Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η εξάπλωση των ερήμων

Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η εξάπλωση των ερήμων

Η ερημοποίηση διαρκώς μεγαλύτερων εκτάσεων στον πλανήτη θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον άνθρωπο, οδηγώντας τον -όπως και στην περίπτωση της Συρίας- σε πολέμους και εμφύλιες διαμάχες

Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η εξάπλωση των ερήμων
Η αύξηση των έρημων εκτάσεων στον πλανήτη, με προεξάρχουσα την Αφρική, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, τους λοιμούς αλλά και μεγάλες μετακινήσεις από τα μέρη που κατοικούν ήδη.

Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 52% της καλλιεργίσιμης γης έχει ήδη καταστραφεί. Υπολογίζεται ότι η ερημοποίηση κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφής, και τις αυξημένες ανάγκες για φάρμακα, φρέσκο νερο, την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κ.λπ.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το ένα τρίτο της γης είναι ευάλωτο στην υποβάθμιση των ζωτικών του παραγόντων, ενώ το ένα τρίτο της Αφρικής απειλείται με το φαινόμενο της ερημοποίησης. Η υποβάθμιση των περιοχών αυτών αφορά την μείωση των τροπικών δασών και την αύξηση της μόλυνσης, κάτι που θα οδηγήσει τους κατοίκους μεγάλων περιοχών να αναζητήσουν αλλού στέγη και πιθανά να οδηγήσει σε τοπικές διαμάχες και εμφύλιες συρράξεις. 

Η αναφορά κάνει λόγο ότι πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα μέρη που ζουν μέσα σε μία δεκαετία από σήμερα εξαιτίας της ερημοποίησης. 

Ο Zafar Adeel, διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία, το οποίο συνέβαλε στην έκθεση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον έχει σημαντική επίδραση και στον εμφύλιο της Συρίας. Υποστηρίζοντας ότι η ξηρασία και η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος συμβάλλει και αυτή με τον τρόπο της στις συγκρούσεις της Συρίας.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρουν στην Συρία δημιουργήθηκε μία πολυετής ξηρασία, η πιο σοβαρή που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η σοβαρότητα αυτής της ξηρασίας ξεκίνησε μία σειρά γεγονότων, που οδήγησε σε μία γεωστρατηγική κατάρρευση και μία μαζική μετανάστευση των αγροτικών οικογενειών στις πόλεις της δυτικής Συρίας. Κάτι που τελικά, μαζί με όλους τους άλλους παράγοντες, οδήγησε τελικά και στην σύγκρουση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης