Με δάκρυα στα μάτια ο Μπούκουρας αποκήρυξε τη Χρυσή Αυγή

Με δάκρυα στα μάτια ο Μπούκουρας αποκήρυξε τη Χρυσή Αυγή

«Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει; Ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή», είπε στην ομιλία του ο προφυλακισμένος βουλευτής Κορινθίας - Αλεξόπουλος: Δεν γνώριζα για την εγκληματική δραστηριότητα της ΧΑ - Κουνούσαν χαρτονομίσματα στον αέρα οι χρυσαυγίτες βουλευτές - Απειλές Γερμενή εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης - Ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τη ΧΑ καταγγέλοντας «αστυνομοκρατία» της Βουλής

Με δάκρυα στα μάτια ο Μπούκουρας αποκήρυξε τη Χρυσή Αυγή


Υπέρ της άρσης ασυλίας των νυν και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής ψήφισε η πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Ειδικότερα, ψήφισαν 220 βουλευτές:

- για τον κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, που διώκεται για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, 183 βουλευτές ψήφισαν «ΥΠΕΡ», 25 «ΚΑΤΑ» και 12 «ΠΑΡΩΝ»

Κλείσιμο
- για τον κ. Στάθη Μπούκουρα, που διώκεται για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής 182 «ΥΠΕΡ», 26 «ΚΑΤΑ» και 12 «ΠΑΡΩΝ»

- για τον κ. Γιώργο Γερμενή -παράνομη οπλοκατοχή- 197 «ΥΠΕΡ», 16 «ΚΑΤΑ» και 7 «ΠΑΡΩΝ»

- για τον κ. Νίκο Μίχο -παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ινδικής κάνναβης- 197 «ΥΠΕΡ», 16 «ΚΑΤΑ» και 12 «ΠΑΡΩΝ»

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία του βουλευτή Κορινθίας Στάθη Μπούκουρα. «Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει πείτε μου;», τόνισε κλαίγοντας ο κ. Μπούκουρας και συνέχισε: «Προέρχομαι απ' το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή. Είναι κακό; Η Ελλάδα στους Έλληνες, έλεγε...».

«Στέκομαι με ψυχοφάρμακα»

Ο Στάθης Μπούκουρας αναγκάστηκε σε πολλά σημεία να διακόψει καθώς ξέσπαγε σε κλάματα. Υποστήριξε την αθωότητά του, πως βρίσκεται άδικα στην φυλακή και αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα στέκεται όρθιος με ψυχοφάρμακα.  

Με λυγμούς και υψηλούς τόνους υποστήριξε ότι «Δεν είμαι φασίστας ούτε ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Θέλω μια καλύτερη χώρα για τα παιδιά μου… Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα με λεξοτανιλ και λαντόκ. Ούτε η γυναίκα μου δεν τα ξέρει αυτά που σας λέω! Αλλα θέλω να μου πείτε τι πρέπει να απαντήσω στα παιδία μου όταν μια φορά τον μήνα που με επισκέπτονται στις φυλακές για μια ώρα με ρωτούν γιατί είμαι φυλακισμένος».

Πρόσθεσε: «Είχα πει στην ανακρίτρια όταν με κάλεσε για το αδίκημα ότι είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ τον ελληνικό λαό στη Βουλή. Κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής. Ήμουν λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 ετών – δεν τα λέω για να με λυπηθείτε – ο πατέρας μου έπαθε καρκίνο και αναγκάστηκα να αναλάβω την επιχειρηση. Είμαι παντρεμένος 25 χρόνια με την ίδια σύζυγο και έχω  3 παιδιά για τα οποία είναι υπερήφανος αλλα δεν εχω τι να τους απαντήσω όταν με ρωτούν γιατί είμαι στη φυλακή».

Υποστήριξε ότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη είπε: «Ο Αντρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή. Πιστεύαμε στην Αλλαγή. Σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Πάντως, η συναισθηματική του φόρτιση έδωσε την ευκαιρία στους πρώην συναγωνιστές του στην Χ.Α. να τον χλευάζουν από τα έδρανα. «Λυπάμαι πολύ» είπε «γιατί έδωσα τίμιο και καθαρό αγώνα στην ΧΑ και αυτή την στιγμή κάποιοι πρώην συναγωνιστές γελάνε και με χλευάζουν». Από την άλλη πλευρά υπήρξαν βουλευτές των ΑΝΕΛΛ που τον χειροκρότησαν ενώ ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης φώναξε «να έχεις το κεφάλι σου ψηλά».
Αλεξόπουλος: Δεν μπορούσα να σταματήσω τις εγκληματικές ενέργειες

Η συζήτηση περιλαμβάνει και τις υποθέσεις του κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου -για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και του κ. Νίκου Μίχου για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικών ουσιών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και πως «το βίντεο Κασιδιάρη - Μπαλτάκου αποδεικνύει ότι η ΧΑ είχε κρυφή ατζέντα από τους βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα κομματικά όργανα αλλά και από τους απλούς υποστηρικτές».

Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται πως εκνεύρισε τους βουλευτές του φιλοναζιστικού κόμματος με αποτέλεσμα ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης να φωνάζει «Αριστα Αλεξόπουλε» και οι υπόλοιποι να του κουνούν χαρτονομίσματα, θέλοντας να υπονοήσουν ότι η ανεξαρτητοποίηση του οφείλεται σε χρηματισμό!

Πάντως, ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδουν οι ανακρίτριες δεν προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας και πρόσθεσε «μόνο επειδή ήμουν μέλος της ΧΑ μου αποδίδονται κατηγορίες από πράξεις και συνομιλίες άλλων προσώπων. Δεν ήμουν μέλος ούτε συμμετείχα σε επιτροπές και κεντρικά συμβούλια ή πειθαρχικά που επέβαλλαν ποινές σε όποια μέλη παρεκτρέπονταν. Οι βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα όργανα δεν είχαε επιρροή. Μόνο για τα νομοσχέδια ήμασταν. Δεν είχαμε εικόνα για τις εγκληατικές ενέργειες».

Σε άλλο σημείο ο ανεξάρτητος πλεον βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είπε: «Παρακολουθούσα μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες όπως οι περισσότεροι πολίτες. Δεν είχα τρόπο να σταματήσω ούτε να ελέγξω και αποστασιοποιήθηκα. Η Χ.Α. από κατήγορος του πολιτικού συστήματος μετατράπηκε σε κατηγορούμενος. Θα μπορούσα να έχω διαφοροποιηθεί νωρίτερα, το κατανοώ και ήταν λάθος αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης» και συμπλήρωσε: «Μετά την δολοφονία άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά την ανεξαρτητοποίησή μου καθώς το πατριωτικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει τετοιες πρακτικές».

Πέραν αυτών ο βουλευτής ανέφερε ότι με εντολή Μιχαλολιάκου υπήρξε ξυλοδαρμός στελέχους της Χ.Α. που αποχώρησε από το κόμμα και υποστήριξε: «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα έστρεφε ενέργειες ξυλοδαρμού εναντίον μου και εναντίον της οικογένειας μου».




Απειλές Γερμενή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης


Με φράση που εκλαμβάνεται ως ευθεία απειλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου έκλεισε την τοποθέτησή του ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ κ. Γιώργος Γερμενής.

«Τον Ιούλιο που κλείνει το 6μηνό της προφυλάκισής μου θα παραμείνω καλό παιδί και θα σας θυμάμαι κ. Αθανασίου. Θα σας θυμάμαι καλά! Όπως θα σας θυμούνται και τα μέλη της οικογένειάς μου» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και πρόσθεσε «να δω τι θα κάνετε και στις εκλογές όταν ο ελληνικός λαός εμένα θα με ξαναστείλει εδώ (σ.σ. στην Βουλή) και εσάς στον κάλαθο τον αχρήστων».

Ο βουλευτής της ΧΑ ακολούθησε την τυπική υπερασπιστική γραμμή σύμφωνα με την οποία οι διώξεις εναντίον της ΧΑ είναι πολιτικές και υποστήριξε ότι οι ανακρίτριες του είπαν ότι «δεν χρειάζεται κ. Γερμενή να έχετε κάνει έγκλημα εσείς ο ίδιος. Αρκεί που είστε βουλευτής της ΧΑ. Αυτό μου είπε η κα Κλάπα»». Ισχυρίστηκε ότι «μας τιμωρεί» το σύστημα, η κυβέρνηση και η ΝΔ. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Σας πετάξαμε το γάντι με το βίντεο Μπαλτάκου να βγείτε μπροστά με 10 μονάδες . Εσείς ασχοληθήκατε με το αν η κάμερα ήταν στο πετο του Κασιδιάρη ή όχι, αν ο Μπαλτάκος είναι ακροδεξιός κ.α. Μα καλά κανένας τυχαίος είναι ο Μπαλτάκος; Αυτά που έλεγε και έκανε είναι εις γνώση του πρωθυπουργού. Τα θάψατε. Γιατί δεν απαιτήσατε να έρθει ο Σαμαράς για εξηγήσεις. Δεν θέλετε να γίνεται κυβέρνηση; Θέλετε να επιβεβαιώσετε τον Γλέζο που είπε ότι δεν είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;»

Απευθυνόμενος τέλος στον κ. Αθανασίου είπε «Δεν έχετε τύψεις για τόσες οικογένειες που έχετε καταστρέψει; Να σας θυμίσω τη συνάντηση στο γραφείο του υπουργέιου Εσωτερικών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την ιθαγένεια. Τότε προϊστάμενος σας ήταν ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και του είπατε «Ευριπίδη αυτός είναι καλό παιδί και έξυπνος πρέπει να τον κάνουμε δικό μας». Τι άλλαξε όταν πήρατε το υπουργείο Δικαιοσύνης; Τι έγινε το καλό παιδί και το κλείσατε φυλακή».

Μίχος: «Δεν γνωρίζετε με ποιους τα έχετε βάλει…»


Για «χολιγουντιανό σόου» εις βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του έκανε λόγο ο κ. Νίκος Μίχος ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εμείς γνωρίζαμε με ποιους είχαμε να κάνουμε. Εσείς δεν γνωρίζετε με ποιους τα έχετε βάλει». Υποστήριξε ότι οι εις βάρος τους κατηγορίες δεν στηρίζονται σε στοιχεία και κατηγόρησε ως εκτελεστικά όργανα της «πολιτικής δίωξης» τους υπουργούς Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδια.

Ισχυρίστηκε ότι «η Αστυνομία του γνωστού Δένδια προσπάθησε να προσεγγίσει μάρτυρες για στοιχεία. Προσέγγισαν ανθρώπους της νύχτας και τους προσέφεραν 30.000-35.000 ευρώ για να πουν ότι μετείχα σε κακούργημα. Τέλος, υποστήριξε πως η ινδική κάνναβη που βρέθηκε στο σπίτι του δεν ήταν δική του αλλά κάποιου προηγούμενου ενοίκου.


Με ειδικό σχέδιο στη Βουλή Γερμενής - Μπούκουρας

Εν τω μεταξύ, σε θωρακισμένη κλούβα και συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης έφτασαν στη Βουλή λίγο πριν τις 12:15 οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ, Γιώργος Γερμενής και Στάθης Μπούκουρας, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών του κόμματος.

Οι άνδρες της ασφάλειας της Βουλής ακολούθησαν ειδικό σχέδιο προκειμένου να αποφύγουν κάμερες και δημοσιογράφους.



Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κλούβα του Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ εισήλθε στο γκαράζ του Μεγάρου από την είσοδο της οδού Αμαλίας.



Οι δύο προφυλακισμένο βουλευτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από τα σωφρονιστικά καταστήματα Κορυδαλλού και Ναυπλίου αντίστοιχα, εισήλθαν στο κτίριο από την υπόγεια είσοδο, πίσω από τη λεωφόρο Β. Σοφίας, από την οποία συνήθως εισέρχονται τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο.



Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο υπόγειο και μέσω εσωτερικής σκάλας οδηγήθηκαν σε σημείο κοντά στην είσοδο της Ολομέλειας. Οι δύο προφυλακισμένοι βουλευτές βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία μπήκαν από διαφορετικές πόρτες.
Στα δύο χωρίστηκε η Χρυσή Αυγή


Οι χρυσαυγίτες βουλευτές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο προφυλακισμένος Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί κάθισαν στα πίσω έδρανα μεταξύ ΝΔ και ΑΝΕΛμακριά από τις θέσεις των χρυσαυγιτών, ενώ ο επίσης προφυλακισμένος Γ.Γερμενής κάθισε στα έδρανα της Χρυσής Αυγής.



Στήριξε τις καταγγελίες ΧΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ώρες η Βουλή έχει κατεβάσει τα «ρολά», υπό τον φόβο δημιουργίας θερμού επεισοδίου από μέλη της Χρυσής Αυγής, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και σε πολίτες που έχουν άδεια εισόδου.

Την σχετική καταγγελία έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στην ολομέλεια ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος σε εκπροσώπους φορέων. Ο προεδρεύων Γιώργος Καλαντζής εξήγησε ότι με απόφαση του Προέδρου έχει απαγορευτεί η είσοδος έως την μια το μεσημέρι.



Από την άλλη ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης κατήγγειλε ότι «το προεδρείο κλείδωσε τη Βουλή και απαγόρευσε την είσοδο σε πολίτες. Είναι χούντα παράνομη διαδικασία. Εξηγήστε μας τι φοβάστε και βλέπουμε αυτή την άθλια εικόνα. Υπάρχουν πολίτες που έχουν άδεια και δεν τους αφήνουν να μπουν. Τι φοβάστε;. Έχουν έρθει οι γονείς του προφυλακισμένου βουλευτή και δεν τους αφήνετε να ακούσουν το παιδί τους».



Μάλιστα, σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, λίγο μετά την άφιξη των κ.κ. Γερμενή και Μπούκουρα, ο κ. Κασσιδιάρης είπε προς τους δημοσιογράφους: «Καλημέρα παιδιά ήρθα να οργανώσω την απόδραση».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες το αρμόδιο γραφείο της Βουλής δέχθηκε περισσότερες από 50 αιτήσεις άδειας εισόδου ατόμων που ήθελαν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό προφανώς θορύβησε την φρουρά που θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.

Στην πράξη το κοινοβούλιο ζει σήμερα -για μια ακόμα φορά- πρωτόγνωρες καταστάσεις που πυροδοτούν οι δικαστικές εξελίξεις για τα μέλη της Χρυσής Αυγής αφού για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, προφυλακισμένοι εν ενεργεία βουλευτές μεταφέρθηκαν στη Βουλή με χειροπέδες προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Πέραν αυτών, το γεγονός αναμένεται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα μέλη του φιλοναζιστικού μορφώματος προκειμένου να υποστηρίξουν ότι οι εναντίον τους διώξεις είναι πολιτικές.



Ηδη, ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης αναφερόμενος στη σημερινή διαδικασία προανήγγειλε ότι «θα ζήσουμε τον απόλυτο εξευτελισμό της κυβέρνησης και της Δημοκρατίας. Θα έρθει ο συναγωνιστής μας Γιώργος Γερμενής και το όλο θέμα κυβέρνησης και Βουλής είναι αν θα έρθει με χειροπέδες ή όχι. Εμείς λέμε να τις φορά και εδώ στην ολομέλεια. Ούτως ή άλλως δέσμιοι είμαστε 10 εκατομμύρια πολίτες. Άλλος ένας ή δύο ή τρείς δεν «λέει» και τίποτα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης