Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να ελέγξει τις εξελίξεις επιχειρεί το Μαξίμου

Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να ελέγξει τις εξελίξεις επιχειρεί το Μαξίμου

Κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα και μείωση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή, φαίνεται πως επιθυμεί η κυβέρνηση - Η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ οδηγεί σε αλλαγές που θα αποδυναμώσουν το πρώτο κόμμα προς όφελος των υπολοίπων, όπως συνέβη πρόσφατα στην Πορτογαλία

Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να ελέγξει τις εξελίξεις επιχειρεί το Μαξίμου
Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου σύντομα, πιθανόν και αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή την άνοιξη.

Η αλλαγή του νόμου εντάσσεται σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ευελπιστεί ότι η θέσπιση ενός αναλογικότερου συστήματος ή και της απλής και «καθαρής» αναλογικής, θα λειτουργήσει και ως «ανάχωμα» σε ενδεχόμενη δυναμική που τυχόν αποκτήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βασικό στοιχείο της συζητούμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι η δραστική μείωση του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα, κάτι που αφενός καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, αφετέρου αφαιρεί την αποκλειστική δυνατότητα που έχει με το σημερινό σύστημα το πρώτο κόμμα να καθορίζει το μετεκλογικό τοπίο, αφού είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και παρέχει αυτή τη δυνατότητα και στο δεύτερο κόμμα.

Ουσιαστικά ένα πιο αναλογικό σύστημα (με μηδέν μπόνους, ή έστω μειωμένο στις 20 έδρες, όπως εξετάζεται) μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο «τύπου Πορτογαλίας», όπου πρόσφατα συγκροτήθηκε κυβέρνηση χωρίς με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στις εκλογές (είχε νικήσει το δεξιό κόμμα), αλλά με κορμό το δεύτερο (το σοσιαλιστικό). 

Με ένα πιο αναλογικό σύστημα, σημασία έχει κυρίως η εύρεση συμμαχιών και η ικανότητα κάποιου κόμματος στις συνεργασίες και λιγότερο η πρωτιά – συμβαίνει και στην Ισπανία αυτό τον καιρό, που το δεξιό κόμμα του Ραχόι, παρότι νίκησε στις εκλογές δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση γιατί δεν βρίσκει συμμάχους.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα μειώνει τη σημασία της πρωτιάς και κατ’ επέκταση και τη σημασία μίας δημοσκοπικής υπεροχής, την οποία φαίνεται ότι μπορεί να έχει η Νέα Δημοκρατία ήδη.

Επίσης συζητείται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 2% κάτι που μάλλον ικανοποιεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και βοηθά στην εμφάνιση νέων και την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού – επ’ αυτών των αλλαγών ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει ευρεία συναίνεση και να αποκτήσει συμμαχίες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες στο μετεκλογικό πεδίο.
  
Σε δηλώσεις του το περασμένο σαββατοκύριακο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 - 8 ζητήματα ώστε τελικά ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή. Μεταξύ αυτών ξεκαθάρισε ότι θα είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά και ο αριθμός των βουλευτών.

Η επισήμανση για τη συμμετοχή των πολιτών παραπέμπει σε ένα σαφώς πιο αναλογικό σύστημα, καθώς όσο πιο αναλογικό είναι τόσο δεν ισχύει η θεωρία της «χαμένης ψήφου», που συχνά αποθαρρύνει τους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει ενδιαφέρον εάν το θέσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αυριανή συνάντησή τους.
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης