«Ανάσα» μέχρι τον Μάρτιο για τη θεραπεία παιδιών που χρειάζονται ειδική αγωγή

«Ανάσα» μέχρι τον Μάρτιο για τη θεραπεία παιδιών που χρειάζονται ειδική αγωγή

Ο ΕΟΠΥΥ επεκτείνει χρονικά την περίοδο διαβούλευσης με τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου

«Ανάσα» μέχρι τον Μάρτιο για τη θεραπεία παιδιών που χρειάζονται ειδική αγωγή
Μια μικρή «ανάσα» πήραν οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής, και μαζί τους οι χιλιάδες οικογένειες  που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους για τη θεραπεία κυρίως  παιδιών και εφήβων με αυτισμό, ψυχοκινητικές και μαθησιακές διαταραχές κα., μετά την υποχώρηση του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμβάσεων του κλάδου  με τον Οργανισμό και την παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Με στόχο να ξεπεραστούν
Κλείσιμο
οι δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας επί των συμβάσεων και να γίνει «εποικοδομητικός διάλογος σε κλίμα εμπιστοσύνης» όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ επεκτείνει χρονικά την περίοδο διαβούλευσης με τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και την καταληκτική προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους αναφορικά με τις συμβάσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ) – η οποία συμφωνεί με τη σύναψη συμβάσεων-, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας καθώς και μεμονωμένοι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής.

Η πρόσκληση για διάλογο της… τελευταίας στιγμής και η σύσταση ειδικής επιτροπής

Η διοίκηση του Οργανισμού καταλογίζει απουσία των παρόχων ειδικής αγωγής από τον διάλογο στον οποίο είχαν –όπως λέει- προσκληθεί, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν αιφνιδιαστικές, αν όχι προσχηματικές,  κινήσεις του ΕΟΠΥΥ: είναι ενδεικτικό πως οι πάροχοι προσκλήθηκαν για διάλογο παραμονές Χριστουγέννων και ουσιαστικά τους παρουσιάστηκε το σχέδιο της σύμβασης, με αρχική καταληκτική προθεσμία την 1 Ιανουαρίου, μετά την 15η και μετά την 25η Ιανουαρίου.

Σε μια προσπάθεια να δείξει τη διάθεσή του να συνομιλήσει με τους παρόχους ειδικής αγωγής ο Οργανισμός αναφέρει πως στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Φορέων Ειδικής Αγωγής. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, προς όφελος όλων των Πολιτών» υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.


Το αγκάθι του προϋπολογισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής

Ο προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής για το 2017 είναι περί τα 60 εκατ. ευρώ – περίπου το μισό ποσό από το αντίστοιχο που είχε καταβληθεί το περασμένο έτος. «Μοναδικό μέλημα της ηγεσίας είναι η μείωση της δαπάνης και καμία εξασφάλιση της ποιότητας της παροχής. Έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν τη δαπάνη για την ειδική αγωγή με τη δαπάνη για τις ταινίες σακχάρου, αποδεικνύοντας την άγνοιά τους για το αντικείμενο της λογοθεραπείας. Ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, παράταση έξι μηνών του ισχύοντος καθεστώτος απόδοσης της δαπάνης με στόχο τον σχεδιασμό ενός λειτουργικού και βιώσιμου τρόπου απόδοσής της και κυρίως τη διαφύλαξη της υλοποίησης των εν εξελίξει προγραμμάτων των παιδιών. Στις συναντήσεις μας με τον ΕΟΠΥΥ μάς ζητείται να δεχθούμε τα πάντα και στην πορεία να γίνονται αλλαγές», είχε δηλώσει στο protothema.gr  με αφορμή τις βίαιες αλλαγές που δρομολόγησε  το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, κ. Βασίλης Μύρκος.Οι  Σύλλογοι των φορέων Ειδικής Αγωγής οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 10.00, έξω από τη Βουλή. Στην  ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη  οι Σύλλογοι καταγγέλλουν τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών και εκφράζουν την ανησυχία τους «για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς».

 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης