Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα: Το ελληνικό Κράτος ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα: Το ελληνικό Κράτος ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής

Στις 103 ημέρες ο μέσος όρος αποπληρωμών - Μείωση σε σχέση με το 2016, αλλά με ανεπαρκή ρυθμό βελτίωσης - Επιδεινώνεται η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα

Νέα «ύποπτη» ρύθμιση για αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας ακινήτων σε επιχειρήσεις
Στην κορυφή της λίστας με τους Ευρωπαίους κακλοπληρωτές βρίσκεται το ελληνικό Κράτος
, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, κατάφερε τον τελευταίο χρόνο να υπερκεράσει το αντίστοιχο ιταλικό Κράτος, που διατηρούσε τα σκήπτρα.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά «European Payment Report 2017», την οποία δημοσιοποίησε χθες η σουηδική εταιρεία εισπράξεων και διαχείρισης απαιτήσεων Intrum Justitia, ο πραγματικός χρόνος αποπληρωμής των επιχειρήσεων – προμηθευτών από το ελληνικό κράτος ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 103 ημέρες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, ενδέχεται να υπερβαίνει ακόμη και τις παραπάνω εκτιμήσεις, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο που εμφανίζεται.

Κλείσιμο
Η πανευρωπαϊκή πρωτιά, ωστόσο, του ελληνικού Κράτους έχει και μία θετική παράμετρο, καθώς ο χρόνος καθυστέρησης έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι. Εντούτοις παραμένει σε μεγάλη απόσταση από τις 80 ημέρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη
, ενώ ο ρυθμός βελτίωσης δεν είναι επαρκής, όπως αποδείχθηκε και από την «άνοδο» στην πρώτη θέση, την ίδια στιγμή που η Ιταλία πέτυχε ένα άλμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Πιο τραγική η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα

Η εικόνα όχι μόνο δεν είναι καλύτερη στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, δείχνει να γίνεται ακόμη χειρότερη. Στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ο μέσος πραγματικός χρόνος πληρωμών είναι 63 μέρες, έναντι 62 που ήταν το 2016, ενώ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησης είναι 49 μέρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, την πρωτιά κατέχει η Πορτογαλία, με μέσο χρόνο πληρωμών τις 68 μέρες.

Σύμφωνα με τη European Payment Report 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να διαγράψουν συνολικά το 3,9% απαιτήσεών τους, θεωρώντας ότι είναι μη εισπράξιμες. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Βρετανία και τη Βουλγαρία.

Το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα της Intrum Justitia δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού εάν οι οφειλέτες πλήρωναν γρηγορότερα τα χρέη τους, ενώ το 48% στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχει ως συνέπεια να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων τους. Το 74% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεων εμποδίζει την ανάπτυξή τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης