Ο Πενταδάκτυλος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βουνά της Κύπρου. Ο βυζαντινός θρύλος αναφέρει ότι στην κορφή του έχουν μείνει τα αποτυπώματα από τα δάκτυλα του Διγενή Ακρίτα όταν προσπάθησε να υπερπηδήσει το βουνό.
Το βουνό δεσπόζει στη Λευκωσία και από την άλλη πλευρά του βρίσκεται η Κερύνεια. Το κατοχικό καθεστώς έχει ζωγραφίσει μια τεράστια τουρκική σημαία στη πλαγιά του βουνού που βλέπει προς τη Λευκωσία την οποία μάλιστα φωταγωγεί τα βράδια.
Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ τα «πέντε δάκτυλα» του Πενταδακτύλου τείνουν να γίνουν τέσσερα λόγω της άναρχης λατόμευσης
Ο πρόεδρος της οργάνωσης για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους, αναδάσωσης και φυσικής προστασίας, Ορχάν Αϊντενίζ δήλωσε ότι η κατάσταση θα είναι κρίσιμη, εάν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα.
Κλείσιμο
«Υπάρχουν επί του παρόντος 17 λατομεία που λειτουργούν σε όλο το βουνό με έναν ανοργάνωτο και μη συστηματικό τρόπο. Βουνά και πρόποδες εξαφανίζονται και είναι αδύνατον να αποκατασταθούν». Μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για τα επόμενα 20 χρόνια για το θέμα, αλλά σύντομα δεν θα μείνει βουνό, συμπλήρωσε. «Δεν θα μείνουν ούτε τέσσερα, ούτε πέντε δάκτυλα στο βουνό. Δεν θα υπάρξει τίποτα».
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.
Με περισσότερες από 15 αναχωρήσεις καθημερινά, ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα από τον Πειραιά προς Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι