Αναζητούνται «εθελοντές» για το νέο γύρο κινητικότητας στους Δήμους

Αναζητούνται «εθελοντές» για το νέο γύρο κινητικότητας στους Δήμους

Στόχος να βρεθούν ακόμα 2.000 υπάλληλοι που θα θελήσουν να μετακινηθούν εθελοντικά, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος των 3.000 μετακινήσεων εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης

Αναζητούνται «εθελοντές» για το νέο γύρο κινητικότητας στους Δήμους
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αρχίσει εκ νέου η «εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία έως την οποία θα μπορούν οι δημοτικοί υπάλληλοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους θα είναι τελικά η 30ή Ιουλίου. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν στην μετάταξη ή μεταφορά σε άλλον ΟΤΑ της προτίμησής τους, ενώ η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με το πότε θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το σχέδιο νόμου στο οποίο θα ενταχθεί η τροπολογία.

Για να συμπληρωθεί ο στόχος των 3.000 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν εθελοντικά, το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά ακόμα 2.000 υπαλλήλους. Ως τις αρχές Μαΐου, οπότε έληξε η προθεσμία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, μόνο 980 υπάλληλοι δήμων μετείχαν εθελοντικά και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις. Το υπουργείο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να «αναβαπτίσει» τη διαδημοτική κινητικότητα και να πείσει τους υπαλλήλους στους δήμους ότι η συμμετοχή τους σε αυτό δεν ισοδυναμεί με απόλυση.

Σύμφωνα  με τη νομοθεσία, η διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας διαρκεί έναν μήνα και παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός. Μάλιστα, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, το προσωπικό αυτό μετά την τοποθέτησή του σε νέα θέση «δεν δύναται να χαρακτηρισθεί πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας». Ως τώρα έχει ορισθεί ότι οι υπάλληλοι δήμων μπορούν να μετακινηθούν εθελοντικά σε άλλους δήμους. Το ίδιο θα ορίζει και η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Κλείσιμο
Ωστόσο διερευνάται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η δυνατότητα μετακίνησης στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας ώστε υπάλληλοι από δήμους να μπορούν να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλον δήμο αλλά και σε ΟΤΑ β' βαθμού (περιφέρειες). Επίσης εξετάζεται να μπορεί να ισχύει το ίδιο και για υπαλλήλους περιφέρειας ώστε να μπορούν να μετακινηθούν σε δήμο ή σε άλλη περιφέρεια.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι «δεν προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπέρ της συνέχισης της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας έχει ταχθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ) θεωρώντας ότι έχει αποδειχθεί με την τοποθέτηση ήδη των περίπου χιλίων εργαζομένων σε νέες θέσεις πως δεν υποκρύπτει κίνδυνο απολύσεων.

Πάντως, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι υπάλληλοι στους δήμους τελικά θα ανταποκριθούν και θα μετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής μετακίνησης, δεν είναι βέβαιον ότι θα καλυφθεί ο στόχος να φτάσουν στους 2.000 οι υπάλληλοι που θα υποβάλουν αιτήσεις για να προστεθούν σε εκείνους που ήδη μετείχαν στο πρόγραμμα.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών μετακινήσεων εργαζομένων προς δήμους που είναι στον ίδιο νομό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την τροπολογία για την εθελοντική κινητικότητα αναμένεται να κατατεθεί και τροπολογία για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Οπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές ως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και ώσπου να αναδειχθεί ανάδοχος να κάνουν διαπραγμάτευση με ιδιώτες για ανάθεση της μεταφοράς μαθητών. Σε αυτή τη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσες περιφερειακές ενότητες έχουν ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης