Τελευταία Σύνοδος την Κυριακή για ευρώ ή δραχμή

Τελευταία Σύνοδος την Κυριακή για ευρώ ή δραχμή

Γιούνκερ: Έτοιμοι για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια- Μέρκελ: Η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά τις τελευταίες ημέρες - Περιμένουμε προτάσεις από την Αθήνα μέχρι την Πέμπτη - Τουσκ: Η τελευταία προθεμία λήγει την Κυριακή - Έδειξαν στο Τσίπρα το σχέδιο εξόδου απο το ευρώ

Τελευταία Σύνοδος την Κυριακή για ευρώ ή δραχμή
Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει τις νέες της προτάσεις έδωσε στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις της έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας η κυρία Μέρκελ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια νέα αίτηση στο ESM για δάνειο η οποία και θα συζητηθεί. 

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.
Κλείσιμο

Η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα την Τρίτη διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άλλη μία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα για αυτό και όπως είπε σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε η κυρία Μέρκελ, η Σύνοδος θα γίνει με 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες της Ένωσης το θέμα. 

«Έχουμε όλοι μερίδιο στην εθνική κυριαρχία, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν κράτη εκτός Ευρωζώνης που θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση», ανέφερε και σημείωσε: «Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν ακόμη 18 κράτη».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα. Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους», συμπλήρωσε και τόνισε ότι πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε, ενώ ζήτησε περισσότερες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι ο Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ την Κυριακής.



Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην  ΕΕ και στην Ευρωζώνη 

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια συναλλακτική.

«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην  ΕΕ και στην Ευρωζώνη και για αυτό υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις. 

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές, αλλά όπως τόνισαν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. 

Είπε επίσης ότι την Τετάρτη το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, ωστόσο, πρόσθεσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου. 

Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό. 



Τουσκ: Στις 12 Ιουλίου τελειώνει ο χρόνος οριστικά

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε πως   Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταθέσει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά τις 12 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, εννοώντας δηλαδή το Grexit.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται επίσης η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. 

Όπως είπε ο κ. Τουσκ τo νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση εξέταση συμφωνίας με προϋπόθεση δεσμεύσεις στο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές να πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τουσκ μίλησε για την πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία και υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».



Γιούνκερ: Δεν αποκλείω κανένα σενάριο

Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα!

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει "ένα λεπτομερές σενάριο" για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας πως δεν «αποκλείει» μια τέτοια εξέλιξη και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Αν και όπως είπε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει πού θέλει τελικά να πάει αυτή τη χώρα.

Όσον αφορά στο ζήτημα του «κουρέματος» τους χρέους, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι 
δεν συζητήθηκε στο νέο Eurogroup και στη νέα Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι το θέμα ίσως συζητηθεί ξανά από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι περιμένει τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ρέντσι: Εύχομαι ότι ο Τσίπρας θα κάνει μια καλή πρόταση

Περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι την επόμενη Κυριακή οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρέντσι εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια πρόταση καλού πνεύματος, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές προτάσεις θεωρηθούν αποδεκτές, τότε θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με γραφειοκρατία. Δεν θέλω να αντικρούσω. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών, όχι μόνο οικονομικών. Αυτό είναι το θέμα κλειδί. Και αυτό είπαμε στην προεδρία μας. Πηγαίναμε για ανάπτυξη, πρέπει να μιλήσουμε για την μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μετά θα πρέπει να μιλήσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αν θεωρηθούν αποδεκτές θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». 

Φάιμαν: Συμφωνία την Κυριακή ή Plan B

Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B, προειδοποίησε και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν ένα «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έως την Κυριακή, διεμήνυσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε άλλο την κατάσταση και ότι η Κυριακή είναι ημέρα αποφάσεων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για ένα σχέδιο Β», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης