Απόρρητη έκθεση της Frontex: Υπό κατάρρευση η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στο Προσφυγικό

Απόρρητη έκθεση της Frontex: Υπό κατάρρευση η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στο Προσφυγικό

Στο κείμενο επισημαίνεται η αποδυνάμωση των τουρκικών αρμοδίων υπηρεσιών που επέφεραν οι εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα

Απόρρητη έκθεση της Frontex: Υπό κατάρρευση η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στο Προσφυγικό
Τη σοβαρή πιθανότητα ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
για το Προσφυγικό, μετά την αποδυνάμωση των τουρκικών αρμόδιων υπηρεσιών εξαιτίας των εκκαθαρίσεων με αφορμή το πραξικόπημα, επισημαίνει σε απόρρητη έκθεσή της η Frontex, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Welt.

Η Frontex προειδοποιεί για την πιθανότητα η
Τουρκία
Κλείσιμο
να μην είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν για την Ελλάδα. Η απόρρητη έκθεση της Frontex, που αναλύει τις φετινές προκλήσεις στο προσφυγικό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Τουρκία «προκαλεί ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της συμφωνίας» της ΕΕ με την Άγκυρα.

Η ανάλυση της Frontex, που βρίσκεται στη διάθεση της κυριακάτικης WELT, ασχολείται και με το ζήτημα της ταυτοποίησης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Όπως διαπιστώνεται, όντως οι περισσότεροι από αυτούς καταγράφονται στα Hot Spot της Ελλάδας και της Ιταλίας. Παρ' όλα αυτά παραμένει μια «σημαντική πρόκληση η ακριβής ταυτοποίηση μεγάλου αριθμού μεταναστών που δεν διαθέτουν δελτία ταυτότητας». Χωρίς όμως μια ικανοποιητική ταυτοποίηση οι μετακινήσεις αυτών των ατόμων εντός της ΕΕ θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια.

Η Frontex προειδοποιεί επίσης ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μαζί με τους πρόσφυγες να έρχονται και τρομοκράτες στην Ευρώπη. Όπως εκτιμάται στην ανάλυση, λόγω των στρατιωτικών ηττών του «Ισλαμικού Κράτους» ευρωπαίοι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης επιδιώκουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Για αυτόν το λόγο, καταλήγει η έκθεση, «ο ρόλος των συνοριακών αρχών αναφορικά με τον έλεγχο των μετακινήσεών τους θα είναι όλο και πιο σημαντικός».

Πηγή: www.dw.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης