Φώφη-Γιώργος: Η σιωπή του Βενιζέλου και η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις

Φώφη-Γιώργος: Η σιωπή του Βενιζέλου και η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις

Κέρδη και ζημιές μετρούν στη Χαριλάου Τρικούπη - Την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή θα μιλήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Φώφη-Γιώργος: Η σιωπή του Βενιζέλου και η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις
Χαρμολύπη. Αυτή είναι η λέξη που εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλη το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ
μετά το ραντεβού της
Φώφης Γεννηματά με τον
Γιώργο Παπανδρέου
Κλείσιμο
. Οι επιτελείς της προέδρου είναι ικανοποιημένοι, καθώς έκλεισαν ένα ρήγμα. Από την άλλη, όμως, δεν κρύβουν και την αγωνία τους για το τι θα χάσουν και τι θα κερδίσουν. Καθώς, βλέπουν αρκετά στελέχη να κρατούν με δυσκολία το στόμα τους κλειστό. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε ενημερωθεί προκαταβολικά από τη Φώφη Γεννηματά, επέλεξε να σιωπήσει αρχικά και να τοποθετηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την Κυριακή. Είναι προφανές ότι θέλει να αποφύγει την κατηγορία ότι απαντά εν θερμώ και μέσω των ΜΜΕ. Το τι θα πει, όμως, είναι η ουσία που αναμένουν όλες οι πλευρές. Οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος ελπίζουν ότι δε θα σηκώσει πολύ τους τόνους. Προκύπτει έτσι το ερώτημα: υπάρχει περίπτωση η Φώφη να θυσιάσει τον Βαγγέλη για τον Γιώργο;

Για την ώρα κανείς στο ΠΑΣΟΚ δε θέλει να σκεφτεί πιθανές απαντήσεις. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ολοι το σκέφτονται. Όπως σκέφτονται και αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογική συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν τα κέρδη είναι σημαντικά, η Φώφη Γεννηματά αποκτά ένα σημαντικό επιχείρημα. Αν είναι μικρά ή το χειρότερο αν υπάρξει και κάμψη τότε θα υπάρξει πρόβλημα. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν να δουν και την ανταπόκριση που θα έχει το κάλεσμα Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση, που διοργανώνουν εκδήλωση για νέο κόμμα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουν ότι η «επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου είναι πιθανό να ενισχύσει τη διαρροή εκσυγχρονιστικών δυνάμεων. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν είναι αν θα επιλέξουν ένα νέο κόμμα,που θα περιπλέξει τα πράγματα, ή τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβατικά, μέχρις ότου να ανοίξει ξανά θέμα αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σε όλους σαφές ότι η λέξη «επιστροφή» πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά. Υπάρχει απλά μια συμφωνία για συμπόρευση, που δεν προδικάζει τα επόμενα βήματα. Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει σε όλους ότι κανείς δε θα πρέπει να είναι σίγουρος όταν μιλά για τις επόμενες κινήσεις του. Όπως τα έβαλε με το ΠΑΣΟΚ με την ίδια ευκολία και μεγαλύτερη μπορεί να στρέψει τα πυρά του κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αν τα συμφέροντά του το ζητήσουν αυτό. 

Ήδη από εχθές όλοι αναζητούν το τι επιδιώκει. Μάλλον θα έχει συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα την αμφισβητήσει και δε θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη. Οπότε η βασική θεωρία είναι πως θέλει τη στήριξή της για να είναι ξανά υποψήφιος για Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης