Σπάνια «υβριδική» έκλειψη ηλίου έγινε ορατή στην Ελλάδα και τον κόσμο

Σπάνια «υβριδική» έκλειψη ηλίου έγινε ορατή στην Ελλάδα και τον κόσμο

Στη χώρα μας ήταν ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης ήταν ορατή ως ολική

Σπάνια «υβριδική» έκλειψη ηλίου έγινε ορατή στην Ελλάδα και τον κόσμο
Έκλειψη Ηλίου, η οποία ήταν ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής, έγινε από το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη έγινε αντιληπτή ως ολική.

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα η έκλειψη διήρκεσε από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17. Το μέγιστο της έκλειψης έλαβε χώρα περίπου στο μέσον αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Κλείσιμο
Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με κυάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια γίνεται μόνο με την προσθήκη ειδικών ηλιακών φίλτρων. Αν κανείς παρακολουθήσει την έκλειψη με γυμνά μάτια, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

H έκλειψη ήταν σπάνια, επειδή ήταν «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα ήταν ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης ήταν ορατή ως ολική. Οι υβριδικές εκλείψεις είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει το Μάρτιο του 2015.





















































Η βασική (πρώτη) φωτογραφία του θέματος είναι του κ. Χρήστου Κωτσιόπουλου από το site chttp://www.greeksky.gr/ και μάλιστα επελέγη ως APOD (Astronomy picture of the day.)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης