Σουηδία: Φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα πλήρως απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα

Σουηδία: Φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα πλήρως απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα

Η σκανδιναβική χώρα παράγει ήδη περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω εναλλακτικών πηγών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα

Σουηδία: Φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα πλήρως απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα
Τη φιλοδοξία της χώρας του να γίνει ένα από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που είναι πλήρως απαλλαγμένα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή του τομέα ανανεώσιμης ενέργειας, με τη Σουηδία να παράγει περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω εναλλακτικών πηγών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. 

Τον περασμένο Ιούλιο, μία ημέρα με ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους, η Δανία κάλυψε το 140% των ηλεκτροδοτικών της αναγκών μέσω αιολικών πηγών ενώ και στην Ισλανδία έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στη δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας.

Κλείσιμο
Παρ' όλα αυτά, η πλήρης κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, ακόμα και για την «πειθαρχημένη» και καινοτόμο Σουηδία. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο βιομηχανοποιημένο και ανεπτυγμένο κράτος, με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, να πάψει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσα στις επόμενες δεκαετίες, διερωτάται σημερινό δημοσίευμα της Independent και εξηγεί τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του 2016 τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4,5 δις κορώνες (σχεδόν 485 εκατομμύρια ευρώ) σε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο επόμενο έτος, ενισχύοντας τις υποδομές παραγωγής ηλιακής και αιολική ενέργειας και τις «πράσινες» μεταφορές. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Λεβέν θα δαπανήσει 50 εκατομμύρια κορώνες για την έρευνα σχετικά με τρόπους αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, 10 εκατομμύρια κορώνες για τα έξυπνα δίκτυα και 1 δισεκατομμύριο κορώνες για την ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών ώστε να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά. 

Δίνοντας για μία ακόμη φορά το παράδειγμα στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, η σκανδιναβική χώρα θα αυξήσει επίσης τη χρηματοδότηση αναλόγων πρότζεκτ για τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εκτός των συνόρων της. 

Συγκεκριμένα θα αυξήσει τον προϋπολογισμό των εν λόγω έργων και μελετών κατά 500 εκατομμύρια κορώνες, στέλνοντας ένα «σημαντικό μήνυμα» στη Δύση πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης