Την αγανάκτησή τους ετοιμάζονται να εκδηλώσουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις έως και 32% των επιδομάτων που ελάμβαναν μέχρι σήμερα.
Οι μειώσεις «ακουμπούν» εισοδήματα άνω των 20.000 που δε χαρακτηρίζονται υψηλά (54.000 οικογένειες) ενώ 12.000 οικογένειες κυρίως τρίτεκνων με εισοδήματα από 34.000 ευρώ χάνουν εντελώς το επίδομα.
Η τελική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει ενιαίο επίδομα παιδιού, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το ύψος του εισοδήματος. Στόχος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές είναι η στήριξη των οικογενειών με έως δύο παιδιά, αλλά και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Το συνολικό κονδύλι, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αυξάνεται κατά 40%, και φθάνει τα 910 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. το 2017.
Ωστόσο οι περισσότερες κατηγορίες θα βγουν κερδισμένες από την εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων. Περίπου 295.000 οικογένειες πρέπει να περιμένουν αύξηση του ποσού του επιδόματος.
Συγκεκριμένα κερδίζουν όλες οι οικογένειες με 1-2 παιδιά (δηλαδή οι 681.000 σε σύνολο 800.000 και πλέον δικαιούχων) ενώ ευνοείται και η πλειοψηφία των μονογονεικών οικογενειών.