Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά την ανέγερση υπεραγορών στην Λιβαδειά

Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά την ανέγερση υπεραγορών στην Λιβαδειά

Για την ανέγερση των υπεραγορών, από τη Νομαρχία Βοιωτίας είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και από τη γενική γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είχαν εγκριθεί, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, τα όρια κάλυψης του οικοπέδου, η δόμηση και το ύψος για την κατασκευή του επίμαχου κτιρίου

Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά την ανέγερση υπεραγορών στην Λιβαδειά
Μη νόμιμη κρίθηκε από την 5μελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία τριών υπεραγορών (τροφίμων, ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακής χρήσης) στην περιοχή «Πλαλίστρα» του Δήμου Λεβαδέων, στις παρυφές της πόλης και κοντά στην παλαιά εθνική οδό Λιβαδειάς – Λαμίας.

Όμως, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που ανακύπτουν παραπέμφθηκε η υπόθεση προς οριστική κρίση στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Οι υπεραγορές προβλέπεται να ανεγερθούν σε οικόπεδο 17.703,52 τ.μ. και σε ενιαίο κτίριο που θα αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 3.186,72 τ.μ., υπόγειο εμβαδού 3.417,11 τ.μ. και όροφο εμβαδού 175,52 τ.μ.

Κλείσιμο
Για την ανέγερση των υπεραγορών από την Νομαρχία Βοιωτίας είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και από την γενική γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είχαν εγκριθεί, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, τα όρια κάλυψης του οικοπέδου, η δόμηση και το ύψος για την κατασκευή του επίμαχου κτιρίου.

Δηλαδή επιτράπηκε η ανέγερση πέρα από τα προβλεπόμενα όρια δόμησης. Ειδικότερα, εγκρίθηκε ποσοστό κάλυψης 18,80% (0,188) αντί του 10% που επιτρέπεται κανονικά, εγκρίθηκε δόμηση 3.464,48 τ.μ., υπερβαίνουσα κατά πολύ αυτήν που επιτρέπεται κανονικά και εγκρίθηκε ύψος κτιρίου 8,5 μ., αντί των 7,50 μ.που επιτρέπεται.

Ακόμη, εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Λιβαδειάς οικοδομική άδεια, με την οποία επετράπη η ανέγερση του επίμαχου κτιρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν, κατ΄ αρχάς ότι η περιοχή, στην οποία θα ανεγερθεί το κτίριο, «δεν έχει θεσμοθετημένες χρήσεις γης, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται θεσμοθετημένος σχεδιασμός», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να επιτραπεί η εγκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων με χρήση υπεραγοράς και με τα εγκρινόμενα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη οικοπέδου, δόμηση, ύψος)».
Το γεγονός αυτό (ότι «δεν έχει θεσμοθετημένες χρήσεις γης»), υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 87/2016 απόφασή τους, σε συνδυασμό με την ανέγερση του επίμαχου κτιρίου με αυξημένα πολεοδομικά μεγέθη και μάλιστα σε περιοχή που δεν προβλέπεται η χρήση αυτή (υπεραγορών), καθιστά μη νόμιμη την απόφαση της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκε κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ως προς την κάλυψη, τη δόμηση και το ύψος, για την κατασκευή κτιρίου υπεραγοράς σε οικόπεδο εκτός σχεδίου στη θέση «Πλαλίστρα» του Δήμου Λιβαδειάς.

Κατόπιν αυτών, λόγω σπουδαιότητας των ζητημάτων που τίθενται παραπέφθηκε η υπόθεση για νέα κρίση στην 7μελή σύνθεση. Τέλος, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν  προσφύγει κάτοικοι της Λιβαδειάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης