Ο Τσίπρας έχασε τη μάχη των «200»

Ο Τσίπρας έχασε τη μάχη των «200»

Μόνο 179 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές - Η αναθεώρηση του Συντάγματος η επόμενη κεντρική πολιτική μάχη

Ο Τσίπρας έχασε τη μάχη των «200»
Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή κατέδειξε την στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που
απέτυχε να συγκεντρώσει 200 ψήφους ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.

Στην αρχή της διαδικασίας η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά των πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας όχι μόνο ότι η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει κάτι που ήταν ανοικτό μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια, αλλά ότι με την πρότασή της θα πετύχει να φέρει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην δική του γραμμή ή εναλλακτικά να τους δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και διαρροές βουλευτών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καίτοι η πρότασή της υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές, δεν πέτυχε τον μείζονα στόχο που ήταν να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και να αποτελέσει αυτό απαρχή νέων ισορροπιών και συμμαχιών στο πολιτικό χάρτη. Παράλληλα το ότι οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον σύστημα και το μπόνους των 50 εδρών, ανατρέπει αν δεν ακυρώνει τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς είχε η κυβέρνηση, στους οποίους εμπεριέχεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις στην οικονομία. 

Η όλη διαδικασία χάραξε την γραμμή που χωρίζει την κυβέρνηση, με μόνο σύμμαχο τους Κεντρώους του Βασίλη Λεβέντη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εμφανίζει δε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει υπό την ομπρέλα του τα δύο κόμματα. Αν και η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ότι «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ουρά της ΝΔ», εντούτοις είναι σαφές ότι θα προτιμούσε να χτίσει μία συμμαχία μαζί τους.
Κλείσιμο

Γι' αυτό και από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι οριστικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τοποθετήθηκαν απέναντι, έκανε ο πρωθυπουργός τα δύο ραντεβού με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη, προαναγγέλοντας την επιστροφή του δεύτερου και ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με τον πρώτο. To μεν Ποτάμι εμφανίστηκε διχασμένο στην χθεσινή διαδικασία, κάτι που θα επιταχύνει εσωτερικές διεργασίες, το δε ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ -η απλή αναλογική ήταν και δική του πρόταση- ποντάροντας ότι με την προϊούσα αποσύνθεση του κυβερνώντος κόμματος θα αποτελέσει τον φορέα υποδοχής των μεταμελημένων ψηφοφόρων. Στο προσεχές διάστημα βέβαια η Φώφη Γεννηματά θα στραφεί και εναντίον του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις «για συμπόρευση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ». 

Η ίδια διαχωριστική γραμμή θα διατρέχει και την επόμενη κεντρική πολιτική μάχη που θα ανοίξει από την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.  Η τακτική της απόσπασης της προσοχής από το οικονομικό πεδίο με τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του θεσμικού συστήματος θα συνεχιστεί. 

Δείγμα των προθέσεών του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χθες στην ομιλία του στην Βουλή: «Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος...Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς...Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». 

Απευθυνόμενος δε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών θα συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες που του καταλόγισε να την σταματήσει, καθώς επίσης και η δίκη της Ζίμενς. 

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν είναι τόσο απλό, αφού η βασική πρόταση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση των «53», αποδομεί την λογική του πρωθυπουργού και κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Είναι δε ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται της οικονομίας και στο οποίο οι διαφωνούντες θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Συμπληρωματικά η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την διευκόλυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος καθώς και αλλαγές που θα συμπληρώνουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ώστε να μην συνεπάγεται αυτομάτως εκλογές. 

Με δεδομένη την έντονη αντίδραση των «53», την προσεχή Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης και θα περιγράψει τις προθέσεις του. Το Σαββατοκύριακο θα έχει έντονες ζυμώσεις ώστε να γεφυρωθούν όσο το δυνατόν οι διαφορές. Οι οριστικές αποφάσεις θα αργήσουν και αφού προηγηθούν οι συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα κομματικά όργανα όπως απαιτούν οι διαφωνούντες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης