ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μοναστηράκι: «Σπάνιο είδος» οι Έλληνες που βγαίνουν για φαγητό μετά τα capital controls

Μοναστηράκι: «Σπάνιο είδος» οι Έλληνες που βγαίνουν για φαγητό μετά τα capital controls

Κάθονται στα εστιατόρια και κάνουν λογαριασμό 20 ευρώ, λένε οι εστιάτορες σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας - Πτώση στην κίνηση έως και 60% από τις αρχές του καλοκαιριού

Μοναστηράκι: «Σπάνιο είδος» οι Έλληνες που βγαίνουν για φαγητό μετά τα capital controls
Καθίζηση στο χώρο της εστίασης, που φτάνει έως 60%, και καταναλωτές που με δυσκολία βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δαπανήσουν έστω και λίγα ευρώ για τη διασκέδαση της οικογένειας τους. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το ποσό των 20 ευρώ αποτελεί πλέον τον συνηθισμένο λογαριασμό μιας τετραμελούς οικογένειας σε κάποιο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, καθώς μετά τα capital contols και την αβεβαιότητα του αύριο, οι Έλληνες έκοψαν ακόμα και την εβδομαδιαία τους έξοδο. 

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορούν οι καταστηματάρχες και οι υπεύθυνοι εστιατορίων στο κέντρο της Αθήνας στο protothema.gr, η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με τη λέξη: «Δράμα». Καθημερινά βλέπουν ολοένα και περισσότερο τα τραπέζια τους να παραμένουν άδεια, ενώ το τηλέφωνο σπάνια χτυπάει για κάποια κράτηση. «Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ακόμα και με τους τουρίστες έχουμε πτώση της τάξεως του 20%», λέει στο protothema.gr, ο Αντώνης Σκιαθάς, υπεύθυνος εστιατορίου στο Μοναστηράκι και συνεχίζοντας προσθέτει: «Οι Έλληνες πλέον δεν έρχονται για φαγητό. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls υπολογίζουμε μια πτώση στην ελληνική αγορά που φτάνει το 60%. Και να σκεφτείτε ότι εμείς, αν και βρισκόμαστε στο Μοναστηράκι δουλεύουμε περισσότερο με Έλληνες».



Κι αν οι Έλληνες αποτελούν πλέον... σπάνιο είδος πελάτη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Αθήνας, όσοι από αυτούς αποφασίσουν να τα επισκεφτούν, τα ποσά που θα διαθέσουν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που δαπανούσαν πριν το περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες. Ο κύριος Αντώνης Σκιάθας, κρατώντας τρεις αποδείξεις στα χέρια του, μας δείχνει το αναγραφόμενο ποσό του τελικού λογαριασμού που σε καμία δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ. «Μια τετραμελής οικογένεια πλέον θα κάνει ένα λογαριασμό που θα κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ. Στις αρχές του καλοκαιριού θα έπαιρναν τέσσερις μερίδες, σαλάτα, μπύρες και αναψυκτικά με το χαμηλότερο κόστος να κυμαίνεται στα 60 ευρώ. Τώρα όλοι τους θα τη βγάλουν μόνο με σουβλάκια και με κάνα αναψυκτικό. Πολλοί από από τους Έλληνες μάλιστα δίνουν κάρτα τράπεζας για να αγοράσουν ένα η δύο σουβλάκια».
Κλείσιμο



Στα σύνορα μεταξύ Μοναστηρακίου και Θησείου, ο Μανώλης Γερακίτης προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες του εστιατορίου του. Μάλιστα το συγκεκριμένο κατάστημα προσφέρει ένα ελκυστικότατο μενού σε προνομιακή τιμή. Μια τεράστια πιατέλα με δύο κιλά μακαρόνια και μια σαλάτα τεσσάρων ατόμων έναντι της τιμής των 25 ευρώ. «Δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Ο κόσμος προτιμάει να τρώει ένα σουβλάκι την ώρα που κάνει βόλτα παρά να κάτσει σε κάποιο εστιατόριο. Είμαστε καινούργιο μαγαζί στην περιοχή για να μπορέσω να κάνω συγκρίσεις με περασμένα χρόνια, ωστόσο από ό,τι ακούω υπάρχει μεγάλη πτώση. Υπάρχει πολύς κόσμος που κινείται στην περιοχή, ωστόσο λίγοι από αυτούς θα καθίσουν στα μαγαζιά. Προσπαθούν να την βγάλουν με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα», λέει στο protothema.gr, o κ. Μανώλης Γερακίτης. 



Από την πλευρά του ο Νίκος Τούρος, υπεύθυνος εστιατορίου στην περιοχή του Μοναστηρακίου αναφέρει: «Οι Έλληνες πλέον είναι πολύ στριμωγμένοι. Δεν βγαίνουν έξω με τις οικογένειες τους για φαγητό. Προσέχουν τι θα ξοδέψουν και πώς θα το ξοδέψουν. Η κίνηση με τον τουρισμό, είναι ικανοποιητική θα έλεγα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης