Μέρκελ: Θα ακούσουμε τώρα τον κ. Τσίπρα και θα αποφασίσουμε

Μέρκελ: Θα ακούσουμε τώρα τον κ. Τσίπρα και θα αποφασίσουμε

Αυστηρή η Γερμανίδα Καγκελάριος στις δηλώσεις της: «Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Μετά το σαφές «όχι» στο δημοψήφισμα δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγματεύσεις» - Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις - Η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 19:30

Μέρκελ: Θα ακούσουμε τώρα τον κ. Τσίπρα και θα αποφασίσουμε
Κλίμα αμηχανίας αποτυπώνεται στις φωτογραφίες από την έναρξη της τετραμερούς συνάντησης Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα-Γιούνκερ, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να σπάσει τον «πάγο» σερβίροντας καφέ στον πρωθυπουργό, οι παρακάτω εικόνες δείχνουν ότι τα πνεύματα είναι μάλλον τεταμένα, αν κρίνει κανείς από την χωροταξία την συνάντησης.

Κι όμως, ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάθισε δίπλα από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκατσε απέναντι από τον  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που ίσως δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών δεν είναι όπως παλιά, έπειτα και από την απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις προτάσεις των Θεσμών.

Κλείσιμο
Μέρκελ: Μετά το σαφές «όχι» δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγματεύσεις

Πάντως, προσερχόμενη στην συνάντηση η κυρία Μέρκελ είπε ότι μετά το πέρας του δεύτερου ελληνικού προγράμματος και έπειτα από το σαφές "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα, «δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη η βάση για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ότι περιμένει να ακούσει προσεχτικά όσα έχει να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έχουν απομείνει μόνο λίγες ημέρες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Θα εξετάσουμε τώρα στο Συμβούλιο πώς θα προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται πια για βδομάδες, αλλά για λίγες μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα ακούσουμε τώρα τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις 

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.


Προσερχόμενος στο κτίριο της Κομισιόν, λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Ολάντ ανέφερε ακόμη ότι απλό την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι, να δράσουν γοργά και να δείξουν αλληλεγγύη.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Ομπάμα

Πάντως, προτού φτάσει στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ.Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ελληνική πρόταση και από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα -σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων. 

Επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής είχε επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Νωρίτερα σήμερα ήμουν σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προετοιμάσουμε την αποψινή σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα», έγραψε σε μήνυμά του στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.



Στο «τραπέζι» δυο αλληλοσυμπληρούμενες προτάσεις

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες βρίσκονται τώρα δύο αλληλοσυμπληρούμενες προτάσεις.

Ειδικότερα, η μία πρόταση αφορά σε βραχυπρόθεσμη στήριξη, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη συνέχεια το Eurogroup να δώσει το δικό του «σήμα» στον Μάριο Ντράγκι και εκείνος να «ανοίξει» τον ELA ωστε να υπάρξει αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων.

Η άλλη πρόταση αφορά σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση (από τον ESM), που θα κατατεθεί πιθανότατα επίσημα αύριο, στη βάση της παρουσίασης που έκανε o Ευκλείδης  Τσακαλώτος στους υπουργούς Οικονομικών.



Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί αύριο κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Στη συνέχεια, αφού υπάρξει η σχετική πρόταση της Κομισιόν προς τον ΕSM, θα εγκριθεί τη Δευτέρα από το Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα κοινοβούλια -και να ολοκληρωθεί σε δυο τρεις εβδομάδες.

Και για τις δύο χρηματοδοτήσεις θα χρειαστούν προγράμματα (προαπαιτούμενα), προφανώς ιδιαιτέρως σκληρά, ενώ η καταβολή χρημάτων θα γίνει με βάση τις επιδόσεις της Αθήνας.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης