Ηχηρό το «Μένουμε Ευρώπη» από τους πολίτες στο Σύνταγμα

Ηχηρό το «Μένουμε Ευρώπη» από τους πολίτες στο Σύνταγμα

Έστειλαν το μήνυμα με μια μεγάλη Ελληνική σημαία - Αποδοκιμάστηκαν έντονα οι αντεξουσιαστές που προκάλεσαν ένταση με «καμουφλάζ» σημαίες της ΕΕ - Πρώτη φορά ΜΑΤ στον Άγνωστο Στρατιώτη - «Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη» το μήνυμα του παρόντα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ηχηρό το «Μένουμε Ευρώπη» από τους πολίτες στο Σύνταγμα
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και την Δευτέρα, από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων και στην οδό Αμαλίας συμμετέχοντας στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο, με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», που οργανώθηκε από κοινωνικές δυνάμεις που ζητούν να μην προκληθεί ρήξη με τους Ευρωπαίου δανειστές. Το χαρακτηριστικό της νέας διαδήλωσης πάντως ήταν η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ανήρτησαν μια τεράστια ελληνική σημαία στο περιστύλιο της Βουλής, πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, φώναξαν συνθήματα όπως «Ελλάς - Ευρώπη - Δημοκρατία», τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και δεν σταματούσαν να σφυρίζουν με τις σφυρίχτρες που είχαν μαζί τους.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ομάδα αντιεξουσιαστών κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου έβαλε φωτιά και πέταξε καπνογόνα. Την στιγμή εκείνη επικράτησε ένταση, με τους συγκεντρωμένους να τους αποδοκιμάζουν έντονα, ενώ εκείνοι έριξαν και φωτοβολίδες προς τους διαδηλωτές. Σύντομα πάντως, και μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, η ένταση περιορίστηκε και οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν, ενώ η αστυνομία προέβη σε προσαγωγές.


Κλείσιμο

Γύρω στις 8 το απόγευμα, παρά το ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μην επιτρέποντας στους διαδηλωτές να ανέβουν πάνω στην πλατεία, όπως συνέβη κατά την χθεσινή διαδήλωση των αντιμνημονιακών αλλά και την περασμένη Πέμπτη, μεμονωμένοι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ανέβουν μέχρι πάνω στο περιστύλιο της Βουλής, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. 

Κατόπιν, διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ προς στιγμήν δημιουργήθηκε μικροένταση. Πάντως, επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές και η ένταση περιορίστηκε άμεσα. Επετράπη πάντως σε κάποιους να περάσουν και να κρεμάσουν μια τεράστια ελληνική σημαία μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.









Στην διαδήλωση έδωσε το «παρών» και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι η Ευρώπη».




Ανάμεσα στους πολιτικούς που κατέβηκαν στο Σύνταγμα ήταν και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το παιδί του, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πάρης Κουκουλόπουλος.



Με ένα tweet στον λογαριασμό του, χαιρέτησε τη διαδήλωση ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κρατώντας ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες. 



























Μετά την απόλυτα επιτυχημένη αντίστοιχη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης, όταν ο κόσμος που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ μιας συμφωνίας με τους εταίρους και της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οι διοργανωτές επανέρχονται και διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης. 

Λίγο νωρίτερα στην πλατεία συγκεντρώθηκαν περί τους 100 αντιεξουσιαστές που φωνάζουν συνθήματα κατά της Ευρώπης και του Μνημονίου, ενώ μεταξύ των συγκεντρωμένων σημειώθηκε μικροένταση και λεκτική αντιπαράθεση.













Βασικός στόχος των διαδηλωτών είναι να πιέσουν την κυβέρνηση, ώστε σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων να αποφύγει την ρήξη που θα διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι διαδηλωτές αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι όσο κακή κι αν είναι μία συμφωνία θα είναι καλύτερη από την έξοδο της χώρας από το ευρώ που θα σημάνει καταστροφή. 

Σήμερα, όπως και την περασμένη Πέμπτη, αναμένεται να δώσουν το «παρών» χιλιάδες πολίτες, ενώ αναμένεται να παραβρεθούν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που έχουν ανοιχτά εκφράσει την υποστήριξή τους στην διαδήλωση μέσω δηλώσεών τους, την ώρα πάντως που οι διοργανωτές επισημαίνουν πως «κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα να φωνάξουμε "Μένουμε Ευρώπη", χωρίς κομματικές ταυτότητες».




Υπολογίζεται πως στο προηγούμενο συλλαλητήριο πήραν μέρος περίπου 10.000 πολίτες, οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες.

Η κινητοποίηση αυτή, που είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, έρχεται ακριβώς μία ημέρα έπειτα από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Ελλήνων με σύνθημα «Σταματάμε την λιτότητα. Η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Το «παρών» στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης του «Μένουμε Ευρώπη» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ συμμετείχαν και πρόσωπα από το υπόλοιπο «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν στο σημερινό τους κάλεσμα οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Μένουμε Ευρώπη», η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες και όχι σε κόμματα».

Αναλυτικά στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα κάτωθι: «Πολίτες της Αθήνας, την Δευτέρα πραγματοποιείται μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής στην Ευρώπη η οποία θα είναι καθοριστική για την χώρα μας. Η κλεψύδρα αδειάζει και το καράβι Ελλάδα πλησιάζει ακυβέρνητο στα βράχια. Οι χειρότεροι φόβοι μας καθημερινά τείνουν να γίνουν πραγματικότητα. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση των πολιτών της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, μας έδειξε το δρόμο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Να βγούμε στους δρόμους και στις πλατείες πολλοί περισσότεροι, να βροντοφωνάξουμε και πάλι ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι επεξεργάζονται σχέδια GREXIT, δραχμής και μετατροπής της χώρας μας σε νησίδα "δημοκρατίας" σταλινικού τύπου.  Εμείς οι πολίτες που απαιτούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στο Ευρώ, που απαιτούμε να παραμείνει μέλος της μεγάλης Δημοκρατικής Κοινότητας, πρέπει να είμαστε και πάλι στο Σύνταγμα την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 κρατώντας μόνο Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σημαίες και τις σφυρίχτρες μας. Η Πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες και όχι σε κόμματα. Είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν όλοι ανεξαιρέτως».

Σημειώνεται, τέλος, πως ανάλογες συγκεντρώσεις υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ θα διεξαχθούν παράλληλα με αυτή της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα.























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης