Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης