Τόμσεν: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα - Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Τόμσεν: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα - Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Θεωρεί εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για επίσπευση των stress test - «Εξυπηρετούν τον ίδιο ευρύτερο στόχο (the same broad objectives)» λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ

Τόμσεν: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα - Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια
Ενδείξεις συμβιβασμού του ΔΝΤ
με την
ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες βλέπουν οι αναλυτές στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Πόουλ Τόμσεν
Κλείσιμο


Μιλώντας σε συνέδριο στη Βρετανική πρωτεύουσα ο κ. Τόμσεν είπε ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και τον Μάιο του 2018 είναι μια «εποικοδομητική πρόταση». 

Από τις δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκύπτει ευθέως πως ο Πόουλ Τόμσεν θεωρεί ότι ακόμη δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
στις ελληνικές τράπεζες. «Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρει στη δήλωσή του.

Ο κ. Τόμσεν επισημαίνει ότι μετά την «πρόταση» του ΔΝΤ για «επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ως την επόμενη άνοιξη», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR)».

Με απλά λόγια ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μετά την πρόταση του Ταμείου για επικαιροποίηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών λόγω κόκκινων δανείων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιπρότεινε να γίνουν νωρίτερα του προγραμματισμένου τα stress tests, πρόταση που το Ταμείο αξιολογεί ως εποικοδομητική αφού κατά τον Πόουλ Τόμσεν «επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους (the same broad objectives)».

Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει και ένα «παραθυράκι» στη δήλωση Τόμσεν που αφήνει ανοικτό το έδαφος για να ασκούν πιέσεις οι τεχνοκράτες του Ταμείου στο θέμα των τραπεζών. Και αυτό κρύβεται στο σημείο όπου ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη εκτιμά ότι το σχέδιο της ΕΚΤ επιτυγχάνει «τους ίδιους ευρύτερους στόχους» ("same broad objectives"). Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές στο newmoney.gr, πως δεν πρόκειται ακριβώς για υποχώρηση του ΔΝΤ, όπως ανέφερε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά για έναν συμβιβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να συνεχίσει την πίεση για τις τράπεζες προς την ελληνική πλευρά αλλά αυτή τη φορά από άλλο... μονοπάτι.

Αναλυτικά δήλωσε ο κ. Τόμσεν:


«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε κανένα  πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους  στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε  ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης