ΣτΕ: «Όχι» στην κατεδάφιση του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά

ΣτΕ: «Όχι» στην κατεδάφιση του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά

Στη θέση του στρατοπέδου είχε προγραμματιστεί να αναγερθεί το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής 

ΣτΕ: «Όχι» στην κατεδάφιση του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια πολυσέλιδη απόφασή του διέσωσε από την κατεδάφιση το νεοκλασικό κτίριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά.

Στη θέση του στρατοπέδου έχει προγραμματιστεί να αναγερθεί το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει πολιτιστικό Σωματείο της Καστοριάς και ζητούσε να ακυρωθούν:

Κλείσιμο
1) η από 29.3.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας με την οποία δεν χαρακτηρίστηκε μνημείο το πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη,

2) η απόφαση έγκρισης  η οποία έχει εκδοθεί στον όνομα του    Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για τη κατεδάφιση του επίμαχου κτιρίου (στρατοπέδου),

3) η άδεια δόμησης που έχει εκδοθεί από τον ΟΣΚ για την κατασκευή του νέου κτιρίου που έχει προγραμματιστεί να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τη διεθνή  σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την Ελληνική νομοθεσία, υπογραμμίζουν ότι δεν επιτρέπονται επεμβάσεις στα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες συνεπάγονται την καταστροφή, την αλλοίωση ή την με οποιοδήποτε τρόπο υποβάθμισή τους.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι διεθνείς και Ελληνικές νομοθετικές επιταγές επιβάλλεται να διατηρούνται τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί η επισήμανση που γίνεται στην δικαστική απόφαση ότι η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε να μην χαρακτηριστεί το στρατόπεδο Μαθιουδάκη ως μνημείο προκειμένου να μπορούν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης του Αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς, με δανειοδότηση.

Η ΕΛΑΣ επικαλέστηκε ότι ετησίως πληρώνει για την στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς μίσθωμα 75.714 ευρώ και παρ΄ όλα αυτά δεν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες της.

Κατόπιν αυτών, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του πολιτιστικού Σωματείου και ακύρωσε τις επίμαχες αποφάσεις που επέτρεπαν την κατεδάφιση του επίμαχου στρατοπέδου και η ανέγερση του νέου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέτρεψαν την κατεδάφιση, καθώς έκριναν ότι ο ΕΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων για την στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, αλλά ούτε μπορεί να εκδίδονται οικοδομικές άδειες στο όνομά του για το σκοπό αυτό.

Έτσι, οι δικαστές επέστρεψαν την υπόθεση στον υπουργείο Παιδείας για «νέα νόμιμη κρίση» και επέβαλαν στο Δημόσιο δικαστικά έξοδα 960 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης