Αναστασιάδης: «Ασήκωτο βάρος» οι ελλαδίτες αγνοούμενοι

Αναστασιάδης: «Ασήκωτο βάρος» οι ελλαδίτες αγνοούμενοι

Για 42 ολόκληρα χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες αλλά και συγκαλύπτονται από την Τουρκία" ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναστασιάδης: «Ασήκωτο βάρος» οι ελλαδίτες αγνοούμενοι
"Αδέλφια, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα λίγοι είναι οι αγνοούμενοι τους οποίους καταφέραμε να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε, είναι κάτι που ως κράτος και ως ηγεσία το έχουμε ως ασήκωτο βάρος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μια αδυναμία που δεν οφείλεται στην αδράνεια ή την αδιαφορία των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων, αλλά στην απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση που για δεκαετίες τηρεί η κατοχική δύναμη. Το έγκλημα στην περίπτωσή μας δεν είναι στιγμιαίο. Για 42 ολόκληρα χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες αλλά και συγκαλύπτονται από την Τουρκία" ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε εκδήλωση προς τιμήν των ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

"Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε και να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται να απαντήσουμε στα αμείλικτα ερωτήματά σας, στα ερωτήματα όλων μας. Αντικρίζοντάς σας νοιώθω περισσότερο αποφασισμένος να συνεχίσω, αλλά και να εντείνω αυτή την προσπάθεια. Δύναμή μας το δικό σας πείσμα, η δική σας καρτερία" συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή, στην ομιλία της υπογράμμισε ότι "ζητάμε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, δεν αναζητούμε μόνο οστά σε μικρά κασελάκια". "Κύριε Αναστασιάδη, εκτιμούμε την παρουσία σας και την αναγνώριση από το κυπριακό κράτος, της πολυετούς επιμονής και υπομονής των συγγενών των αγνοουμένων" συνέχισε η κ. Καλπουρτζή. "Πιο πολύ ωστόσο, κατανοούμε με την παρουσία σας, τη δέσμευσή σας για μια άμεση και αποτελεσματική λύση του μεγάλου ανθρωπιστικού θέματος. Αντιλαμβανόμαστε την πρόθεσή και την πολιτική βούληση στο θέμα μας και χαιρετίζουμε τις προσπάθειές σας και την προτεραιότητα που δίνετε στις δικοινοτικές συνομιλίες. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως η λύση του Κυπριακού περνά μόνο και αρχικά μέσα από την επίλυση του ευαίσθητου προβλήματος των αγνοουμένων μας".

Κλείσιμο
Στην παρέμβασή του, ο Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, σημείωσε ότι "δυστυχώς παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη 1000 περίπου αγνοουμένων μας, μεταξύ αυτών και 67 Ελλαδιτών αδελφών μας από τους 77 που ήταν εξαρχής καταγεγραμμένοι" και υποστήριξε ότι "η τραγική αυτή κατάσταση που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη. Συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη στάση της κατοχικής δύναμης της Τουρκίας. Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη, τόσο για τη δημιουργία της τραγωδίας του προβλήματος των αγνοουμένων, όσο και για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επίλυσής του".

Τα μετάλλια του προασπιστή της ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνοδεύονταν από περγαμηνή υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τιμητικές πλακέτες του υπουργείου Άμυνας, απένειμε στους συγγενείς των αγνοουμένων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό αφιέρωμα με τον Γιώργο Νταλάρα, παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης