Η προσωπικότητα της μητέρας το «κλειδί» της επιτυχίας στο θηλασμό

Η προσωπικότητα της μητέρας το «κλειδί» της επιτυχίας στο θηλασμό

Στοιχεία της προσωπικότητας όπως η εξωστρέφεια ή το άγχος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αν μια νέα μητέρα θα θηλάσει το μωρό της ή αν θα καταφύγει στο μπιμπερό

Όχι στον «Καλλικράτη» από τις Σέρρες
Η προσωπικότητα της μητέρας το «κλειδί» της επιτυχίας στο θηλασμό
Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα στοιχεία της προσωπικότητας της γυναίκας καθορίζουν το χρονικό διάστημα του θηλασμού. Στοιχεία της προσωπικότητας όπως η εξωστρέφεια ή το άγχος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αν μια νέα μητέρα θα θηλάσει το μωρό της ή αν θα καταφύγει στο μπιμπερό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Ο θηλασμός ενισχύει την άμυνα του βρέφους ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, φλεγμονές, αλλεργίες, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις. Σχεδόν τα δυο τρίτα των μητέρων δοκιμάζουν να θηλάσουν στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πολλές σταματούν τις προσπάθειες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η Dr. Amy Brown, ερευνήτρια σε θέματα πρώιμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Swansea της Ουαλίας, μελέτησε 602 μητέρες με βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών, για να διαπιστώσει εάν τυχόν στοιχεία της προσωπικότητας των μητέρων συνδέονταν με τα ποσοστά θηλασμού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν από 16 έως 45 ετών και ανήκαν σε διαφορετικές κατηγορίες εισοδήματος, μόρφωσης και επαγγελματικής καταξίωσης.

Κλείσιμο
Η Brown διαπίστωσε ότι οι εξωστρεφείς, ευσυνείδητες και συναισθηματικά σταθερές μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν το θηλασμό. Αλλά το ότι συμφωνούν να δοκιμάσουν ή το ότι είναι δεκτικές σε νέες εμπειρίες δεν σημαίνει ότι θα πετύχουν στη προσπάθειά τους, φανερώνουν τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Advanced Nursing.

Πολλές δοκιμάζουν και πολλές παραιτούνται...

Περισσότερες από το 80 τοις εκατό των γυναικών της μελέτης δοκίμασαν να θηλάσουν, αλλά λιγότερες από τις μισές που ξεκίνησαν την προσπάθεια συνέχιζαν να θηλάσουν έξι μήνες αργότερα. Και οι γυναίκες που κατέληξαν να δίνουν στα μωρά τους μπιμπερό κατέφυγαν πολύ γρήγορα στην επιλογή αυτή. Περίπου 73% των γυναικών που σταμάτησαν το θηλασμό κατέληξαν στην επιλογή αυτή δυο εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες που ήταν ευσυνείδητες, έδιναν σημασία στη λεπτομέρεια και ήταν συνεπείς, είχαν αρκετές πιθανότητες να ξεκινήσουν το θηλασμό αλλά και αρκετές πιθανότητες να τον διακόψουν.

Οι μητέρες που συνέχιζαν να θηλάζουν κατά τους πρώτους έξι μήνες ήταν περισσότερο εξωστρεφείς και λιγότερο αγχώδεις από τις μητέρες που χρησιμοποίησαν εξαρχής το μπιμπερό ή κατέληξαν τελικά στη χρήση μπιμπερό και ξένου γάλατος.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίες σταμάτησαν το θηλασμό ρωτήθηκαν το λόγο που τις οδήγησε στην απόφαση αυτή – εάν, για παράδειγμα, αισθάνονταν άβολα, δυσάρεστα ή αν ντρέπονταν. «Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι εξωστρεφείς γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός είναι λιγότερο δύσκολος.

Η άποψη αυτή είναι υποκειμενική» ανέφερε η Brown η οποία πιστεύει ότι η προσωπικότητα της μητέρας σε συνδυασμό με πολιτισμικές συνιστώσες ευθύνεται για τη μετάβαση από το θηλασμό στο μπιμπερό. Τα ποσοστά των μητέρων που θήλαζαν στις ΗΠΑ και την Αγγλία μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Έως το 1971, μόνο 24% των μητέρων στις ΗΠΑ δοκίμαζαν τον μητρικό θηλασμό. Οι κρατικές καμπάνιες προώθησης του μητρικού θηλασμού βοήθησαν στην αύξηση του ποσοστού αυτού αλλά η Αγγλία βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες.

«Πρόκειται για ένα είδος κουλτούρας χρήσης ξένου γάλατος και μπιμπερού. Κάθε ένας από εμάς γνωρίζει κάποιον που μεγάλωσε με ξένο γάλα» αναφέρει η Brown. Συχνά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θέλουν να ταΐσουν το μωρό και οι μεγαλύτεροι, που στην εποχή τους χρησιμοποιούσαν ξένο γάλα, δεν κατανοούν την απόφαση της νέας μητέρας. Και όπως φανερώνουν οι περιπτώσεις μητέρων που διώχθηκαν από καταστήματα ή τραίνα επειδή θήλαζαν, ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει ακόμα αυτή την εικόνα…

Οι εξωστρεφείς και λιγότερο αγχώδεις μητέρες μπορεί να μην κινδυνεύουν τόσο να αποθαρρυνθούν σε αυτή τους τη προσπάθεια και να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς ζητούν βοήθεια και υποστήριξη στη προσπάθειά τους να θηλάσουν. Από την άλλη, οι μητέρες που είναι αγχώδεις μπορεί να ανησυχούν ότι το μωρό δεν τρέφεται καλά ή να ενδώσουν στη πίεση της κοινωνίας, υποστηρίζει η Brown.

Η Brown ελπίζει η μελέτη να βοηθήσει στην υποστήριξη του θηλασμού μέσω της προβολής της ανάγκης για κοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση. Ίσως, μαζί με τις συμβουλές για σωστό θηλασμό, μπορούμε να δώσουμε στις νέες μητέρες ιδέες και λύσεις για τις πρώτες, δύσκολες εβδομάδες του θηλασμού. Επίσης, κάθε γυναίκα χρειάζεται μια «λίστα με όλα όσα μπορεί ευγενικά να πει στη πεθερά της όταν εκείνη της λέει να χρησιμοποιήσει μπιμπερό».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης