Γκροτέσκα κούκλα που έφτιαξαν ερευνητές «προειδοποιεί» για τις επιπτώσεις της δουλειάς σε ανθυγιεινό γραφείο

Γκροτέσκα κούκλα που έφτιαξαν ερευνητές «προειδοποιεί» για τις επιπτώσεις της δουλειάς σε ανθυγιεινό γραφείο

Η Emma έχει καμπουριαστή πλάτη, πρησμένα μέλη, κιρσούς, κατακόκκινα μάτια και γενικά δεν φαίνεται... καθόλου υγιής

emma-4
Έχει καμπουριαστή πλάτη, πρησμένα μέλη, κιρσούς, κατακόκκινα μάτια και γενικά δεν φαίνεται καθόλου υγιής. Το όνομά της είναι Emma και δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερευνητών, ως μια - ομολογουμένως υπερβολική - «προειδοποίηση» για το πώς μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα σε βάθος χρόνου η δουλειά γραφείου, ειδικά όταν το εργασιακό περιβάλλον είναι ανθυγιεινό και καθόλου εργονομικό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η γκροτέσκα κούκλα δημιουργήθηκε από ερευνητές στο πλαίσιο μιας έκθεσης με τίτλο «Work Colleague of the Future» (Ο Συνάδελφος του Μέλλοντος), μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονταν από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει των απαντήσεών τους στο ερωτηματολόγιο, η ερευνητική ομάδα (που περιλάμβανε ειδικούς από τους τομείς της εργονομίας, της επαγγελματικής υγείας και της ευεξίας) διατύπωσε κάποιες προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο που η δουλειά γραφείου μπορεί να επιβαρύνει το ανθρώπινο σώμα σε βάθος 20ετίας.

emmaa


Μετά την διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση της φίρμας εξοπλισμού γραφείου Fellowes, οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία δημιουργίας τρισδιάστατων Helix 3D Ltd για να δημιουργήσουν την Emma. Πρόκειται προφανώς για ένα εσκεμμένα υπερβολικό δημιούργημα, που συγκεντρώνει όλα τα πιθανά προβλήματα, και υπογραμμίζει τις συστάσεις της ερευνητικής ομάδας για άμεση βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας γραφείου, και την ανάγκη για συχνά διαλείμματα, ώστε το σώμα των υπαλλήλων να «συνέρχεται» από την καταπόνηση.

Meet Emma - Your Work Colleague of the Future
Κλείσιμο


Η Emma, που έχει κανονικές διαστάσεις ανθρώπου, είναι μόνιμα καμπουριαστή, λόγω της πολύωρης καθημερινής εργασίας σε γραφείο. Τα μάτια της είναι κατακόκκινα και ξηρά από την υπερβολική έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή και το δέρμα της είναι χλωμό, λόγω της πολυετούς εργασίας της σε ένα γραφείο μόνο με τεχνητό φως. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι κιρσοί (από την κακή κυκλοφορία του αίματος) το έκζεμα (από το άγχος) και οι πρησμένοι καρποί (λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων).

«Η έκθεση "The Work Colleague of the Future" δείχνει ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να δράσουν άμεσα και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του κακού εργασιακού περιβάλλοντος που προκαλεί προβλήματα στην υγεία» λέει ο William Higham, Behavioural Futurist και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Όπως επισημαίνει ο κ. Higham, αν δεν κάνουμε σύντομα ριζικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και τον τρόπο που εργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στη στάση εργασίας και της συχνότητας των διαλειμμάτων, «τα γραφεία μας πρόκειται να μας κάνουν πολύ άρρωστους».

emma-1


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπάλληλοι γραφείου περνούν κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα καθισμένοι σε ένα γραφείο. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν υπερβολικά μεγάλο αυτόν τον αριθμό και 98% εξέφρασαν φόβο ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στο μέλλον εξαιτίας του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα ανακάλυψε ότι το 90% των υπαλλήλων γραφείου έχουν προβλήματα υγείας που μειώνει την παραγωγικότητά τους. Σχεδόν οι μισοί υποφέρουν από πόνους στα μάτια, στην πλάτη αλλά και πονοκεφάλους που προκαλούνται από τον χώρο εργασίας τους. Επίσης, 7 στους 10 εργαζόμενους με θέματα υγείας δήλωσαν ότι συχνά καταφεύγουν σε φάρμακα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συμπτώματα.

emma-4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης